Top 5 Best of the Southwest

Top 5 Best of the Southwest

door Paulien Tak

Uitgestrekte zandvlaktes, rode gesteentes, diepe valleien en kolkende rivieren. In het zuidwesten van de Verenigde Staten ontdek je de meest spectaculaire natuur. Je wandelt onder natuurlijke bruggen, raft door diepe kloven, rijdt paard door een western-landschap of gaat sleeën in de woestijn. Tijdens een rondreis door het Wilde Westen rijd met je camper door de staten Utah, Arizona en New Mexico en ontdek je ‘the Best of the Southwest.’

5. Ontdek de bogen van Arches National Park

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 260 reizen naar Amerika

Met je camper rijd je dwars door het rode landschap. Links en rechts steken knaloranje rotsen fel af tegen de helderblauwe lucht. Je spot het ene na het andere bijzondere gesteente en bewondert de natuurlijke bogen die het Arches National Park in Utah rijk is.

Dit nationale park heeft het typisch West-Amerikaanse uiterlijk en staat vol met oranjerode rotsen. Maar het zijn niet zo zomaar rotsen. In het park staan maar liefst meer dan tweeduizend natuurlijke bruggen. Om dit bijzondere natuurverschijnsel eens goed te bekijken, zet je de camper aan de kant en ga je te voet op pad.

Rijd vanaf de Arches Entrance Road nog een half uurtje door tot de afslag van Delicate Arch. Hier parkeer je de camper bij Wolf Ranch en begin je aan de wandelroute. Het 2,5 kilometer lange pad leidt je dwars door het waanzinnige rode landschap en brengt je naar een heuvel van 150 meter hoog. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht op een van de hoogtepunten van het park: Delicate Arch. Deze boog staat aan de rand van een kom en is de enige in zijn omgeving. Hierdoor staat de brug in groot contrast met de rest van het landschap.

4. Wandel door diepe kloven in Zion National Park

Van de natuurlijke bogen rijd je door naar Zion National Park. Dit park, gelegen aan de andere kant van Utah is een stuk groener en de grillige bergen zijn veel hoger dan in Arches National Park. Je slingert hier dan ook door diepe valleien, langs kletterende watervallen en voorbij groene bossen.

Zion National Park beslaat bijna zeshonderd vierkante kilometer en een van de hoogtepunten van het park is Zion Canyon. Deze roodgekleurde diepe kloof is door de jaren heen uitgesleten door de Virgin River en is op sommige plekken wel zeshonderd meter diep. Om deze duizelingwekkende hoogte te ervaren, maak je een wandeling naar de top van de kloof.

De Angels Landing is een acht kilometer lange wandeling die leidt naar een van de allermooiste uitzichtpunten van het park. De route begint bij de Grotto Trailhead en kronkelt langs de rivier, door de bodem van de kloof en gaat dan steil omhoog. Op sommige plekken zijn kettingen opgehangen om je meer houvast te geven, maar mensen met hoogtevrees kunnen deze route beter overslaan. Onderweg kijk je zo vijfhonderd meter de diepte in. Eenmaal aangekomen bij de Scout Lookout word je beloond met een uitgestrekt uitzicht over Zion Canyon.

3. Het wilde westen van Monument Valley

De volgende stop tijdens deze route door het zuidwesten is Monument Valley. Met je camper rijd je over de eindeloze lange wegen. In de verte doemen metershoge rode rotsen op. Het lijkt wel of je in een western-film bent beland.

Monument Valley ligt precies op de grens van Utah en Arizona en behoort tot het Colorado Plateau. De vallei is een van de populairste van Amerika en heeft bekendheid gekregen door vaak als decor te verschijnen in western-films. Het beroemde uitzicht ontdek je gewoon vanuit de camper, maar om je echt even in een western te wanen stap je uit.

De allerbekendste weg door Monument Valley is Route 163. Rijd vanaf Utah naar het zuiden over deze snelweg. En je komt vanzelf over de eindeloos lange weg die recht op de rode rotsen afgaat. Alleen hier doorheen rijden is natuurlijk al te gek. Maar nog leuker is om je echt even als een cowboy te gedragen en te paard dit indrukwekkende natuurgebied te ontdekken. Onderweg kom je namelijk overal Navajo Wranglers tegen. Deze oorspronkelijke bewoners van het gebied staan klaar met hun paarden om je mee te nemen op een waanzinnige rit.

2. Raften door de Grand Cayon

Rijd dieper Arizona in en het landschap wordt steeds ruiger. De bergen worden hoger, de kloven dieper en de rivieren denderen er met volle kracht doorheen. Welkom, je bent in de Grand Canyon. Dit natuurwonder zorgt voor een van de meest spectaculaire landschappen van Amerika.

De Grand Canyon is een 446 kilometer lange kloof die is uitgesleten door de Colorado River. De roodbruine groeve is op sommige plekken meer dan 1.850 meter diep. In die diepte stroomt het helderblauwe water van de rivier. Ben je een beetje avontuurlijk? Ga dan wild water raften op de Colorado-rivier en ontdek de Grand Canyon vanaf het water.

Deze zesdaagse avontuurlijke trip begint bij Lees Ferry. Hier stap je in de raft en peddel je meer dan driehonderd kilometer naar Whitmore Wash. Onderweg trotseer je het ruige water van de Colorado River, vaar je over stroomversnellingen en bewonder je kletterende watervallen. Natuurlijk heb je genoeg tijd om van de imposante rode vallei te genieten en misschien spot je ook nog wel een adelaar. 's Nachts slaap je onder de indrukwekkende sterrenhemel en luister je naar de huilende coyotes. En wat dacht je van de zonsopkomst? De goudgele zon die de rode vallei langzaam verlicht...

1. Winterwonderlandschap in de woestijn van White Sands

De route door het zuidwesten eindigt in New Mexico. Hier is de omgeving compleet anders dan alles wat je tot nu toe gezien hebt. De rode rotsen zijn veranderd in een heuvelachtig wit landschap. Het lijkt wel alsof je in een winterwonderland terecht bent gekomen, maar dan in de woestijn. White Sands is misschien wel ‘the Best of the Southwest.’

White Sands ligt in het Tularosa Basin en het witte woestijnzand dat hier ligt, bestaat uit gips en calciumsulfaat. Dit verklaart de spierwitte kleur van de korrels. Het zand is in tegenstelling tot ander woestijnzand heel koel. De witte kleur weerkaatst de zon en verdampt het oppervlaktevocht. Het gebied beslaat maar liefst 442 vierkante kilometer en de duinen lenen zich perfect voor een rondje sleeën.

Natuurlijk maak je de mooiste wandelingen door het spectaculaire landschap of maak je een spannende jeeptocht door de zandduinen. Maar wat is nou leuker dan sleeën over dit natuurwonder? Haal het kind in je naar boven en leen een slee bij de Monument Gift Shop gelegen bij het White Sands Visitor’s Center. Zoek een steile duin op en let’s go! Op je plastic slee zoef je naar beneden door een buitenaards wit woestijnlandschap.

Wil jij ook het beste van het zuidwesten ontdekken? Of liever een ander deel van de Verenigde Staten? Check dan alle reisroutes door Amerika.

 

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors