Top 6 tips voor New York City

Top 6 tips voor New York City

door Charlotte de Vries

Vorige week bezocht ik New York City voor het eerst in 10 jaar. Ik was verrast! In plaats van de sciencefiction-achtige miljoenenstad uit mijn herinneringen, stond me een antiekverzameling wolkenkrabbers op te wachten die me eerder deed denken aan een film uit de jaren '90. Hier traden fotograaf Joost le Feber en ik een kleine week op als figuranten!

Zes dagen lang slenterden we door het betonnen labyrint dat New York heet. Iedere dag raakten we verdwaald, kwamen we op de gekste plekken terecht en hervonden we onze hele levensweg met een cocktail in een rooftopcafé. Deze zes dwaaldagen leidden tot de volgende zes tips voor New York City. Onze eerste tip: trap je rondreis door Amerika af in deze excentrieke stad.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 280 reizen naar Amerika

Tip 6: Fietsen in Central Park

‘Wist je dat Brooklyn afstamt van Breukelen?’ roept Joost uit boven het getoeter van de taxi’s.

Dat wist ik, maar hij kijkt zo opgetogen dat ik zeg: ‘Meen je niet!’

‘Ja, echt! En Harlem komt van Haarlem! En Broadway komt van...’ en zo gaat hij nog even door.

Een uur later zitten we als twee trotse Hollanders op de fiets in Central Park. We dachten even te ontkomen aan de hysterie van de stad, maar die gaat in het park gezellig door. Alles van limousines tot paard-en-wagens scheurt roekeloos over de parkwegen. Schoolklasjes rennen gillend achter rugbyballen aan. En om de paar meter speelt een band alsof het hun enige lot is in de loterij van de muziekwereld.

Central Park strekt zich over maar liefst vier kilometer uit tussen 59th en 110th Street. Als je gaat wandelen ben je een paar dagen verder. Verken het park, de rotsachtige heuvels, het romantische meer en de mini-concerten daarom per fiets!

Tip 5: Eten in een echte diner

Ja, je móet de Amerikaanse vreetcultuur meemaken. Dan fiets je in Nederland maar een paar keer met een omweg naar je werk.

Vlakbij Central Park zien we een typische Amerikaanse diner. We stappen naar binnen en worden in één klap teruggeworpen naar de jaren ’80. Hoge krukken aan een uitgestrekte bar, tafels met bruinleren banken en een Amerikaans poppetje dat rondloopt met een koffiekan. Jackpot.

Binnen een paar minuten staat onze tafel vol met milkshakes, bakken patat, torens van hamburgers, wafels en een chicken pot pie waar je in kunt zwemmen. Zo komt de gemiddelde Amerikaan dus aan zijn trekken. We leven ons uit, maar geven even later alsnog de helft weg aan een zwerver om de hoek.

Ben je écht niet van de vreetschuren? Oké dan. New York beschikt gelukkig over een enorm aantal fantastische restaurants. Duik het eerste het beste restaurant in van China Town of Little Italy en je wordt beloond met een feestmaaltijd!

Tip 4: Chillen in een rooftopcafé

De liftdeuren gaan open op de 54ste verdieping. Mijn voeten voelen spontaan tien kilo zwaarder.

‘Gaat het?’ vraagt Joost.

Nee, het gaat niet. Een rooftopcafé is dus helemaal niks voor iemand met hoogtevrees.

Met m’n hand tegen de liftdeur zet ik voorzichtig één teen buiten de lift, alsof ik wil voelen hoe koud het zwembad is. Wanneer ik er zeker van ben dat de vloer niet onder me wegzakt stap ik het café binnen.

De serveerster begeleidt ons met een brede grijns naar een tafel direct aan het gigantische raam. Ik scheld haar van top tot teen uit. In het Nederlands. ‘What are you saying?’ vraagt ze en ik wil net aan mijn vertaling naar het Engels beginnen, maar Joost zegt snel: ‘Nothing, nothing.’

Ik zit als een bibberend muisje op die vervloekte stoel, maar ik had deze ervaring niet willen missen. Om op zo’n hoogte tussen de wolkenkrabbers te zitten is fenomenaal, laat staan in een rooftopcafé bij Times Square. Sla een straat bij Times Square in en je komt er geheid eentje tegen.

Tip 3: Stilstaan bij het 9/11 Memorial

Ze hadden het niet mooier kunnen maken. Het 9/11 Memorial is een meesterlijk eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen op de Twin Towers. Op de plek waar één van de gebouwen heeft gestaan, bevindt zich nu een enorm, gapend gat. Om het gat heen staat een gitzwarte muur waar de ruim 3.000 namen op zijn gegraveerd.

Dit is de eerste keer tijdens onze reis dat we allebei stilvallen.

Uit Ground Zero zijn een aantal architectonische hoogstandjes gestampt. Zo staat er naast het 9/11 Memorial sinds een paar jaar het hoogste gebouw van het westelijk halfrond. One World Trade Center kijkt vanaf 541 meter hoogte op je neer. Pak de bijzondere lift naar de top!

Tip 2: Wandelen door Brooklyn

Veel toeristen kijken niet verder dan Manhattan. Maar steek de Brooklyn Bridge of de Williamsburg Bridge over en je komt terecht in ‘brownstone paradise’, waarvan straatkunstenaars een groot deel hebben omgetoverd tot spectaculaire kunstwerken.

Meerdere keren trekt Brooklyn ons aan voor een lange wandeling. We duiken in de  clubs van Williamsburg, bewonderen de graffitikunstwerken in Buschwick en wandelen door de ongure straten van Bedford-Stuyvesant. Geloof mij: je leert een heel nieuw New York kennen als je de brug oversteekt!

Tip 1: Vliegen over Manhattan

Als een reusachtige, woeste mug staat de draaiende helikopter op de landingsbaan in New Jersey. Ineengedoken loop ik onder de rotor; visioenen vol vlijmscherpe vleugels, een te hoog vreugdesprongetje en rondvliegende ledematen duw ik snel weg.

De helikopter stijgt schommelend omhoog. Naast mij zit Joost met een open mond naar de Madurodamversie van New York te staren, zijn camera paraat.

De zon gaat net onder. Haar laatste stralen dopen de wereldberoemde skyline in een gouden bad. Duizenden lampen worden ontstoken en ‘the city that never sleeps’ lijkt steeds meer op een verzameling perfect geslepen diamanten.

We maken een cirkel om de Statue of Liberty en vliegen over de Hudson River en het Central Park. ‘That’s the Brooklyn Bridge!’ hoor ik de piloot door m’n koptelefoon zeggen. Met mijn zeurderigste Amerikaanse accent schreeuw ik terug: ‘That’s amazing!’ Hij hoorde me denk ik niet. Maar amazing it was.

Wij maakten deze vlucht met HeliNY. Een aanrader!

Ben je er klaar voor om deze tips voor New York City op te volgen? Bekijk hier het aanbod voor je rondreis door Amerika!

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors