Reisverhaal Flaggstaff

Reisverhaal Flaggstaff

door Koen de Vries

Flagstaff, het zal u niet verbazen, is vernoemd naar de vlaggenmast die een ondernemende pionier er in 1876 neerzette. Hij deed dat naast zijn huisje, in de middle of nowhere.

Tegenwoordig is Flagstaff een stadje dat vooral fungeert als uitvalsbasis voor trips naar de Grand Canyon National Park en de andere monumenten in Noord Arizona.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 260 reizen naar Amerika

Arizona wordt vaak geassocieerd met woestijn, verzengende hitte en de saaie suburbs van Phoenix en Tucson. Flagstaff, een stadje van bijna 60 duizend inwoners in het noorden van Arizona, is echter een prettig alternatief voor deze onpersoonlijke steden waar je zonder airco en zwembad de zomer niet overleeft. Veel Arizonans hebben dan ook een tweede huis in Flagstaff om in de zomer verkoeling te zoeken.

Omdat de stad op meer dan tweeduizend meter hoogte ligt is het klimaat er een stuk aangenamer. Ook van dorre woestijn is weinig meer te merken als je over Interstate 17 Flagstaff nadert. Het wordt omgeven door het dennenbos van Coconino County.

Al dit natuurschoon wordt nog eens versterkt door de karakteristieke San Francisco Peaks die met hun drieduizend meter hoogte boven de stad uittorenen. De hoogste top is Humprey's Peak met 3,851 meter. De Navajo Indianen beschouwen de Peaks als heilig terrein. Volgens de overlevering ligt het Navajo land in het Four Corners gebied, waarbij de hoeken telkens gevormd worden door bergformaties.

Northern Arizona University

Northern Arizona University vierde vorig jaar het honderdjarig bestaan. De campus is fraai opgezet met diverse oude gebouwen die keurig gerestaureerd zijn. Verder is er het Skydome, het stadion waarvan de koepel geheel van hout is opgetrokken. Het is de thuisbasis van de NAU Lumberjacks' basketball en football teams.

Het niveau is redelijk-zeker voor een klein college als Northern Arizona University. De heren basketballers haalden dit jaar de tweede ronde van de nationale (NCAA) kampioenschappen. Regelmatig komen er ploegen trainen in het High Altitude Training Center, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse zwemploeg. In het voorseizoen houden grote teams zoals de Phoenix Suns (basketbal) of de Arizona Cardinals (football) er hun trainingskamp.

Flagstaff ontstond zo'n dertig jaar eerder dan de universiteit. Over de ontstaansdatum wordt getwist, maar de gangbare historische verklaring is dat op de 4 juli 1876 een groep pioniers uit Boston een vlaggenstok opzette om de Amerikaanse vlag in te hijsen. Dit uiteraard ter ere van de honderdste Onafhankelijkheidsdag van de Verenigde Staten.

Maar met de komst van de Atlantic & Pacific spoorlijn in 1881 kwam Flagstaff pas echt van de grond. De bosrijke omgeving leende zich prima voor de houtkap. Nadeel was dat de houten huizen makkelijk vlam vatten. Tot twee keer toe werd Flagstaff dan ook geheel in de as gelegd door brand.

Flagstaff bezienswaardigheden

Een bezoek aan het Museum of Northern Arizona (aan Fort Valley Road, US Route 180) is zeker de moeite waard. En als je uitgekeken bent op de indiaanse kunst liggen het Arizona Historical Pioneer Museum en het Coconino Center for the Arts naast de deur. Andere bezienswaardigheden zijn het Arboretum (botanische tuin) en het Riordan State Historic Park, met een fraaie villa uit 1904.

De historische Route 66 loopt ook door de stad. In Easy Rider, de filmklassieker uit 1969 met Henry Fonda, komen in de openingsscène het station en het Lumberjack standbeeld van Flagstaff voorbij. Vooral dit fragment werd afgelopen november op het Flagstaff International Filmfestival met luid gejuich onthaald.

Het is de bedoeling dat het filmfestival een jaarlijks terugkerend evenement wordt dat zich vooral richt op onafhankelijke films, want grote corporaties daar houden ze in Flagstaff niet zo van. Er is dan ook een aanzienlijk protest ontstaan tegen de vestiging van een Barnes & Nobles boekenwinkel. Gevreesd wordt dat hierdoor downtown leeg zal lopen. Maargoed, de aanwezigheid van een grote shoppingmall en ontelbare fastfoodketens en motels aan de oost- en westkant hebben Flagstaff al een ander aanzien gegeven. Aan het toerisme wordt goed geld verdiend.

Sedona, Grand Canyon, Monument Valley, Canyon de Chelly, Wupatki en Walnut Canyon Indian ruins en Sunset Crater: al deze attracties liggen in de buurt en zijn prima te bezoeken in een dag. Met een prachtige omgeving, mild klimaat en vriendelijke karakter is de stad misschien wel de leukste vakantiebestemming in Arizona.

Downtown Flagstaff

Flagstaff staat hoog aangeschreven als het gaat om quality of living: de gezonde lucht, de fraaie omgeving maar ook het vriendelijke karakter van de inwoners zelf maken dat het er prettig wonen is. Downtown Flagstaff is klein en knus. Vanaf het station steek je Route 66 over om via San Francisco en Beaver street een rondje te lopen langs een aantal bezienswaardigheden.

Vooral het oude Weatherford hotel is een fraai gebouw en als je vanuit de bar de balustrade oploopt waan je je even in het historische Westen. Beroemdheden als president Theodore Roosevelt en krantenmagnaat William Hearst waren hier ook ooit te gast. Verder zijn er een aantal buitensport en fietszaken, want de directe omgeving van Flagstaff leent zich prima voor wandelen, kamperen en mountainbiken in de zomerperiode. 's Winters kan er geskied en gesnowboard worden op de Arizona Snowbowl.

Ten zuiden van de spoorlijn ligt de universiteit, maar nog voor de campus begint vind je op South Beaver Street twee van Flagstaff's beste horeca gelegenheden. Macy's is een "European style coffeehouse" met een overweldigend aanbod koffie- en theesoorten, koekjes, salades en heerlijke cheesecake uit eigen keuken. Een prima plek om wat vriendelijke locals te ontmoeten die je als buitenlander zeker zullen aanspreken. Aan de overkant van de straat ligt de Beaver Street Brewery, een kleine brouwerij annex restaurant.

De selectie bestaat uit diverse ales, een stout en een witbier: een prettige afwisseling op Miller Lite en andere slappe Amerikaanse bieren. Ook de keuken is prima. Andere aanraders zijn Dara, een Thais restaurant op San Francisco Street en Down Under, een Nieuw Zeelands restaurant in het centrum.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors