Top 5 uitgestrekte indianenreservaten in Arizona die je niet wil missen

Top 5 uitgestrekte indianenreservaten in Arizona die je niet wil missen

door Charlotte de Vries

Een groot deel van de meest waanzinnige natuurverschijnselen van Arizona liggen in indianenreservaten. Van de kleurrijke Antelope Canyon tot de enorme bergketen White Mountains. Sommige van deze highlights mag je zelfs alleen bezoeken met een gids! Een rondreis door deze woestijnstaat is daarom pas écht compleet als je de verschillende stammen leert te begrijpen en respecteren.

In Arizona leven 22 inheemse volkeren. Elke stam heeft een geheel eigen geschiedenis, cultuur en ambacht. Vijf van de grootste indianenreservaten in Arizona zetten we hier voor je op een rij. Tip: lees voordat je op bezoek gaat bij een stam ook nog even deze tips door.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 258 reizen naar Amerika

5. De vele kleuren van de Hopi

Midden in het enorme woestijngebied van de indianenstam Navajo, in het noordwesten van Arizona, leven de Hopi. Al meer dan 2.000 jaar. Dit kunstzinnige volk staat bekend om haar vakmanschap. Elk van de twaalf dorpen in het Hopi Tribe Reservation heeft namelijk een eigen ambacht. Zoals beeldhouwen, pottenbakken en weven. Als je wil zien hoe de Hopi te werk gaan, is dit reservaat een must-see.

De dorpen zijn verspreid over drie ‘mesa’s’ of tafelbergen, genaamd de First Mesa, Second Mesa en Third Mesa. Waar je echt heen móet? Het liefst naar alle drie, natuurlijk, maar zet vooral de First Mesa op je to-do-lijst. Samen met een gids bezoek je hier de eerste nederzetting van de Hopi: Walpi. De antieke huisjes van dit dorpje zijn gedrapeerd over een smalle rotsvlakte van bijna 2.000 meter hoog. Een beeld dat je nooit meer zal vergeten.

4. Adrenaline in de White Mountains

Meer van de actieve vakanties? Geef dan een bezoekje aan het White Mountain Apache Reservation in het hart van Arizona. Dit bergachtige gebied van bijna 7.000 hectare is getekend door schitterende rivieren, beken en maar liefst 26 meren. Of je nou graag gaat vissen, raften, kamperen of skiën: het White Mountain Apache Reservation heeft ieder seizoen iets moois te bieden.

Zo’n adrenalineshot klinkt misschien fantastisch, maar vergeet niet dat je te gast bent in een indianenreservaat! De Apache zijn een trots volk. Maak kennis met hun geschiedenis, kunst en cultuur in het Fort Apache Historic Park. Hier ontdek je het hartverscheurende verhaal achter Fort Apache, bezoek je de ruïnes van het prehistorische Pueblodorp Kinishba en bewonder je de tentoonstellingen van het White Mountain Apache Culture Center and Museum.

3. Het familievriendelijke San Carlos Apache Reservation

Het San Carlos Apache Reservation is er voor de hele familie. Volwassenen pakken een golfclub op of duiken de casino in om hun vakantie terug te verdienen. Kinderen gaan lekker vissen in een van de vier meren die het park rijk is of maken een relatief makkelijke hike in de bergen. Ook handig: het reservaat ligt op nog geen 150 kilometer van Phoenix. Je bent er binnen no-time als je via de hoofdstad vliegt.

Iedereen vermaakt zich hier dus wel, en dat is precies de bedoeling van de Apache die het reservaat runnen. Maar hoe ziet dit gebied er eigenlijk uit? Ten eerste: het San Carlos Apache Reservation is gróót. Zo’n 7.400 hectare. En het beslaat drie erg verschillende natuurgebieden. Bergen, woestijn en hoogvlaktes. Daarin leeft een scala aan wilde dieren. Van elanden en antilopen tot forelbaarsen en regenboogforel. Met andere woorden: er is in dit reservaat van alles te zien.

2. Sterrenkijken in Tohono O’odham Nation

Al meer dan 10.000 jaar leven de Tohono O’odham in de Sonorawoestijn. Het schitterende gebied dat deze mensen zich eigen hebben gemaakt beslaat een oppervlakte van ongeveer 11.500 vierkante kilometer: bijna zo groot als de hele staat Connecticut. En daarmee is de Tohono O’odham Nation het op één na grootste indianenreservaat in Arizona.

Er zijn een aantal interessante bezienswaardigheden in dit reservaat. Geef als eerst een bezoek aan het Tohono O’odham Nation Cultural Center and Museum. Daar leer je alles over deze ‘mensen van de woestijn’: voormalige jagers en verzamelaars. Ga daarna naar de San Xavier del Bac Mission. Deze kerk is in 1797 gebouwd en is daarmee het oudste Europese gebouw in Arizona. Vergeet tenslotte niet een kijkje te nemen bij de Kitt Peak National Observatory. Je bevindt je hier echt midden in de woestijn, dus de sterrenhemel zie je op deze plek beter dan waar dan ook…

1. Navajo Nation is de grootste van Amerika

En dan zijn we aangekomen bij het grootste indianenreservaat van Arizona; zelfs van heel Amerika. Navajo Nation ligt verspreid over de staten Arizona, Utah en New Mexico, en telt maar liefst 67.300 vierkante kilometer! Daarvan ligt het grootste gedeelte in Arizona zelf. Wat je hier zoal kunt bewonderen?

Navajo Nation is alles wat je van je rondreis naar Arizona verwachtte: een caleidoscoop van rode, oranje en gele tinten. Die je vooral terugziet in de rotsachtige spiralen van de Antelope Canyon, de ongelofelijk fotogenieke Monument Valley en de eindeloze Canyon de Chelly. En de indianenstam zelf? De Navajo leven al zo’n 3.500 jaar in dit wonderschone gebied en speelden een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Daarover leer je alles in het Explore Navajo Interactive Museum.

Hebben we je klaargestoomd om op rondreis door Amerika te gaan? Bekijk dan direct het beste reisaanbod!

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors