Drie weken oostkust

Drie weken oostkust

door Onbekend

Juli 1998, mijn droom ging eindelijk in vervulling. Samen met mijn zus ging ik naar Amerika. Drie weken om het land te verkennen. Wat moet je in hemelsnaam allemaal bezoeken. So little time, so much to see. Dat gaat dus voor de volle 100% op.

Ft. Lauderdale

We zijn onze toch begonnen in Ft. Lauderdale. Bij familie gebleven en zo een beetje Florida verkend. Miami met haar Art-Deco wijken en mooie stranden is een echte aanrader. Maar bezoek ook Viscaya, een oud landhuis door een rijke gast gebouwd. Zie Amerika nr. febr/mrt 1998. Je staat versteld van de kunst en grootte.

Leuk detail: de buren zijn Madonna en Sylvester Stalone. Het is dat we niet anders konden, maar ga aub. niet in de zomer. Het is daar eignenlijk niet uit te houden. De hoge luchtvochtigheidsgraad werkt echt in je nadeel. Het lijkt wel alsof je contstant een soort deken om je lichaam hebt. Ontzettend klam. Maar goed, dat heeft de pret niet gedrukt.

Als je in Florida bent moet je zeker de Everglades bezoeken. Je koopt een plattegrond, gaat rijden richting Everglades en je komt vast en zeker een Farm tegen waar ze ook aligators kweken.

Een toch met een propellerboot is heftig. Als je geluk hebt, vaar je op een meter afstand van een broedende aligator. Als je opeens een vreemd geluid hoort, moet je niet schrikken. Het is niet de boot die zinkt, maar het vrouwtje dat haar nest beschermt.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 272 reizen naar Amerika

Key West

Of de lange toch naar Key West de moeite waard was, weet ik nog steeds niet. Iedereen heeft een mooie zonsondergang voor ogen. Helaas zat dat er voor ons niet in. Wel hebben we hele mooie huizen gezien uit de Victoriaanse stijl. Natuurlijk was er ook Sloppy Joe's, het stamcafe van E. Hemmingway. We kunnen in ieder geval zeggen, dat we in het zuidelijkste puntje van de States zijn geweest.

Alhoewel Florida zo'n 400 jaar geleden is ondekt, is er toch wel nog wat cultuur te vinden. De beste stad daarvoor is St. Augustine, de oudste stad van de VS. Een heel gezellig stadje, waar je de Spaanse invloeden nog heel goed kunt zien. Naast al het vermaak dat Florida heeft te bieden, was ik toch blij dat ik tijd had vrijgemaakt voor deze mooie stad.

Dat betekende wel een dagje minder in DisneyWorld, maar als je al in Parijs bent geweest, is dit niet echt een verplicht nummer. Een dag is leuk, maar langer niet, hoewel je dat wel nodig hebt als je alles wilt zien. Kennedy Space Center is een must om te zien. Ze hebben vorig jaar flink uitgebreid, en dat is de moeite waard. Neem een busje die een tour maakt. Je komt langs verschillende delen van dit inmense gebied. Er zijn verschillende hallen waar ontzettend veel is opgezet. De hele ruimte geschiedenis is daar. Met het Amerikaanse gevoel voor drama en romantiek opgezet, maar het werkt wel! Alhoewel ikzelf geen Amerikaan ben, was ik toch een beetje trots. Wat wij, mensen toch allemaal niet kunnen.

Om dit alles te bezichtigen hadden we in Nederland al een auto gehuurd. Wat me tegenviel was dat we net het bedrijf hadden uitgezocht dat niet precies op het vliegveld was gelegen. Zo'n 15 minuten rijden ervandaan was pas Alamo te vinden. (niet alleen in Florida was dit het geval, maar ook in New-York, Boston en Buffalo.) Aangezien het niet echt duidelijk was aangegeven, was dit vrij vervelend.

New York

Alles is al over die stad geschreven. Superlatieven schieten tekort. Wat een stad, wat een energie! De eerste minuten was ik gewoon weg. Het leek wel alsof ik in een film liep. Beduusd, verward, hoe moet ik het zeggen. Heel apart. Maar niet snel daarna wist ik het: Dit is mijn stad. Veel toeristische dingen gedaan.

Een tip. Wil je echt helemaal boven in de kroon van het Vrijheidsbeeld, dan moet je al 's morgensvroeg om half acht de veerboot hebben. Mensen die later komen, mogen maar tot de helft van het beeld omhoog. Na het bezoekje aan de Lady ga je naar Ellis Island. Dit maakt ontzettend veel indruk. Zeker doen. Probeer er maar eens achter te komen waar de "the stairs of tears" is gelegen. Een bezoekje aan het "Met" is ook aan te raden. Ze vragen entree geld, maar dat hoef je niet te betalen. Het is eigenlijk een gift, want in principe zijn alle musea gratis. Toch heb ik betaald, want de subsidie was al zo weinig dat ze bepaalde delen gewoon gesloten houden, omdat ze het geld niet hebben. Helaas was op dat moment mijn favoriete zaal dicht.

Verder moet je gewoon binnen een minuut naar de 107de etage van het WordTrade Center gaan. Het lijkt wel een kermis atractie, zo snel gaat die lift. Entree 12 dollar. Ga ook eens naar een andere wijk. Loop de Brooklyn Bridge over en loop door Brooklyn. Een totaal andere wereld dan het jachtige Manhattan. Een bezoekje aan een bioscoop is te gek, maar Miss Saigon slaat alles!!
Tip: ga in de rij staan bij het ticketing bureau op Times Square. Hier krijg je kaartjes voor de helf van de prijs! Nu betaal je nog maar 38 dollar per stuk!
Tip: Let s'avonds op welke metro je pakt. Er is een verschil tussen "local" en "express" De local stopt bij alle stations, de express niet. Op onze laatste avond hadden we per ongeluk de express gepakt. Voordat we het wisten zaten we om 11 uur s'avond in Harlem! 126st street. Een taxi roepen was er niet bij, die reden er niet. Snel, niet te snel natuurlijk, zijn we twintig blokken omlaag gelopen naar ons hotel. Ik vind het rot om te zeggen, maar ik was blij dat ik Central Park zag liggen. Boven dit park op 110street begint namelijk Harlem. Vooral 's avonds niet bezoeken.

Boston

Met de trein naar Boston gegaan. Een heel mooie route. Zo'n vijf uur duurde de reis. Als je veel koffers hebt, moet je snel instappen. Ze verkopen meer tickets, dan dat er plaatsen zijn. Als je pech hebt, moet je een tijdje staan. Boston is een stad met veel geschiedenis. De freedom trail is dan ook interessant om te lopen. Deze tocht voert je langs de bekendste plaatsen van deze stad. We hebben in Boston bij een hospita gezeten, nog geen 10 minuten lopen naar het cafe waar "Good Will Hunting" is opgenomen!

Vanuit Boston wilde we een auto huren om naar Niagra Falls te gaan.
Denk eraan in het weekeinde zijn ze bijna allemaal al verhuurd! Dus of thuis in Nederland al huren, een paar dagen wachten, met de trein of vliegtuig gaan. Wij kozen ervoor om eens met de bus te gaan. Niet doen!! Daar moet ik wel bijzeggen dat we ontzettend moe waren. Misschien wel te moe om te slapen. Het was namelijk een nachtbus. Om de twee uur stopte hij, alle (felle) lichten aan en daar zat je dan weer wakker in je kleine stoel.

In Buffalo zijn we uitgestapt en met een taxi naar het vliegveld gegaan om een auto te huren. Tegen beter weten in bij Alamo die gast verzekerde me dat in Newark (NewJersey) hun filiaal op het vliegveld lag. (Dus niet....heel moeilijk te vinden met al die ringwegen, tolwegen en ongduldige Amerikanen achter je. Met de auto naar een van de wereldwonderen gereden.

Tip: ga met een touroperator. In een busje met zo'n 15 mensen ga je verschillende plekken bezoeken rond deze watervallen. Een tour kost pp 55 dollar. Geloof me, het is de moeite waard. Geen parkeerplaats zoeken voor de auto, niet in de rij staan wachten want de reisgids komt dagelijks. Een boottocht op de Maid of the Myst is onbeschrijfelijk. Het geraas van de waterval doet alles verstommen. Ondanks het regenjasje dat je krijgt, ben je klestnat als je uitstapt. In de zomer geen probleem.

'S avonds ga je eten in de Minolta toren, of een andere. Vanuit dit bouwwerk (zoiets als de Euromast in R'dam) heb je een mooi uitzicht op de watervallen. Om negen uur worden ze ook nog eens verlicht. Een prachtig schouwspel. Let wel op als u 's avonds daar naar toe gaat, dat u de grens oversteekt. U zit dan in Canada! Vergeet uw visa niet dat in het vliegtuig is verstrekt. Ondegetekende had het in het hotel laten liggen. Toen we Canada uit wilde en weer naar Amerika gingen, moesten we toch even bij de douane langs. Nieuw kaartje, kosten 20 dollar! Ach, positief bekenen, was het wel weer leuk om te zien dat Italiaan het ook was vergeten.

Alleen hij kon niet zo goed Engels en hij kon zichzelf niet goed beheersen. Jammer voor hem, maar hij mocht een nachtje doorbrengen in een klein kamertje. Vanuit Niagara hebben zijn we teruggereden naar New-Jersey. Een heel mooi landschap, deed me een beetje denken aan de Eifel en Ardennen. Heuvels, bergen en uitgestrekte bossen. O ja, tanken in de VS. Je moet eerst naar binnen gaan, betalen en dan pas tanken. Als je te veel hebt betaald, kun je het binnen weer gaan halen. Schrik ook niet als je tijdens het tanken ziet dat er een vloeistof onder je auto vandaan komt. Dit is geen olie, geen benzine, maar (meestal) water. Water van de airco...

De laatste dagen hebben we rustig doorgebracht in NY. Een dagje Central Park, lekker lezen op een bankje. Ijsje eten, colaatje drinken en gewoon lekker mensen kijken. Winkelen is te gek in deze stad. CD's voor 11 dollar, CK-jeans voor 40 dollar enz. Ga maar eens naar Macy's het grootste warenhuis ter wereld. Alle topmerken bij elkaar. Eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan. Let op met hardrijden! Onder bruggen en achter bomen staan de state troopers. Zoals mijn tante zei: "You don't want them to stop you" Dit zijn serieuze gasten. Buitenlander of niet, betalen zul je. Zoveel dingen beleefd, zoveel dingen gezien. Met recht kan worden gezegd dat NY the city is that never sleeps.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors