Top 6 bijzondere plekken in de Rocky Mountains

Top 6 bijzondere plekken in de Rocky Mountains

door Suzanne Rijnja

Al in 1972 zong John Denver dat hij ‘Rocky Mountain High’ was. En dat is heel logisch. Je vindt er ruige bergwanden, witte bergtoppen, kraakheldere meren, gletsjers, wilde rivieren en onwijs veel wildlife. Er is niks om niet verliefd op te worden tijdens een rondreis door de Amerikaanse Rocky Mountains

De bergketen strekt van New Mexico in het zuiden van Amerika, door Canada, helemaal naar Alaska. Hoe plan je ooit een rondreis door Amerika langs een bergketen die bijna vijfduizend kilometer lang is? Om het je wat makkelijk te maken, hebben wij de zes meest bijzondere plekken op een rijtje gezet. 

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 279 reizen naar Amerika

6. Grand Teton National Park 

Waaghalzen opgelet, want in Grand Teton National Park in Wyoming halen outdoorliefhebbers hun hart op. Trotseer de stroming in een raft op de Snake River of ga de uitdaging aan om één van de Tetons te beklimmen. Op de top geniet je van het uitzicht op de blauwe, slingerende rivier tussen de hoge bergketens en de groene dalen. 

Hoewel het Grand Teton National Park qua oppervlakte een stuk minder groot is, doet het park zeker niet onder aan zijn buurman Yellowstone National Park. Tijdens de lente en zomer worden de valleien tussen de hoge bergen gekleurd door gele en paarse bloemen. En dit vruchtbare landschap trekt niet alleen veel mensen aan. Wanneer je door het nationale park loopt, is er altijd wild nabij. Ga op zoek naar bevers, bizons, herten, elanden en zelfs beren.   

5. Hanging Lake - Glenwood Canyon

In Colorado vind je een natuurverschijnsel dat je bijna nergens anders ter wereld tegenkomt. Dit wonder van Moeder Natuur heet de Hanging Lake. Het meer is bijzonder omdat het gevormd is door een soort kalksteen, travertijn. De turquoise kleur heeft het meer te danken aan de carbonaatmineralen die in het water zijn opgelost.

Naast dit geologische wonder, is de Hanging Lake door de wanden vol hangende planten ook een pareltje om te zien. Het oase nodigt je uit om een duik te nemen, maar let op: zwemmen is hier verboden. Het meer in de Glenwood Canyon is namelijk beschermd en elke aanraking van buitenaf kan het ecologische systeem verstoren. 

4. Highline Trail - Glacier National Park

Maak je graag een wandeling tijdens je reis door de Rockies? Dan wil je de Highline Trail door Glacier National Park écht niet missen. Tijdens deze wandelroute heb je na elke bocht een wauw-moment. Hike over de smalle bergrichels en kijk uit over de gletsjers, dichte bossen, valleien, watervallen en kabbelende stroompjes. 

De Highline Trail is niet voor iedereen weggelegd. Tijdens deze twaalf kilometer lange route moet je af en toe flink klimmen. Neem genoeg eten en drinken mee, want je bent zo vijf uur kwijt aan deze wandeling. In juli staat het dramatische, ruige berglandschap in contrast met de wilde bloemen die groeien in de valleien.

3. Great Sand Dunes National Park

Met je blote voeten stap je in het ondiepe beekje. Voor je torenen de tweehonderd meter hoge Great Sand Dunes boven de horizon uit. Nee, je bent niet in de Sahara, maar in Colorado. Je begint aan je klim. Bij elke stap die je zet, glijd je weer een stuk terug naar beneden. Maar eenmaal aan de top, pak je je bodyboard en roetsj je tien keer zo snel weer naar beneden. 

Het blijft een raar gezicht, de grote zandduinen omringd door groene valleien en de witte bergtoppen op de achtergrond. De duinen zijn eeuwenlange afzettingen van de Rio Grande en haar zijrivieren. Van mei tot en met juni is de Medano Creek die voor de zandheuvels ligt een populaire spot voor Amerikanen om hun weekend te spenderen. Op dit moment is het beekje op haar hoogtepunt, maar is het ook erg druk onder de duinen.  

2. Garden of the Gods

Iets noordelijker, een stukje onder Denver, ligt de Garden of the Gods. Tussen de groene bomen steken immens grote, rode pieken uit de grond. Bij het informatiecentrum haal je een plattegrond die je helpt het park te voet te ontdekken. Maak een twee uur durende wandeling langs de rotsformaties of klim naar de top. Ga vooral niet te snel weg, want tijdens de zonsondergang geniet je van het uitzicht op de rotsen die langzamerhand dieprood kleuren.

De exceptionele pieken van de Garden of the Gods zijn de afgelopen miljarden jaren gevormd uit zandsteen. Het kleine natuurpark is makkelijk te bereiken en te ontdekken met de auto. Maar te voet zie je natuurlijk nog veel meer. De paden zijn geschikt voor wandelaars van elk niveau en met de juiste uitrusting valt er ook genoeg te klimmen.  

1. Grand Prismatic Spring – Yellowstone National Park

Tot slot is er is één bijzondere plek waar je echt niet omheen kan. Hij staat niet voor niets in alle folders en is hét boegbeeld van Yellowstone National Park: de Grand Prismatic Spring. Boven de felgekleurde plas hangt een witte mist in de lucht. Per minuut komt er ongeveer tweeduizend liter water in de vorm van damp vrij uit de heetwaterbron. 

Met een diameter van bijna 113 meter, is de Grand Prismatic Spring een van de grootste heetwaterbronnen ter wereld. De intens blauwe kleur vergeet je niet snel. Het geheel wordt omlijnd met een rood met oranje rand die wordt gekleurd door de bacteriën in het water. Dit maakt de Grand Prismatic Spring uniek in zijn soort en het pareltje van de Rocky Mountains. 

Deze plekken zelf ontdekken? Bekijk dan alle reizen naar de Rocky Mountains

Fotocredits: Robbie Shade | Sayamindu Dasgupta | Mike Willis | Great Sand Dunse National Park and Preserve | Silentmind8

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors