Little Rock

Little Rock

door Marije Tigchelaar

De centrale staat Arkansas wordt door Amerikanen liefkozend Natural State genoemd. Maar naast natuur is Arkansas vooral een staat die beroemd en berucht is door Little Rock. De staat waar de apartheid tot een einde kwam.

Rond 1500 ontdekten Spaanse kolonisten Arkansas. Deze staat ligt in het midden van Amerika. Vanaf 1803 behoort het officieel tot de Verenigde Staten van Amerika. Arkansas ligt tussen de Rocky Mountains en de Appalachian Mountains in.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 259 reizen naar Amerika

Natural State

Hoewel Arkansas niet bij veel reizigers op de planning staat, is het eigenlijk een staat die je niet mag overslaan. De staat is vooral een aanrader vanwege de mooie natuur. Amerikanen noemen de staat dan ook liefkozend de 'Natural State'. In Arkansas wonen ruim 2,7 miljoen mensen.

Arkansas dankt haar bijnaam onder andere aan de watervallen. De Ceder Falls zijn de bekendste watervallen van de staat. Na een klim door de bergen neem je een frisse duik in het water.

Crater of Diamonds

Crater of Diamonds State Park is misschien wel het bekendste park van Arkansas. Hier ga je op zoek naar echte diamanten. Naast het park stond de oude boerderij van boer Huddleston. Begin negentiende eeuw vond de boer hier als eerste diamanten. Al ruim een halve eeuw zoeken toeristen hier nu naar de kostbare stenen. Let goed op, want als je iets vindt, mag je het mee naar huis nemen.

Little Rock

Niet ver van het Diamantenpark ligt Little Rock. Dit is de hoofdstad van Arkansas. De stad ligt in het midden van de staat. Vergeleken met hoofdsteden van andere staten is Little Rock niet erg groot. Er wonen nog geen tweehonderdduizend mensen. Maar de stad heeft een rijke geschiedenis. Een bezoek aan Little Rock is een leuke afwisseling van de natuurrijke omgeving.

Het Arkansas State Capital in Little Rock is het kloppende hart van de staat. Hier maken staatsbestuurders alle belangrijke beslissingen. Het neoclassicistische gebouw wordt landelijk geroemd om de bijzondere architectonische vormgeving. Op de begane grond is een wisselende expositie die altijd in het teken staat van de geschiedenis van Arkansas.

Einde apartheid

Little Rock speelde een belangrijke rol in emancipatie van de zwarte bevolking van Noord-Amerika. Op 4 september 1957 liep de zwarte Elizabeth Eckford naar school. Op het schoolplein wachtten veel leerlingen haar op. Ze scholden haar uit. Een camera filmde alles.

Eckford was één van de negen zwarte leerlingen die dat jaar les zouden gaan volgen op een blanke middelbare school. Het leger escorteerde de scholieren naar binnen. De beelden waren op nationale televisie te zien. De schaamte groeide bij het Amerikaanse volk. De middelbare school is inmiddels officieel een nationale historische plek.

River Market

River Market ligt in het noorden van de stad. Dit district staat bekend om het lekkere eten, het uitgaan en het winkelen. Iedere zomer presenteren lokale boeren op dinsdag en zaterdag hun lekkernijen op de Farmer's Market. Een ideaal moment om de lokale delicatessen te bekijken en te proeven.

De grootste attractie van Little Rock is misschien wel de bibliotheek van voormalig president Bill Clinton. Deze vestigt zich in het William J. Clinton Presidential Center and Park in het River Market district. Een vaste tentoonstelling omtrent zijn presidentschap bevindt zich in het gebouw. Hier lees je bijvoorbeeld een persoonlijke brief van Whoopi Goldberg aan Bill Clinton.

Wat is er te doen in Little Rock?

  • Riverfront Park is een van de grootste stadsparken in Little Rock. Met de fiets maak je een tour over de Big Dam Bridge. In de zomer vullen concerten de avond in het Riverfest Amphitheatre.
  • Ten noorden van het River Park District ligt het stadje North Little Rock. Hier staat onder andere een grote mall. Veel mensen gaan naar deze plek om te winkelen.
  • De Cederfalls liggen in het Petit Jean State Park. Dit park heeft veel verschillende wandelroutes. Vooral redelijk ervaren wandelaar zijn hier op hun plek.
  • Voormalig president Bill Clinton groeide op in Arkansas. Zijn oude woning staat in zijn geboorteplaats Hope. Dit huis is open voor bezichtigingen en rondleidingen.
  • Lake Hamilton ligt vlakbij het populaire stadje Hot Springs. Met een boot vaar je hier rustig de hele dag door de mooie omgeving. Om af te koelen duik je in het verfrissende water.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors