Hartford

Hartford

door Marije Tigchelaar

De bekendste Amerikaanse roman aller tijden werd geschreven in Connecticut. Schrijver Mark Twain deed zijn inspiratie op in hoofdstad Hartford. Ga terug in de tijd van de avonturen van Huckleberry Finn.

In het noordoosten van Amerika ligt Connecticut. Deze staat ligt in het gebied New England. Connecticut behoort tot een van de rijkste, maar meteen ook een van de kleinste staten van Amerika. Het totale oppervlakte is in vergelijking ongeveer een derde van Nederland.

ZELF NAAR Connecticut?

Bekijk alle 2 reizen naar Connecticut

Nederlandse kolonie

Bijna 3,5 miljoen mensen noemen zich de inwoners van de 'Nutmeg State'. Deze bijnaam komt uit het koloniale tijdperk. Nootmuskaat was een populair kruid dat men vanuit Engeland naar het nieuwe continent verscheepte.

Nederlandse kolonisten betraden als eerste dit gebied. Het grootste gedeelte van de staat behoort tot het toenmalige New Netherlands. In deze kolonie stond het 'Huys de Goede Hoop'. Dit is nu de hoofdstad van de staat en beter bekend als Hartford.

Hoofdstad Hartford

Hartford ligt in het centrum van Connecticut. De stad noemt zichzelf 'New England's Rising Star'. De stad staat niet echt bekend om de bruisende sfeer. Veel grote bedrijven situeren zich in Hartford waardoor het vooral een zakelijke stad is. Maar hier moet binnenkort verandering in komen.

Verschillende projecten moeten de stad verfrissen. Park River loopt dwars door de stad en aan haar oevers vinden veel activiteiten plaats. In de zomer vaar je overdag met een boot langs de skyline van de stad. In de avond vullen optredens van bandjes de avond.

Huckleberry Finn

Wie heeft er nou niet van Huckleberry Finn gehoord? Mark Twain riep de verhalen van dit fictieve karakter tot leven. Eind achttiende eeuw schreef hij verhalen die toegankelijk waren voor alle klassen van de bevolking. Geïnspireerd door Mark Twain publiceerde het bekende vrouwentijdschrift Cosmopolitan in 1886 hun eerste uitgave.

Twains riante villa is tegenwoordig een van de grootste trekpleisters van de stad. Het Victoriaanse huis is adembenemend. Binnen hadden de 25 kamers in eerste instantie een simpele inrichting. Na verschillende successen van Twain richtte Louis Comfort Tiffany het gehele huis opnieuw in. Door zijn bekende glas in lood ramen maakt de zon gekleurde figuren op de vloer. Je waant je zo terug in die tijd.

Yale University

Aan de kust van Connecticut staan een aantal andere historische gebouwen waaronder de campus van Yale University in New Haven. Deze universiteit behoort tot de meest prestigieuze in Noord-Amerika.

De universiteit is voor toeristen vooral populair vanwege de musea. De Yale University Art Gallery is het oudste universiteitsmuseum van het westelijk halfrond. Naast bekende Amerikaanse stukken loop je zomaar tegen een Picasso of een oude Nederlandse meester zoals Van Gogh aan.

Tussen de karakteristieke gebouwen door loop je naar het Yale Center for British Art. De grootste collectie Britse kunst buiten het Verenigd Koninkrijk wordt hier tentoongesteld. In Connecticut is het oude Europa op vele manieren vermengd met het hedendaagse Amerika.

Wat is er te doen in Hartford?

  • In de zomerperiode is de jaarlijkse vuurwerkshow het hoogtepunt in Hartford. Vanaf het Riverside Park heb je goed uitzicht op het spektakel in de lucht.
  • Het Asian Festival keert jaarlijks terug naar de rivier in Hartford. Naast de verschillende optredens ben je zelf verantwoordelijk voor vermaak. Iedereen kan een boot samenstellen en hiermee strijden in de Dragon Boat Races.
  • Weet jij niet wie Huckleberry Finn is? Neem een kijkje in het museum van het Mark Twain House en leer meer over deze beroemde schrijver.
  • De Hartford African American Heritage Trail belooft een mooie route door de stad te worden. De route, waarvan je een gedeelte nu al kunt lopen, brengt je langs belangrijke historische plekken in de stad.
  • Autogekken moeten op vrijdagavond naar de Stafford Motor Speedway. Hier racen echte NASCAR auto's tegen elkaar. Alleen toegang voor snelheidsduivels.

Reizen Connecticut

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors