Herbert Hoover Presidential Library

Herbert Hoover Presidential Library

door Frans Verhagen

De Herbert Hoover Presidential Library ligt in West Branch, vijftien kilometer van de provinciestad Iowa City. Elk jaar komen ruim honderdduizend grotendeels Amerikaanse bezoekers naar het complex van park, museum en bibliotheek.

Vol eerbied en honger naar eenvoudig te verteren brokjes historische informatie bezoeken ze het graf en de aantrekkelijke, niet geheel onpartijdige tentoonstelling. In het winkeltje bij het museum kunnen de gebruikelijke parafernalia worden aangeschaft, van biografie tot servetring met handtekening van de onderhavige president. Als archief en bibliotheek over de periode van Hoovers politieke leven is de Presidential Library trouwens uitstekend.

ZELF NAAR Iowa?

Bekijk alle 1 reizen naar Iowa

Hoovers werk

Onder de bezielende leiding van hoofd-archivaris Dwight Miller werken enkele vaste krachten en verder tientallen gast-onderzoekers per jaar er aan het verwerken van de grote hoeveelheid bronnenmateriaal tot (hopelijk) leesbare geschiedenis. Hier kun je op je gemak bekijken wat Hoover zoal na zijn presidentschap heeft geschreven - bijvoorbeeld een boekje dat hij samen schreef met de superconservatieve diplomaat Hugh Gibson, over de beste koers voor de VS in en na de Tweede Wereldoorlog, wat overigens niet erg veel steun gaf aan Roosevelts benadering van met name de aanpak van de Sovjet-Unie.

Behalve het complete werk van Hoover zelf zijn er collecties papers van diplomaten, politici en andere lieden met wie Hoover werkte en/of correspondeerde. Hierin grasduinen kan veel nuttige informatie opleveren die anders door de (relatieve) onbekendheid van Hoovers correspondentievrienden waarschijnlijk nooit zo makkelijk toegankelijk zouden zijn geworden.

Bovendien is er een redelijke collectie kranten en tijdschriften uit de tijd zelf aanwezig, waardoor het nog beter mogelijk is je echt onder te dompelen in de geschiedenis van een periode, de jaren twintig en dertig, die blijft boeien, vanuit welke president je hem ook bekijkt. Hoe passief of rigide Hoover op kritieke momenten ook geweest is, hij heeft evengoed als de andere drie presidenten in het Interbellum, de basis gelegd voor de tot voor kort onbetwiste dominantie van de VS op economisch, militair en cultureel gebied in de (westerse) wereld.

Reizen Iowa

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors