Mount Rushmore

Mount Rushmore

door Willeke van Doorn

Tussen de Black Hills van South Dakota stuit je bij Mount Rushmore op de gigantische beelden van Amerika's bekendste presidenten. De hoofden van de presidenten Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln vertellen het verhaal van de Verenigde Staten.

Met drie miljoen bezoekers per jaar is Mount Rushmore de populairste attractie van de staat. Van alle uithoeken van de Verenigde Staten en de wereld komen reizigers naar South Dakota om de iconische portretten in het graniet met eigen ogen te zien. Ze beslaan een oppervlakte van vijf vierkante kilometer en zijn achttien meter hoog.

ZELF NAAR Mount Rushmore?

Bekijk alle 13 reizen naar Mount Rushmore

Mount Rushmore National Monument

Het Mount Rushmore National Monument moest meer toeristen naar de regio trekken en dat is gelukt. In 1925 keurde de goeverneur van South Dakota een wet goed waarna de bouw van het monument kon beginnen. Verschillende financiële tegenslagen zorgden daarna nog voor vertraging van het project.

Uiteindelijk duurde de bouw veertien jaar en werd het Mount Rushmore National Monument in 1941 voltooid. Gutzon Borglum en zijn zoon Lincoln leidden het uithouwen van de vier gezichten. In het naastgelegen atelier bekijk je de werktuigen en lees je meer over deze enorme klus.

Mount Rushmore laat de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten van Amerika zien. Van links naar rechts zie je vier presidenten op volgorde van dienst: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Borglum koos deze vier omdat ze alemaal tijdens de eerste 150 jaar van de Amerikaanse republiek een leidende rol hebben gespeeld.

Mount Rushmore bezoeken

Als je Mount Rushmore wilt bezoeken, huur je het beste een auto en rijd je zelf naar het monument. Toegang tot het park is gratis, maar je betaalt wel om te parkeren. Op zo'n 56 kilometer afstand ligt een regionaal vliegveld. Vanaf daar volg je de Highway 44 naar Mount Rushmore.

Eenmaal aangekomen loop je over de Presidential Trail naar de voet van Mount Rushmore. Tijdens de wandeling bekijk je de gezichten steeds vanuit een andere hoek. In de zomermaanden bezoeken de meeste toeristen de beelden. Op de website van National Park Service vind je meer over de wandeltocht en andere praktische informatie.

Na zonsondergang verlichten schijnwerpers de vereeuwigde presidenten. Tijdens de lightning ceremonie vertelt een ranger de geschiedenis van Amerika en bekijk je de film Freedom, America's legacy.

De ceremonie wordt afgesloten met het volkslied en het strijken van de vlag. Vooral op 3 en 4 juli, de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag, is het druk en bezoeken Amerikanen massaal dit historische monument.

Reizen Mount Rushmore

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors