Wichita

Wichita

door Marije Tigchelaar

In een huurauto rijd je over de grote vlakten van Kansas. Aan weerszijden van de oneindige weg staan reusachtige velden zonnebloemen. Kansas wordt ook wel de 'Sunflower State' van Noord-Amerika genoemd'.

De bekendste pizza's ter wereld vinden met de Pizza Hut hun oorsprong in de staat Kansas. De staat staat sowieso bekend om haar exportproducten, die variëren van vliegtuigen tot zonnebloemen.

ZELF NAAR Kansas?

Bekijk alle 2 reizen naar Kansas

Bleeding Kansas

Kansas ligt iets ten westen van het midden van de Verenigde Staten, middenin de Great Plains van Noord-Amerika. De staat telt nog geen drie miljoen inwoners. Met minder dan vijftien mensen per vierkante kilometer hebben de Kansans veel ruimte om te leven. In de lange, uitgestrekte velden heb je het gevoel dat je nergens zo vrij bent als in Kansas.

Dit is niet altijd zo geweest. Vanaf 1854 vonden bloederige gevechten plaats rondom het afschaffen van de slavernij in Noord-Amerika. Hierdoor wordt de staat ook wel Bleeding Kansas genoemd. De openlijke geweldplegingen vormden een directe aanleiding tot de Amerikaanse Burgeroorlog.

Wichita

Wichita is de grootste stad van Kansas. Met ruim 474.000 inwoners is het meer dan vier keer zo bevolkt als de hoofdstad Topeka. In de stad hangt een serene sfeer. Wanneer je 's avonds door Wichita loopt, kom je niet veel mensen tegen. Toch is er veel te doen. De stad organiseert veel festivals en het heeft een drukke theater- en concertagenda.

Het Old Town District fungeert als het entertainment centrum van de stad. De 'Old Town Underground' lijkt de naam voor een metrosysteem, maar is een winkelcentrum. 's Avonds kies je in dit gedeelte tussen de vele restaurants en kroegjes.

Keeper of the Plains

Dwars door Wichita kronkelt de Arkansas River. Deze rivier is een van de grootste in Noord-Amerika. In de zomer vaar je met een eigen bootje door de prachtige parken die rondom de rivier liggen.

'The Keeper of the Plains' is de beschermheilige van de vlaktes van Kansas. Zijn beeld staat aan de oever van de rivier en is een pronkstuk van de stad. Het is een aanrader om met mooi weer in de avond naar het beeld te gaan. Klokslag negen uur spuit uit het niets vuur uit de omringende rotsblokken. Het licht van deze 'ring of fire' schittert in het water.

Pizza Hut

Zo bekend als Kansas is om haar zonnebloemen en graanproductie, staat de stad Wichita bekend om de vliegtuigindustrie. In de 'air capital in the world' zijn meerdere fabrieken gevestigd waar de productie van vliegtuigen plaatsvindt.

Wichita is een broedplaats voor succesvolle ondernemingen. De meest bekende is de Pizza Hut. Op de campus van de Universiteit van Wichita neem je een kijkje bij het originele eerste restaurant. Ongelooflijk dat dit stenen schuurtje het beginpunt is van een internationaal succesvolle pizzatent.

Monument Rocks en Castle Rock

Na een bezoek aan Kansas blijven voornamelijk de grote vlaktes je bij. Wanneer de zonnebloemvelden wisselen met een woestijnachtig landschap lijkt het even alsof er geen hoogtepunt meer te zien is in deze staat.

En dan duiken in de verte ineens grote rotsen op. De Monument Rocks en Castle Rocks zijn fossielen van tachtig miljoen jaar geleden. Gek genoeg was deze vlakte toen één en al zee. De kalkstenen formaties bewijzen maar weer eens dat Kansas vol verassingen zit.

Wat is er te doen in Wichita?

  • Het Wichita Art Museum staat aan de Arkansas River in Wichita. Hier hangt de grootste collectie Amerikaanse kunst van heel Kansas.
  • Over het algemeen zie je niet veel sporen van Bleeding Kansas in de staat. Maar in Osawatomie plaatste de gemeente in 1877 een monument. Enkele vrijheidsvechters zijn hieronder begraven. Dit monument is nog steeds te bezoeken.
  • Bezoek je Wichita in de winter? Dan gaat de Ring of Fire van The Keeper of the Plains om zeven uur aan. Twee uur eerder dan in de zomertijd.
  • In mei vindt ieder jaar het Riverfest plaats in Wichita. Met meer dan 70 verschillende evenementen trekt het festival aan de rivier? ruim 370.000 bezoekers.
  • Kansas is een inspiratiebron voor meerdere bekende films. Zo ligt de woonplaats van Dorothee uit The Wizard of Oz in Kansas. Ook speelt de klassieke western Red River zich voor een grote gedeelte in deze staat af.

Reizen Kansas

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors