Reisverhaal Van New York naar New England

Reisverhaal Van New York naar New England

door Tom van der Maat

Al jaren zuchtte ik iedere zomer dat ik zo graag eens naar New England zou willen. Het probleem was alleen het geld en iemand die met me mee wilde. Na een aantal pogingen om mijn vriendin zo gek te krijgen en flink gespaard te hebben, was het zover. Eindelijk ging ik naar New England.

Connecticut

Na een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol landde we op Newark International Airport NJ. Na de auto opgepikt te hebben (ik kan trouwens iedereen Avis aanbevelen) begon de trip door een van de mooiste gebieden ter wereld. Na het industriële " wastland" van dit gedeelte van New Jersey achter te hebben gelaten reden we langs de Hudson naar het noorden. Opmerkelijk is dat je na een uur rijden van New York niks meer van deze metropool merkt. Enkel bergen en bossen en de prachtige Hudson. Op enkele plekken naast de weg zijn parkeerplaatsen waar je een fantastisch overzicht hebt over de rivier en de vallei.

Al snel reden we Connecticut binnen. Door de Litchfield Hills in het noordwesten van de staat reden we richting Massachusetts. Onze eerste kennismaking met het New England zoals je het kent van films en boeken was overweldigend. Beboste heuvels, meren, kleine dorpjes met witte kerkjes. Fantastisch!

Onze eerste overnachting was in Springfield MA. Een middelgrote stad waar je niet voor om hoeft te rijden. Datzelfde geldt overigens voor Hatford CT.

De volgende dag reden we door de Berkshire Hills richting Vermont. Dit is een van de mooiste stukken New England. Via de Green Mountains van Vermont, die absoluut een bezoek waard zijn, reden we terug naar Springfield. De volgende etappe was Salem MA. Dit voorstadje van Boston staat bekent om zijn " Witchcraft" en is erg leuk om te bezoeken, doe dit bij voorkeur niet in het weekend wegens de drukte. Langs de kust met talloze pittoreske vissersplaatsjes reden we naar Portsmouth NH voor de overnachting. Ook hier kozen we voor Motel 6, zoals we tijdens de hele reis hebben gedaan. Ik ben dan ook zeer te spreken over deze motelketen: lage prijzen en schone kamers, meer wens ik niet op vakantie. De volgende dag hebben we het zuiden van New Hampshire verkend. Niet zo boeiend als Vermont, maar toch de moeite waard. De hoofdstad Concord is aardig en het gebied rond Lake Winnipesaukee is prettig om doorheen te rijden.

Maine

's Middags Portsmouth bezocht en tot de conclusie gekomen dat het een levendig kustplaatsje is waar je op je gemak doorheen kan slenteren. Toen via Route 1 omhoog langs de kust van Maine. De eerste kilometers zijn een ramp. Niks anders dan restaurants, smoezelige motels, casino's en een hoop auto's bederven het zicht op de Atlantische Oceaan. Na Portland werd het beter en na een tijdje bereikten we Camden, een levendig plaatsje aan de kust. Ook het nabijgelegen Camden Hill State Park is een bezoek waard met een prachtig uitzicht over de kust en de honderden eilanden voor de kust van Maine.

Tenslotte bereikten we Bangor waar we de nacht doorgebracht hebben. De volgende dag bracht ons in de binnenlanden van Maine. Enkel heuvels, bossen en meren. De rust en stilte hier is voor een Nederlander niet te begrijpen. Je vraagt je echt af of je nog wel terug wil naar Nederland. Via Calais waar Canada bijna letterlijk binnen handbereik ligt zijn we langs de kust terug naar Bangor gereden. Vanuit Bangor ben je binnen 2 uur in het Acadia National Park. Dit relatief kleine maar zeer mooie NP is het waard om er een dagje voor uit te trekken. Per auto kun je de Park Loop Road volgen die door het hele park slingert met verschillende stoppunten waar iets bijzonders is te zien. Verder beginnen hier tientallen wandelroutes. Een weg leidt je naar de top van Mount Cadillac. Hier begint de dag in de Verenigde Staten. Deze top vangt de eerste zonnestralen als de zon opkomt. De granietformaties, tientallen eilanden, rotsachtige kusten en vele meren maken dit park zeer bijzonder. Wanneer je het park uitrijdt vergeet dan niet te stoppen in Bar Harbor. Dit gezellige plaatsje is een bezoek waard en je komt er praktisch langs op weg naar Acadia NP. De dag daarop bracht ons naar Hebron ME.

Normaal gesproken zou ik hier nooit gekomen zijn, maar een kennis van ons woont hier en had ons uitgenodigd om enkele dagen bij haar te logeren. Een aanbod waar je geen nee tegen zegt! Een huis in de bossen waar de elanden praktisch in de tuin rondwandelen. Op loopafstand van een prachtig meer. Barbecuen op de veranda, dit is de ultieme vakantie! Sommige kennissen zijn de moeite waard om contact mee te houden! Na een paar geweldige dagen maakten we ons op voor de Koninginnenrit van de vakantie. Via de Kancamagus Highway ( waar je overigens moet betalen om langs de weg te stoppen om een foto te nemen! Dit is een illegale praktijk. Zo gauw je stopt komt er een verdacht persoon op je af die geld eist) reden we door Franconia Notch richting Vermont. Onderweg gestopt om Franconia Notch Statepark te bezoeken. Mensen die van watervallen en wandelen houden kunnen zich hier uitleven.

New Hampshire

Toen opweg naar het symbool van New Hampshire: The Old Man of the Mountains. Dit is een stuk rots waar je met enige fantasie het profiel van een gezicht van een oude man kunt herkennen. Onze kennis in Maine had ons al verteld dat we daar van een koude kermis zouden thuiskomen: enkele maanden terug was het hele geval naar beneden gedonderd. Er viel dus absoluut niets meer te zien, behalve enorme parkeerplaatsen en verbaasde Amerikanen. Vervolgens reden we Vermont in, wat ik absoluut de mooiste staat van New England vond.

De overnachting was in het plaatsje Burlington. Een ontzettend leuk en gezellig plaatsje wat zelfs een beetje Europees aandoet met een mooie boulevard langs het enorme Lake Champlain. Burlington is een prima uitgangspunt om Vermont te verkennen of om de prachtige Adirondacks in New York te ontdekken. Een leuk uitstapje is de Ben & Jerry's ijsfabriek in Waterbury, VT. Hier kun je zien hoe dit wereldberoemde ijs gemaakt wordt en natuurlijk krijg je de gelegenheid om dit heerlijke ijs te proeven. Zeker voor kinderen (maar natuurlijk ook voor volwassenen) een leuk uitstapje.

De prachtige Adirondacks -regio is een bekend skigebied. Dat blijkt al snel als je (het supertoeristische) Lake Placid nadert, bekend om de Olympische Winterspelen van 1980. Ik zou zeggen, vergeet dit stadje en rij even door naar het meer om fantastische wandelingen te maken. Wandelkaarten zijn bij de plaatselijke tourist info gratis te verkrijgen. Na verder te hebben gereden door dit prachtige stuk van New York hebben we in Utica overnacht. Deze naam mag je weer vergeten, maar de omgeving is geweldig mooi. Onze reis ging verder naar het Finger Lake district in New York. Dit gebied wordt gedomineerd door een elftal vingervormige meren, met wijnbouw op de flanken van de heuvels. Wat je hier absoluut niet mag overslaan is het Watskinn Glenn State Park.

Pennsylvania

Een klein riviertje heeft hier in de loop van duizenden jaren een machtige kloof gevormd, waar het water zich nu met behulp van tientallen watervallen een weg baant. Een wandeling leidt je door de hele kloof waar je met gemak een middag zoet kan zijn. Zorg wel voor een goede conditie! De volgende en laatste staat van onze reis was Pennsylvania. We reden dwars door de staat richting de hoofdstad Harrisburg. Beboste bergen en meren domineren ook hier het landschap.

Vanaf Harrisburg is het een klein eindje rijden naar Pennsylvania Dutch Country, waar een groot deel van de bevolking tot de Amish hoort. Deze streng religieuze groepering leeft er volgens de normen en waarden van honderd jaar geleden en zijn een ware attractie. Een rit door het glooiende gebied net ten westen van Philadelphia is een ware reis terug in de tijd. Regelmatig zie je een karretje rijden met een aantal Amish in traditionele klederdracht. Plaatsjes als Intercourse en Bird in Hand zijn het bezoeken meer dan waard.

Tenslotte vervolgden we onze reis terug naar Newark om eerst nog even de Delaware Water Gap bezocht te hebben. De Delaware river die de natuurlijke grens tussen Pennsylvania en New Jersey vormt heeft zich hier in de vorm van een kloof ingesneden. Uiteindelijk bereikten we Newark door een in wirwar van wegen de goede route te kiezen. Zorg voor een goede kaart! De volgende dag heb ik mijn vriendin een rondleiding door New York City gegeven. (ik kende deze stad al) ' s avonds vlogen we weer terug naar Amsterdam. Ik was in New England geweest! A dream came true!

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors