Reisverhaal Hudson Valley

Reisverhaal Hudson Valley

door Ine van Dam

Nederlandse geschiedenis bekijken in de midden-Hudsonvalley (staat New York). (Een leuke 1- of meerdaagse tocht vanuit New York City.) Tijdens een bootreis door het Panamakanaal was een echtpaar uit Poughkeepsie (NY) onze tafelgenoot.

Een leuke 1- of meerdaagse tocht vanuit New York City

Tijdens een bootreis door het Panamakanaal was een echtpaar uit Poughkeepsie (NY) onze tafelgenoot. (Poughkeepsie ligt aan de Hudson 1½ uur rijden ten noorden van New York City.)

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 280 reizen naar Amerika

Zij vertelden ons dat in de Hudsonvallei nog veel historische plekken, kerken, huizen etc. te vinden zijn, die herinneren aan de ontdekkingsreizen van hollanders en de eerste emigranten.

Onze tafelgesprekken waren bijzonder prettig en het kontakt bleef via e-mail doorgaan.

In mei 2002 vlogen wij naar New York om het een en ander te bezichtigen en bij hen te logeren.

Iedereen weet dat New York (als Nieuw Amsterdam)door Peter Stuyvesant een tijd eigendom was van de Hollanders. Minder bekend is dat de boven New York gelegen rivier en vallei in 1609 ontdekt en bevaren is door Henri Hudson (de naamgever dus) op zijn schip "De Halve Maen", alles in opdracht van de Hollanders. (De italiaan Verrazano uit Florence kwam in 1524 in New York aan, maar zag de haven en vertrok weer.)

Duidelijk is dat sinds die tijd hollanders zich in deze streek vestigden. In latere jaren kwamen daar de (inmiddels bekende) families als Roosevelt en Van der Bilt bij.

De staat New York (hoofdstad Albany) grenst in het noorden aan Canada en Lake Ontario. Bergachtige gebieden als de Catskills en Adirondacks hebben veel beschermde bossen en tientallen "State-parks". Uiteraard bieden ze talrijke mogelijkheden tot kamperen, wandelen, trektochten, boottochten, vissen en jagen. In de winter zijn er ski-mogelijkheden.

In de zomer is varen en vissen op de Hudson populair. Toeristisch is de Hudson in 3 sekties gedeeld, lower net boven New York, middle rondom Poughkeepsie en upper richting Albany.

De stad New York ligt in het zuidelijkste punt van de staat. Van en naar New York rijden Amtrak treinen en de Metro North om veel forensen te vervoeren.

Upstate New York

"Upstate"New York is net als Connecticut geliefd om te wonen, zeker bij de beter betaalden.

Verrassend is dat meteen buiten New York City het landschap zo heuvelachtig is met veel groen. Niet alleen in het voorjaar en zomer mooi, maar ook in de herfst met de verkleurende bomen.

Het gebied biedt een leuke onderbreking op een bezoek aan New York City. Zo zie je niet alleen de hollandse geschiedenis van de 1e emigranten, maar ook de schitterende omgeving, waar veel New Yorkers in de weekends heen trekken. Aan beide kanten van de rivier zijn zeil- en yachtclubs, die vaak een terras aan het water hebben.

Ofschoon onze bezoekvolgorde anders was, start ik dit verslag over het Middle-Hudson gebied

voor de duidelijkheid vanuit New York over de rechteroever van de Hudson naar het noorden en via de linkeroever terug.

Vanuit New York rij je over de Taconic State Parkway door de Lower Hudson Valley via Whiteplains in Westchester County. (Ex-president Clinton heeft hier een woonhuis.). Bij Sleepy Hollow staat het Rockefeller landhuis Kykuit. Ook Kinderhook heeft huizen als het Luykas van Alen House, James VanderPoel House en het Martin Van Buren (8e president van de USA) Nat. Historic Site.

Bij Beacon begint de Middle Hudsonvalley. Mount Beacon geeft een mooi uitzicht op de streek.

Wegnr. 9 gaat langs de Hudson en door de diverse stadjes. In Beacon is het clubhuis van de Southerrn Dutchess Golf Club "Stone Cot"een oude hollandse boerderrij uit 1740 gebouwd door de Van Voorhuis familie. Aan de Van Nydeck Av. staat de Madam Brett Homestead

Het naam van de stad Fishkill is een verbastering van de hollandee naam Viskil. Kil was een oud hollands woord voor stroom of rivier (Denk aan Dordtse Kil).

De First Reformed Protestant Dutch Church werd opgericht in 1716 en in 1725 gebouwd. Na de revolutie in 1785 werd de verwoeste kerk herbouwd en uitgebreid. De Van Wyck villa is deel van het historisch district waar nog een aantal huizen uit de 18e eeuw staan zoals het Johannes Swart huis.

In Fishkill Plains is het Van Dyne (van Duyn ?) kerkhof waar een aantal oude hollandse families begraven liggen. Het schooltje uit 1905 was tevens kerk en bibliotheek, nu een lodge.

Poughkeepsie, in Dutchess County werd 1687 gesticht door Mijndert Harmense en Robert Sanders. Door de goede verbinding met New York City groeit het aantal bewoners jaarlijks sterk.

Bekend is Vassar College, opgericht in 1850 door Matthew Vassar, oorspronkelijk een exclusief college alleen voor vrouwen. Jacqueline Kennedy o.a. studeerde hier. Sinds 1969 worden mannelijke studenten toegelaten. Door de hoge collegegelden niet voor iedereen betaalbaar.

De campus is vaak toegankelijk, vooral de uitgebreide tuinen met oude bomen, 2 meren en een amphitheather zijn heel mooi. De bibliotheek heeft oude glas-in-lood ramen en een indrukwekkende computerzaal. In het Frances Lehman Loeb kunstcentrum zijn exposities van oud egyptisch tot moderne kunst.

(Tijdens de lunch in de hier vlakbij gelegen Dutch Inn dronken we overigens.Grolsch.).

Ook in Poughkeepsie hollandse namen. Zo was de begraafplaats oorspronkelijk de boerderij "Rust Plaets" en in de wijk Spackenkill (oorspronkelijk Speck zijn Kill) staat een Joseph Westervelt huis.

Een bijzondere stop voor een uitstekende lunch of diner is het Culinary Institute of America (bijnaam dus CIA) in Hyde Park, ten zuiden van het FDR huis. Dit is de gerenomeerde privé hoge school voor koks van het hoogste caliber. Aan 2000 studenten uit 30 landen wordt les gegeven en in de praktijk geoefend. In het gebouw zijn 4 verschillende restaurants, een coffeehop gespecialiseerd in taart en een winkel waar kookattributen, boeken en souvenirs verkocht worden. Sommige restaurants zijn gesloten in de weekends, andere op een vaste weekdag. Meestal moet een reservering gemaakt worden. Niet goedkoop, maar wel speciaal en geweldig om hier te eten. www.ciachef.edu.

Bezienswaardigheden als het huis van oud-president Franklin D. Roosevelt en één van de vele buitenhuizen van de VanderBilt familie liggen vlak bij elkaar in Hyde Park, een paar mijl ten noorden Poughkeepsie (Route 9), met mooi uitzicht op de Hudson.Volgens het visitorscentrum komen de meeste bezoekers uit Amerika, Japan, Engeland en op de 4e plaats de Nederlanders.

Het Roosevelt huis "Springwood" werd in ca. 1818 door de overgrootvader van Franklin D. gebouwd en werd als 2e of 3e huis gebruikt.

In 1905 trouwde Franklin met Eleanor. Tijdens een werkbezoek aan een jeugdkamp in 1921 liep Franklin polio op en kon daarna alleen met hulp van anderen lopen. Dit feit (en zijn rolstoel) is lang geheim gehouden om zijn plannen om President van de USA te worden niet in gevaar te brengen.

Tijdens zijn presidentsjaren van maart 1933 tot zijn dood in April 1945 ontving hij ook staatslieden, koninklijke gasten etc. in dit huis. De kamers zijn allemaal authentiek gemeubileerd en geven een prima overzicht van het leven in die tijd. Een gids geeft regelmatig rondleidingen.

De graven van hem, zijn vrouw en hond liggen ook in dit park. www.nps.gov/hofr

In een bijgebouw is zijn bijzonder interessante bibliotheek ondergebracht. . Briefjes uit zijn kindertijd, veel correspondentie en foto's uit zijn privéleven en carrière, zijn bureau uit het Witte Huis, zelfs zijn aangepaste auto - gasgeven d.m.v. handbesturing - staan hier. www.fdrlibrary.marist.edu

Bijna ernaast ligt de VanderBilt Mansion. Zij waren net als de Roosevelts van oorspronkelijk hollandse afkomst. Ook deze familie bezat huizen in New York, Palm Beach en Newport. Deze villa werd slechts een paar keer per jaar bewoond.

Cornelius van der Bilt exploiteerde als eerste ferry's over de rivier. In latere jaren werd dit door zijn zoons- en kleinzoons uitgebreid met scheepvaartmaatschappijen, spoorweglijnen, stationsgebouwen. In 1896 kocht Frederick VanderBilt dit huis, er is daarna bijgebouwd en verder uitgebreid met kassen, personeelshuizen en een eigen elektriciteitsgebouw. De gasten werden per boot of eigen trein aangevoerd.

Ook dit huis is volledig gemeubileerd en dagelijks zijn er rondleidingen. Tijdens het bloeiseizoen zijn vooral de rozen in de italiaanse tuin een bezoek waard.

Poughkeepsie

Het valt te overwegen in de omgeving van Poughkeepsie te overnachten, zodat je tijd hebt om alles uitvoerig te zien. Heen en terugrijden kan in 1 dag, maar dan moet je het schema aanpassen. Er is volop keus tussen kleine hotels en de gebruikelijke ketenhotels.

Het plaatsje Rhinebeck (Rijnbeek in 1713 gesticht door Henry Beekman met o.a.Schuyler en Astor)) heeft een aantal leuke oude huizen die nu Bed and Breakfast bieden. In het historisch centrum staat de Dutch Reformed Church uit 1802. Beekman Arms is een van de oudste Inns in Amerika.

's Zomers zijn er antieke autoshows en op de Aerodrome zijn dan in het weekend vliegshows met oude dubbeldeks-vliegtuigen. Voor en na de shows bestaat de kans met zo 'n vliegtuig mee te vliegen.

Zowel bij Poughkeepsie als Kingston is een (toll)brug over de Hudson om via de overkant naar New York terug te rijden.

In de Hudson bij Kingston staat het Rondout Lighthouse (vuurtoren) uit 1913. Voorwerpen, meubels e.d. van de bewoners zijn hier te bezichtigen.

In Kingston staat de Old Dutch Church uit 1700. De 1e kerk uit 1661 is verbrand. Op het kerkhof liggen nederlandse families uit 1700 en later. Namen als fam. Oosterhoudt, Sleght, Jansen zijn duidelijk leesbaar op de stenen. De huidige dominee moet wel van nederlandse afkomst zijn, hij heet nl. Van der Laan. Tegenover de kerk staan een paar huizen met hollandse trapgevels, net als in Amsterdam. Vanuit de haven worden boottochten op de Hudson gemaakt, een prima manier om de mooie huizen en tuinen langs de Hudson van een andere kant te zien. Vanaf de weg is alles vaak afgeschermd. Of bezoek het Hudson Maritime Museum met exposities en evenementen.

's Zomers is Kingston een watersportcentrum en gezellig druk.

New Paltz werd door uit Duitsland afkomstige franse hugenoten gesticht. Huguenot Street is het oudste straaje van de USA. De Federal Mansion stamt uit 1814.

Aan deze kant van de Hudson staan erg veel kloosters. Sommige zijn in gebruik door een kerkgenootschap. Andere staan open als bezinningcentrum of geven cursussen. Meestal hebben ze grote tuinen aan de Hudson.

Het Crawford Huis in Newburgh is een engels landhuis met een collectie model sloepen en stoomboten. De tuin heeft een geweldig uitzicht op de Hudson.ouse in Newburgh is een engels huis met gelwedig uitzicht opde Hudson. Er is ook een collectiue model sloepen en stoomboten te zienHu

Bear Mountain State Park

Via Newburgh kom je in West Point. De bekende plaats van de grote militaire academie. Sinds 1802 hebben veel bekende generaals uit de geschiedenis hier ooit gestudeerd.

Na 11 september zijn de veiligheidsnormen verscherpt. Er zijn mogelijkheden tot een bezoek en/of het zien van een parade, bel met het bezoekerscentrum. Soms zijn er concerten die voor publiek toegankelijk zijn. Wij waren bij toeval getuige van een demonstratie parachutespringen, terwijl wij op de Hudson vaarden.

Via de I-87 (Palisades Interstate Pkwy) langs Bear Mountain State Park rij je terug naar New York City.

Uiteraard is dit een beperkte opsomming van mogelijkheden, anders wordt het een droge opsomming van te veel zaken. Er is veel meer te zien en te doen. Denk aan het noorden met de Adirondacks, Woodstock, Lake Placid, de omgeving van Albany met de streek Renselaere of de diverse wineries waar streekwijn verkocht wordt.

Wij waren zeer verrast door het mooie landschap, de hollandse geschiedenis en alles zo dicht bij de grote stad New York City.

Via www.dutchesstourisme.com kun je brochures met fiets-, wandel- en autotochten aanvragen.

Onze dank gaat uit naar onze vrienden Bill en Joan Vargas, die ons zoveel hebben laten zien van de mooie omgeving en naar John voor de boottocht op de Logans Run over de Hudson.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors