Top 5 gaafste geisers van Yellowstone

Top 5 gaafste geisers van Yellowstone

door Nena van Bakel

Betoverende, spetterende watervallen, voorbijrazende bizons, bulderende rivieren en metershoog spuitende geisers. Dat Yellowstone om haar buitengewone natuur bekendstaat is inmiddels geen geheim meer. Maar wat de állergrootste attractie van het park is? Dat zijn toch wel de naar schatting vier- tot vijfhonderd geisers die zich in het park bevinden.

'Poeh, dat zijn er heel wat.', denk je nu vast. Dat klopt, en daarom helpen wij je een handje door de vijf gaafste geisers van Yellowstone op een rijtje te zetten!

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 249 reizen naar Amerika

5. Clepsydra Geyser

Jaja, je verwacht het misschien niet. Maar deze geiser is vernoemd naar een oude Griekse waterklok. De Clepsydra geiser spoot bij haar ontdekking namelijk zo frequent water en stoom de lucht in, dat de tijd ermee gemeten kon worden. Net als met een clepsydra wordt gedaan. Na een aardbeving in 1959 veranderde dit. De geiser kwam in een 'wilde periode' terecht en spuit sindsdien bijna continu water de lucht in tot wel veertien meter hoogte!

Heb je nog wel wat tijd om hier even rond te hangen? Wacht dan op het moment dat deze continu spuitende geiser even stopt. Je wordt namelijk beloond met een uitzicht op de bijzonder goudgeel gekleurde omgeving die zich om de opening van het spuitgat van de geiser heeft gevormd.

4. Great Fountain Geyser

Zoals de naam al weggeeft, is de Great Fountain Geyser een geiser van het fonteintype. Dit soort geisers barsten vanuit een waterpoel, met meestal een serie van intense stralen. Je vindt de geiser in het Firehole Lake en specifieker in het Lower Geyser Basin, gelegen in het westen van het Yellowstone National Park.

Bezoek deze spetterende geiser eens met zonsondergang, wanneer de 'fontein' vanaf de achterkant wordt verlicht door de ondergaande zon. Geloof ons, het fonteinspektakel van de Efteling is er niks bij.

3. Steamboat Geyser

De stoomboot geiser? Jawel, deze geiser dankt zijn naam aan het oorverdovende geluid van een massieve stoommachine dat vrijkomt bij de explosie naar de buitenlucht. Een klein puntje om rekening mee te houden, is dat de Steamboat Geyser de afgelopen twintig jaar slechts tien keer tot eruptie is gekomen.

Maar, stel je bent op het juiste moment op de juiste plek dan geeft de geiser een hele show weg. Maar liefst 121 meter spuit de geiser water en stoom de lucht in. Het is op dit moment dan ook de grootste actieve geiser in de hele wereld!

2. Beehive Geyser

De Beehive Geyser is een zogenaamde conusgeiser en is gelegen in het Upper Geyser Basin van Yellowstone. Conusgeisers spuiten vanuit een ophoping, een cone, van modder of siliciumrijke afzetting met een enorme kracht liters water de lucht in. Het is een beetje alsof je naar een omgestoten brandweerpaal (je weet wel, zoals in tekenfilms) kijkt, die met grote kracht de lucht in spuit.

Gelegen in het Upper Geyser Basin, iets ten zuiden van het Lower Geyser Basin, spuit de Beehive Geyser gemiddeld twee keer per dag. Zorg ervoor dat je een handige poncho meeneemt of een goede regenjas draagt, want bij deze geiser blijf je niet droog.

1. Old Faitful Geyser

Ontdekt in 1870 tijdens de Washburn expeditie, dankt de Old Faitful Geyser zijn naam aan zijn frequente erupties. De Old Faithful spuit namelijk ongeveer iedere anderhalf uur met grote kracht zoveel water de lucht in dat je er maar liefst 150 badkuipen mee vult. Wow!

Geen zin om samen met allle andere toeristen in de rij te staan? Hike dan een stukje verder over de Observation Point trail. Na zo'n twee kilometer geniet je over de toppen van de bomen van een minstens zo spectaculair uitzicht op deze fameuze geiser.

Benieuwd geworden naar deze water- en stoomspuitende natuurwonderen? Bekijk hier onze beste reizen naar Amerika!

Fotocredits: James St. John | Yellowstone National Park | Todd Petrie | Mr Hicks46

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors