Cajuns

Cajuns

door Frans Verhagen

De Acadians waren Franse kolonisten, afkomstig uit wat nu Nova Scotia is, in het noordoosten van Canada. Ze werden er door de Engelsen in 1755 weggejaagd en kwamen na jarenlange omzwervingen in Frans Louisiana terecht.

Daar vestigden zij zich langs de bayous en moerassen en op bouwland verder naar het noorden. Hun afstammelingen staan bekend als Cajuns, een verbastering van Acadian. Deze mensen overleefden hier en gebruikten alles wat ze aantroffen, van lokale wildsoorten en vis, tot de pepers uit Mexico, en maakten er een authentieke keuken van.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 258 reizen naar Amerika

Cajuns

Tientallen jaren werden Cajuns neergezet als simpele plattelandslui maar in het midden van de jaren tachtig van de twintigste eeuw kwam daar verandering in. Toen ontdekte de buitenwereld via de kok Paul Prudhomme de Cajun keuken en werd via Mulate's in Beaux Bridge ineens de Cajun muziek een rage. Zelfs New Orleans breidde zijn muziekscene uit met cajun en zydeco, met accordions, violen en nasaal plattelands Frans.

Naast Cajun bestaat er ook Creoolse keuken, die verondersteld wordt complexer en grote stads te zijn) maar het onderscheid is moeilijk vast te stellen.

Cajun cuisine

In Lafayette bestaat een ruime keuze aan eetgelegenheden. Mulate's is een van de bekendste gelegenheden waar ook live muziek wordt gemaakt en de traditionel fais-dodo wordt uitgevoerd. Ook bekend is Randolph's, maar de top wordt verondersteld Prejean's te zijn. Hier serveert men high Cajun cuisine. Wij vonden het maar soso. Veel dikke sauzen met weinig onderscheiden smaken.

In Henderson, in het Atchafalaya Basin, ligt Robin's Restaurant. Volgens Chef Robin is Cajun pas populair sinds de Wereldtentoonstelling in New Orleans in 1984. Voordien werd het met de nek aangekeken als een arme mensen keuken. Hij is ook bang dat het eigene verloren gaat. Drie ingredienten zijn fundamenteel: uien, paprika's en selderij, gecombineerd met zout en zwarte peper. Vaak worden er teveel hete kruiden in de cajun keuken gestopt..

Iets ten noorden van Lafayette runt de zus van Paul Prudhomme, Enola Prudhomme, een restaurant dat alleen open is voor ontbijt en lunch. Cajun Cafe is een eenvoudig huisje.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors