Mountain bikers paradise Moab

Mountain bikers paradise Moab

door Frans Verhagen

Voor mountainbikers is Moab het centrum van de wereld. In dit stadje op vier uur rijden van Salt Lake City struikel je er over de fietsen en berijders, ervaren en nieuwe klunzen.

Er is een hoop veranderd in dit gezapige stadje in de zuidoost hoek van Utah. In de jaren vijftig en zestig was het uranium, dat in de canyonlands werd aangetroffen, dat in levensonderhoud voorzag. Tegenwoordig is het toerisme.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 249 reizen naar Amerika

Vanuit de downtown van Moab beginnen routes als de acrobatiek vereisende Slickrock Trail, de scenerieke Gemini Bridges Trail en de veeleisende Porcupine Rim. Maar dat zijn één daagse quick fix oplossingen, wie wil kan ook meerdere dagen op pad. Een van de routes is de White Rim Trail, een ruwe weg van zo'n 160 kilometer rondom het Island in the Sky in Canyonlands National Park. Dit is geen technische route, maar vooral een mogelijkheid om je als fietser onder te dompelen in woestijnwildernis.

Route

Een vijfdaagse route, waarbij een extra persoon met een terreinwagen volgt met water, voer en materiaal. De eerste dag gaat het noordwaarts vanuit Moab over US 191, we gaan daarna zuidwaarts op de Utah Highway 131 en dan naar de Mineral Bottom Road. Er volgt een lange open route over Mineral Point Road (ook wel Horsethief Trail genoemd). Hij is vlak maar de oppervlakte heeft iets van een geroest wasbord. Na vijftien kilometer daalt het pad met een aantal haarspeldbochten. De weg gaat verder naar Labyrinth Camp, langs de Green River.

De volgende dag klimmen we naar Upheaval Dome, een geologisch mirakel dat vijfhonderd meter diep is. Meer een krater dan een koepel.

De fietstocht gaat de derde dag verder naar Murphy's Camp. Eerst krijgen we een klim tegen Hardscrabble Hill, waar stevige eisen worden gesteld aan het uithoudingsvermogen. Het probleem op het White Rim Trail is je te concentreren op de weg en niet op het landschap. Van Hardscrabble gaat het omlaag in Potato Bottom over een rotsachtige route. We onderzoeken Holeman Slot, een nauwe, draaiende canyon, voor we de laatste helling opklauteren richting Murphy's Camp, op de richel van White Trail.

Vanuit Murphy's Camp gaat het bijna driehonderd meter omlaag in niet meer dan anderhalve kilometer. White Crack Camp is het meest zuidelijke punt van de route. We kamperen in Gooseverry Camp, naast de Gooseberry Canyon.

Het laatste stuk gaat door Shafer Canyon. Bij Musselman Arch kun je, als je het durft, een smalle zandstenen natuurlijke brug oversteken die over de richel hangt. Vanuit Shafer Canyon klimmen we naar Shafer Canyon Overlook, daarna is het omlaag naar Mineral Bottom Road.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors