Dit zijn de 5 allerlekkerste gerechten uit New Orleans

Dit zijn de 5 allerlekkerste gerechten uit New Orleans

door Kimberly Hermans

In Louisiana vind je de echte culinaire hoogtepunten van Amerika. De bevolking van het zuiden is gek op gekruide rijstschotels en gekookte garnalen, kreeft en krab. In bijna elk restaurant staan kom je verse zeevruchtgerechten tegen op het menu. Logisch, want New Orleans ligt de aan Mississippi-rivier.

De kleurrijke keuken van New Orleans is zo uitgebreid, dat je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen. Welk gerecht moet je nou echt geprobeerd hebben? Dat hebben wij voor jou uitgezocht. Tijdens een rondreis door Amerika mag je de volgende hapjes niet laten staan!

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 249 reizen naar Amerika

1. Gumbo

Een populair gerecht is het creoolse gumbo. Gumbo is een soort stoofpotje, maar soms lijkt het meer op een dikke soep. Het ligt eraan hoe de kok de gumbo bereidt. 

De saus of soep is gemaakt van okra. Vaak wordt die geserveerd met rijst en een stukje vis of vlees. Het gerecht bestaat in ieder geval altijd uit selderij, paprika en ui. Deze drie ingrediënten worden ook wel de Holy Trinity genoemd, omdat dit de basis is van bijna elk gerecht in Louisiana.

2. Jambalaya

Jambalaya is een typisch gerecht van het zuiden dat een beetje lijkt op de Spaanse paella. Het grootste verschil met de paella is dat de Spanjaarden saffraan gebruiken, terwijl de Amerikanen deze hebben omgeruild voor tomaten. De jambalaya bestaat uit verschillende groentes en rijst, en wordt vaak bereid met chorizo, garnalen of kip. Er zijn ook recepten waar zelfs schildpad of alligator aan worden toegevoegd. 

3. Crawfish

In de straten van New Orleans krioelt het van de rivierkreeften. Deze worden in grote getalen gekookt in een pan waar grote stukken ui, wortel, maïs, aardappel en sinaasappel aan worden toegevoegd. Vroeger was crawfish een standaard gerecht voor de armere bevolking, omdat er ontzettend veel rivierkreeften in Louisiana rondkruipen. Dit was dus gratis eten!

4. Beignets

Alle zoetekauwen moeten naar het Café du Monde in de French Quarter. Dit café staat bekend om de allerlekkerste beignets. De Amerikanen zouden een beignet eerder een donut noemen, maar stiekem doet het ons een beetje denken aan de Nederlandse oliebol. Meestal worden de gepoedersuikerde beignets per twee of drie stukken geserveerd en krijg je een kopje café au lait erbij. 

5. Praline

Een ander bekend zoet hapje is de praline. Dit zijn eigenlijk pecannoten die zijn ondergedompeld in allerlei zoetigheid. Suiker, vanille, chocolade, pindakaas... De opties zijn eindeloos. Er zijn zelfs varianten met rum of brandewijn. Maar als je de traditionele praline wilt proeven, ga dan voor de simpele praline die gemaakt is van boter, melk en suiker. 

Hebben wij jou geïnspireerd om op een rondreis door Amerika te gaan? Bekijk dan hier alle reizen naar Amerika. 

Fotocredits: Jeff  | Macad Photography | leighklotz

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors