De 4 mooiste nationale parken van Alaska

De 4 mooiste nationale parken van Alaska

door Emma van Kampen

Eindeloos wandelen langs besneeuwde bergen, grizzly’s spotten terwijl ze aan het jagen zijn, gletsjers verkennen en varen door fjorden. Liefhebbers van flora en fauna kijken hun ogen uit tijdens een rondreis langs de nationale parken van Alaska!

Alaska telt acht nationale parken. Door de immense grootte en het wilde landschap kun je veel van die parken niet met de auto bezoeken. Met een omweg, via de lucht of via de zee kom je er wel. En de omweg is het waard! De volgende vier mooiste natuurparken in Alaska zijn namelijk niet voor niets onze favorieten.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 279 reizen naar Amerika

4. Kenai Fjords National Park

Vlakbij het stadje Seward aan de Golf van Alaska vind je het Kenai Fjords National Park. In dit park bewonder je diepe fjorden en ijzige gletsjers terwijl je met een cruise over diepblauw water vaart. Onderweg spot je walvissen, orka’s, zeeleeuwen, zeehonden en zeearenden. Houd je van avontuur? Huur dan een kajak en peddel tussen de ijsblokken door!

In het Kenai Fjords National Park vind je het Harding Icefield. Dit is een van de grootste ijsvelden van de Verenigde Staten. Gletsjers bewegen door hun eigen druk. Door deze immense kracht zijn de gletsjers verschoven. Het ijs duwde het land opzij en heeft een u-vorm ‘uitgeslepen’, dit zijn de valleien die je in de omgeving kunt bewonderen.

Door het smeltwater van de gletsjers en de stijging van de zeespiegel zijn veel valleien volgelopen met zeewater. Zo zijn de fjorden ontstaan die het thuis werden van veel landdieren zoals berggeiten en dunhoornschapen. Tijdens je ontdekkingstocht door het Kenai Fjords National Park kom je ze geheid tegen!

3. Glacier Bay National Park and Preserve

Als gletsjers bovenaan je to-do-list staan, dan moet je naar Glacier Bay National Park and Preserve een bezoekje brengen. Hier zie je maar liefst zestien actieve gletsjers! De gletsjers stoten grote blokken ijs af. Die vallen met een woest geluid in de baai. De stukken ijs drijven lang in zee en smelten langzaam. Hoe meer ijs je ziet hoe dichter je bij een gletsjer bent!

Er is alleen één dingetje: er lopen geen wegen door het park. Je bezoekt dit nationale park in het zuidoosten van Alaska alleen per boot of vliegtuig. Al kost het wat moeite om er te komen, dat is het absoluut waard. Veel toeristen varen met de Holland America Line vanuit Seattle, Seward of Vancouver naar het park toe. Als je een rondreis maakt door Alaska met een camper of auto, kun je het beste vanuit Haines of Juneau naar Gustaves vliegen, waar je aan boord gaat van een catamaran.

2. Katmai National Park and Preserve

Op het zuidelijke Alaska-schiereiland, vind je het Katmai National Park and Preserve. Ook dit park bereik je alleen per boot of vliegtuig!

Het Katmai National Park staat bekend om vijftien vulkanen, waarvan er vijf actief zijn. Ze steken uit boven bergmeren, naaldbossen en uitgestrekte toendra's waar bruine beren, grizzly’s, elanden, kariboes, vossen en lynxen in rondlopen. Bij Brooks Camp vind je speciale platforms waar je in alle veiligheid beren kunt spotten.

Een ander natuurwonder in het nationale park is The Valley of Ten Thousand Smokes. Wat vroeger een uitgestrekte vallei was, is nu bedolven onder een dikke laag as en lava. Via de Ukak Falls Trail dwaal je af in de vallei en ontdek je zelf de kracht van de uitgebarsten vulkanen.

1. Denali National Park and Preserve 

Het Denali National Park and Preserve, in het binnenland van Alaska, is de winnaar van dit rijtje. Dit nationale park bereik je gemakkelijk met je auto of camper. Ook rijden er shuttlebussen die je het park verder in brengen.

De Denali is de hoogste berg van de Verenigde Staten, en dus de trots van het park. De top steekt 6.194 meter boven het uitgestrekte landschap uit. Als je durft, mag je de berg zelfs voor tweehonderd dollar beklimmen!

Ga je liever gewoon lekker wandelen? Langs de Savage River lopen veel wandelroutes. Je komt langs bergen en toendra’s en met een beetje geluk spot je grizzly’s, wolven, vossen en lynxen van een afstandje.

Hebben wij je geïnspireerd om ook een rondreis door Alaska te maken? Bekijk dan hier het reisaanbod. 

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors