Great Smoky Mountains National Park
8,9
9,5 Algemene ervaring
10,0 Natuur
9,0 Stranden
7,5 Wildlife
8,5 Overige activiteiten
9,0 Bereikbaarheid

Great Smoky Mountains National Park

door Frans Verhagen

Vanuit North Carolina, vanaf de Blue Ridge Parkway rijdt je zo Cherokee in, een stadje dat wordt gerund door de Cherokee Nation. Deze indianen moeten hun geld verdienen met de toeristenindustrie, dus ietwat toeristisch is het zeker. Maar voor wie meer wil leren over Cherokee Indianen en van de natuur wil genieten, is een bezoek de moeite waard. 

Cherokee Indianen

In het Museum of the Cherokee Indian in het noorden van het stadje kun je meer leren over de rijke geschiedenis, cultuur en tradities van het Cherokee-volk. In de buurt, in de Ocaonaluftee Indian Village is een oude indianennederzetting nagebouwd, waar demonstraties worden gegeven. 

ZELF NAAR Great Smoky Mountains National Park?

Bekijk alle 15 reizen naar Great Smoky Mountains National Park

Wandelen in Great Smoky Mountains National Park

Het park, gelegen op de grens van Tennessee en North Carolina in de Verenigde Staten, biedt meer dan 800 mijl aan wandelpaden, variërend van ontspannende natuurwandelingen tot uitdagende bergtochten. Tijdens je tochten word je omringd door weelderige bossen, schilderachtige uitzichten, sprankelende beekjes en adembenemende watervallen. Bovendien is het park de thuisbasis van een overvloed aan flora en fauna, waaronder zwarte beren, herten en zeldzame vogelsoorten. Of je nu kiest voor een korte wandeling naar een uitzichtpunt of een meerdaagse trektocht door de bergen, genieten van de ongerepte natuur en de rustige sereniteit van dit iconische natuurgebied zul je zeker!

Kamperen

In het park zelf is de LeConte Lodge een aanrader. Daarvoor dien je in het seizoen wel erg ver van tevoren reserveringen te maken, bovendien is het een wandeling van een kilometer of acht vanaf de voet van Mount LeConte - maar dat maakt het alleen maar leuker. 

Voor de echte liefhebber (maar dan ook alleen voor hen) van Dolly Parton is Dollywood in Pigeon Forge, de geboorteplaats van de countryzangers. Het stadje en het park zijn geheel toegesneden op gezinsvermaak (dat past ook wel bij een plaats die dry is, dwz dat er geen alcohol verkrijgbaar is). Dollywood geeft inzicht in de vaardigheden van de bewoners van de Appalachians, zoals zeepmaken, houtsnijden en rijtuigen bouwen. Er is ook een stoomtrein, een museum en een muziekshow. Op de website van National Park Service vind je meer over de activiteiten en andere praktische informatie.

Beste reistijd Great Smoky Mountains National Park

Je kunt het Great Smoky Mountains National Park het hele jaar door bezoeken, maar de lente en de herfst zijn toch wel het meest aan te raden. In het voorjaar komt het park tot leven met bloeiende wildflowers en groenere landschappen. Het weer is over het algemeen mild, hoewel er nog steeds kans is op regen. De herfst trekt veel bezoekers vanwege het spectaculaire herfstblad dat de bergen transformeert in een levendig kleurenpalet. Het koele weer en de lagere bezoekersaantallen maken het ook een prettige tijd om het park te verkennen. De zomermaanden van juni tot augustus zijn populair vanwege de langere dagen en het warme weer. Dit is echter ook het drukste seizoen, vooral in juli en augustus, dus verwacht meer mensen en verkeer. De winter (december tot februari) biedt een unieke ervaring in het park, met kans op sneeuwval en een rustigere sfeer. 

Reizen Great Smoky Mountains National Park

Meer Great Smoky Mountains National Park

Reviews Great Smoky Mountains National Park

Rondreis van New York naar Florida via Smoky Mountains (bezocht in december 2017)

Review geschreven door N Brockhoff op 07 januari 2018

Blue Ridge Parkway afgereden (zo ver mogelijk) een klein gedeelte was afgesloten omdat het winter was. Ontzettend mooie route met mooie uitzichten, ook plekken waar je boven de bewolking bent. Ons hoogtepunt was dat we een wilde beer hebben gezien die precies naast onze auto uit de bosjes kwam.

Pluspunten Great Smoky Mountains National Park

 • Natuur
 • Rust
 • Wilde beer
Ultieme tip: Wij waren in december geweest en vonden het erg mooi, ik denk dat het in de herfst nog mooier is.
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Adembenemende natuur (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Amber Bongertman op 09 december 2017

Het park is adembenemend mooi en er zijn veel activiteiten. Tip: ga ziplinen om het park vanaf grote hoogte te zien. Het was spannend, maar de gidsen waren erg aardig en zorgden ervoor dat ik me geen moment onveilig voelde.

8,5
10 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
6 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Great Smoky Mountains National Park

 • Prachtig
 • Activiteiten
Ultieme tip: Ga ziplinen!

Smokey indeed (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Yoka van der Louw op 12 november 2017

Als je ‘s ochtends de mist ziet die rondom de bomen hangt, dan snap je waar dit National Park haar naam aan te danken heeft. Ik had het geluk te verblijven in Townsend, waar ik vanaf het balkon dit prachtige uitzicht had.

Pluspunten Great Smoky Mountains National Park

 • De ligging
 • Diverse (qua moeilijkheids graad) hikes

Minpunten Great Smoky Mountains National Park

 • Kies je route zorgvuldig en plan goed. Op sommige dagen is het bumper to bumper rijden
Ultieme tip: Hét park voor hikers. Daarnaast het meest bezochte NP in de VS. Door de ligging is dit park makkelijk aan te rijden. Ultieme tip: Blackberry Farm (duur, maar de moeite waard!)
Aangeraden voor: Gezinnen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers

verrast (bezocht in april 2013)

Review geschreven door Annelies van Zwienen op 26 juni 2017

We waren heel erg verrast toen we bij Clingmans Dome opeens in een witte wereld terecht kwamen. Na een prachtige wandeling naar de uitkijktoren keken we over een soort sprookjeswereld. Een ervaring die je niet gauw vergeet.

Pluspunten Great Smoky Mountains National Park

 • prachtige vergezichten

Minpunten Great Smoky Mountains National Park

 • voor mensen die slecht ter been zijn is het een eind lopen naar de uitzichtstoren
Ultieme tip: Clingmans Dome
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Great Smokey Bears... (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Hedde de Man op 15 mei 2017

Prachtig natuurpark! Als je ooit zwarte beren wilt zien is dit wel HET park daarvoor! In twee dagen tijd wel vijf zwarte beren gezien en ook van heel dichtbij. Magisch gevoel als je 's ochtends wakker wordt en de 'smoke' over de bergen hangt..... Heel groen park, prachtige natuur....

Pluspunten Great Smoky Mountains National Park

 • groen
 • beren
 • wandelroutes

Minpunten Great Smoky Mountains National Park

 • geen accomodaties in het park
Ultieme tip: Loop de Grotto Falls Trail, aan het eind van de trail kom je bij de Grotto Falls en het is mogelijk om achter deze waterval te lopen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

Zo'n groot natuurpark en zoveel Amerikanen bezoeken en koesteren het..heel bijzonder (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Roy van Zijl op 21 mei 2016

Een heel bijzonder natuurpark. Op de plaatjes lijkt het een mooi bosrijk gebied, maar de reis er naar toe grijpt je gelijk bij de keel. Als je vanuit Asheville komt ga je via snel stijgende smalle wegen steeds hoger.
Als je in de ochtend gaat zie je vaak waarom het de "Smoky mountains" genoemd wordt, wat een vergezichten waarin de wolken gevangen lijken tussen de bergtoppen.. De laatste keer ben ik in de herfst geweest waar de kleurwisselingen in het blad een grote indruk maakte.
Op de TV stations zie je waar je ook bent, op welke plek je dit het beste kan zien 'in de buurt'.
De Amerikanen komen vanuit heel het land naar deze natuurparken en hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel om het natuurpark in z'n beste staat te houden, iets waar we in NL een voorbeeld aan kunnen nemen.
Dat ze met hun gas guzzler tot aan dat vergezicht willen komen en het liefst een foto maken vanuit de auto is dan wel weer een schril contrast..

9,3
9 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
9 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Great Smoky Mountains National Park

 • schoonheid
 • mystiek van de moonshine(illegaal whisky stoken)
 • rust
 • grootsheid

Minpunten Great Smoky Mountains National Park

 • Gatlinville
 • kan druk zijn(feestdagen)
Ultieme tip: Neem de tijd en verblijf niet in Gatlinburg, wat een over de top toeristenplaatsje. Asheville heeft mijn voorkeur omdat hier veel leuke restaurantjes zitten en gezelliger is.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors