Natchez Trace Parkway Jouw vakantie naar Amerika begint hier!

Natchez Trace Parkway

door Nena van Bakel

Ouderwetse ranches, geurende barbecues en historische handelspaden sieren de omgeving van de Natchez Trace Parkway. Onderweg naar het noorden bezoek je zompige moerassen en rijd je onder gebogen loofbomen over een kronkelende weg richting de plattelandse stad Nashville als eindpunt. Tijdens deze rondreis door Amerika overnacht je op primitieve campings en leer je over de geschiedenis van dit deel van Amerika.

In de vroege negentiende eeuw was de Natchez Trace Parkway een drukke verkeersader voor pioniers, missionarissen en handelaren. Maar sinds de jaren dertig is de Parkway hersteld tot een prachtige toeristische route, met een overweldigende keuze aan bezienswaardigheden onderweg. De 715 kilometer lange rondreis door Amerika loopt vanaf Natchez dwars door Mississippi, volgt vervolgens een klein stukje door het bovenste hoekje van Alabama en eindigt net onder Nashville in Tennessee.

ZELF NAAR Natchez Trace Parkway?

Bekijk alle 1 reizen naar Natchez Trace Parkway

Bezienswaardigheden langs de Natchez Trace Parkway

Nog maar nauwelijks heb je de indrukwekkende en statige zuidelijke huizen van Natchez achter je gelaten, of je komt aan bij Mount Locust, een herbouwde negentiende-eeuwse plantage. Herleef het verleden en laat je informeren over het indrukwekkende leven in deze periode. Daarna rijd je langs katoenplantages en met mos behangen eiken verder naar Port Gibson, een aantrekkelijk klein plaatsje waar je een rustige nacht doorbrengt.

Net voorbij het stadje Port Gibson kom je aan bij de Sunken Trace en begeef je je opeens tweehonderd jaar terug in de tijd. Je wandelt over een smal pad van slechts een meter breed wanneer opeens een koets met paarden voorbij raast! Oh nee, dat beeldde je je alleen maar even in. Het pittoreske en prachtige pad leidt je tussen de hoge bomen en rustige natuur en zorgt ervoor dat je je even helemaal in een oude film waant…

Na deze historische ervaring rijd je door naar Jackson, de hoofdstad van Mississippi. Verken de stad te voet, terwijl je de zoete geur van magnolia's, waar Mississippi bekend om staat, opsnuift. Bezoek hier het Capitool, het regeringsgebouw dat in de Beaux Arts-stijl is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. 's Avonds diner je in een van de trendy restaurants van de stad, waarna je de dag afsluit met live blues- en jazzmuziek.

Net buiten Jackson rijd je verder over de Natchez Trace Parkway langs de oever van het Ross R Barnett Reservoir. Volg deze oever tot je aankomt bij Cypress Swamp, waar je over een houten promenade over het cipresmoeras loopt. Heb je geluk, dan spot je misschien zelfs een van de enorme alligators die in dit moeras leven!

De Parkway voert je vervolgens over een ruime tweebaansweg op een plezierig tempo naar Tupelo, de geboortestad van Elvis en de plaats waar een beroemde slag in de Burgeroorlog gestreden is. Net voorbij Tupelo vind je het Natchez Trace Parkway Visitor Centre, waar je alles leert over de geschiedenis van deze weg door middel van films en een boswachter die al je vragen beantwoordt. Vergeet hier niet een paspoortstempel van de Natchez Trace Parkway te verzamelen.

Aan het einde van de reis rijd je net onder Nashville de Natchez Trace Parkway af. Voordat je deze stad ingaat, maak je nog een pitstop bij het Loveless Café aan de uitgang van het pad. Dit restaurant uit 1950 staat bekend om haar koekjes met zelfgemaakte jam, ham en kleine porties van zuidelijk gebakken kip. Een smaakvol einde van deze prachtige reis.

Beste reistijd

De Natchez Trace Parkway bereis je het beste in de maanden maart tot en met november. Omdat de weg nog steeds niet optimaal is, rijd je hier beter niet in de winter overheen en daarnaast is de natuur het best te bewonderen in de lente en de zomer.

Gemiddeld rijd je de Parkway in ongeveer drie dagen, afhankelijk van hoe vaak je wil stoppen en of je een dag in Jackson wil doorbrengen. Vanaf Gibson is de maximumsnelheid maar tachtig kilometer per uur, wat deze weg tot een van de meest plezierige en rustige wegen van Amerika maakt. Dit zorgt er alleen wel voor dat je langer over de route doet dan je in eerste instantie misschien denkt. Houd hier dus rekening mee!

Routebeschrijving

Het is gebruikelijk om de Parkway in Natchez te beginnen, omdat dit vroeger ook het beginpunt van de reis was. Daarnaast staat het noordelijk deel van de route bekend als het mooiste deel en zo bewaar je het beste voor het laatst. Houd er rekening mee dat een groot deel van de route geen wegnummer heeft en je dus de kaart goed in de gaten moeten houden!

Geen zin om in de auto te zitten? De lente en herfst zijn prachtige tijden om de weg per fiets af te leggen. En wil je dit niet in je eentje ondernemen, dan zijn er ook genoeg fietstours te boeken.

Tip: Een gratis Natchez Trace Parkway Map and Guide vraag je aan bij het Natchez Trace Visitor Center. Daarnaast is een bekend boek over de geschiedenis van de Parkway, The Devil's Backbone geschreven door Jonathan Daniels, her en der langs de weg verkrijgbaar.

Wil jij ook graag op zo'n prachtige rondreis door Amerika? Bekijk hier de beste reisopties!

Fotocredits: faungg's photos | NPS Photo | Visit Mississippi | Jamie

Reizen Natchez Trace Parkway

Foto's & video's Natchez Trace Parkway

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors