Geschiedenis Montgomery

Geschiedenis Montgomery

door Nina Bergh

Montgomery kent een bewogen geschiedenis. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zijn er een aantal staten in het Zuiden die zich afscheidden van de Unie. Montgomery wordt in 1861 officieel hoofdstad van 'Het Zuiden'.

Dit is van korte duur. Later in het jaar wordt de hoofdstad van de Confederatie verplaatst naar Richmond, Virginia. Pas na vier lange jaren is de burgeroorlog voorbij. Het geïndustrialiseerde Noorden weet de draad snel op te pakken. Voor het Zuiden breekt echter een zware periode aan.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 279 reizen naar Amerika

Ku Klux Klan en Rosa Parks

Halverwege de twintigste eeuw worden de gebeurtenissen in de stad Montgomery wereldnieuws. De beruchte Ku Klux Klan is in heel Alabama actief en er wordt overal gediscrimineerd. In de Montgomery stadsbussen zijn de achterste rijen gereserveerd voor Afro-Amerikanen. Zit de bus vol, dan moeten zij hun zitplaats afstaan aan blanke passagiers.

Op 1 december 1955 weigert de Afro-Amerikaanse Rosa Parks haar stoel af te staan. Parks wordt gearresteerd. Als reactie hierop boycotten Afro-Amerikanen de stadsbussen van Montgomery voor 381 dagen. De Montgomery Bus Boycot komt tot een einde wanneer het hooggerechtshof besluit de rassenscheiding in bussen te beëindigen.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors