Louisville

Louisville

door Marije Tigchelaar

Het grootste vuurwerkspektakel van Amerika aanschouw je in Louisville. De hoofdstad van Kentucky pakt flink uit tijdens de jaarlijkse Derby. Deze spectaculaire paardenraces bekijk je onder het genot van een groot stuk Derby pie.

De staat Kentucky ligt in het oosten van de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid beschouwt de staat officieel als zuidelijk. Kentucky bevestigt dan ook veel stereotypen van een 'southern belle'. Mooie huizen, lekker eten en vele tradities staan centraal in leven van de bijna 4,5 miljoen Kentuckians.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 262 reizen naar Amerika

Veelzijdig Louisville

Louisville is de grootste stad in Kentucky. Ruim 720.000 inwoners wonen in deze stad die ondanks veel natuurgeweld nog steeds overeind staat. Twee grote tornado's en een overstroming teisterden Louisville sinds 1890. Hier merk je echter weinig van.

Victoriaanse huizen bepalen voornamelijk het gezicht in het oude gedeelte van de stad. De puntige daken en vele details zorgen voor een authentieke sfeer. In het nieuwe gedeelte staan moderne skyscrapers.

Kentucky Derby

De Kentucky Derby is een van de grootste paardenraces in Noord-Amerika. De race wordt gehouden in het Churchill Downs Stadion. Op de dag van de race lopen overal in de stad vrouwen met hoedjes.

Het dragen van deze Derby Hats is een traditie die voornamelijk leeft onder vrouwen van goeden huize. In het midden van het stadion is het een drukte van jewelste waar alle klassen samenkomen. Op de grasheuvels zitten mensen te eten en te drinken. Dit alleen is al een waar schouwspel op zich.

Vuurwerk

De twee weken voorafgaand aan 'the Derby' zijn er talloze evenementen in Louisville. Deze periode noemt men het Kentucky Derby Festival. Parades, optredens, bbq's en benefietdiners vullen de dagen. De officiële kick-off van het festival is de Thunder over Louisville. Dit is de naam van het jaarlijkse vuurwerkspektakel. Dit is de grootste vuurwerkshow van heel Noord-Amerika.

Van oudsher gaat de Kentucky Derby samen met de jaarlijkse parade. De Pegasus Parade is een van de grootste publiekstrekkers naast de paardenrace zelf. De optocht bestaat uit grote karren waarop onder andere de jaarlijkse Derby Queen en Derby Princesses worden gepresenteerd.

Belle of Louisville

De oudste stoomboot ter wereld die als passagiersschip fungeert, vaart in de Ohio River in Louisville. In 1962 kocht een plaatselijke rechter de boot en noemde haar de Belle of Louisville. Het reusachtige schip is inmiddels bijna een eeuw oud.

Het schip is het gehele jaar door in gebruik. Maar iedere woensdag voor de Kentucky Derby racet het schip tegen een andere stoomboot in de Great Steamboat Race. Honderden toeschouwers staan langs de rivier om hun favoriet toe te juichen. Vanaf de boot zelf is de race een hele speciale ervaring. De tocht van anderhalf uur vult zich met muziek, hapjes, drankjes en een uitzicht over het prachtige landschap.

Derby Pie en bourbon

De mensen in Kentucky houden van lekker eten en drinken. De Derby Pie is een chocolade-notentaart die men vaak associeert met de Kentucky Derby. De familie Kern uit Kentucky bedacht het recept voor hun eigen restaurant. Langzaam groeide de bekendheid van de Derby Pie. Tegenwoordig is dit een van de beroemdste taarten uit Noord-Amerika.

In een authentieke Derby Pie zit de echte Kentucky Bourbon. Deze whiskey is het bekendste exportproduct van de staat. Maar liefst 95 procent van alle bourbon in de wereld komt uit Kentucky. En hier zijn Kentuckians trots op; in iedere bar en restaurant staat het drankje op de menukaart.

Wat is er te doen in Louisville?

  • Paardenraces hebben het karakter van een rijkeluisactiviteit. De Kentucky Derby is echter voor iedereen een leuk evenement om te bezoeken. Kaarten voor het 'infield' in het midden van het stadion zijn relatief makkelijk te verkrijgen.
  • Louisville kent vele parken. In Cherokee Park is een pad van 3700 meter speciaal aangelegd voor sportieve activiteiten. In Iroquis park is het hoogste punt van de stad. Hier heb je een mooi uitzicht over Louisville.
  • 21C Hotel is een hotel en museum in één. Bij de receptie, in het restaurant en in de gangen; overal staat en hangt kunst. Dit geeft een bezoek aan Louisville zeker een artistiek tintje.
  • Maker's Mark Bourbon House & Lounge is een van de weinige plekken waar je het gehele jaar door de Mint Julips kunt drinken. Deze mix van bourbon, munt en suiker is erg populair tijdens het Derby Festival.
  • Voor het Louisville Slugger Museum staat de grootste honkbalknuppel ter wereld. In het museum staan verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van de sport.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors