Milwaukee Jouw vakantie naar Amerika begint hier!

Milwaukee

door Willeke van Doorn

Stap op een stoere motor in het Harley Davidson museum, drink een biertje in een bierbrouwerij en waan je even in vroegere tijden bij het Kermis Dutch Festival in Little Chute. Dit is Milwaukee, de grootste stad van Wisonscin.

Hoewel Milwaukee niet de hoofdstad is van Wisconsin, is het wel de meest bevolkte stad van de staat. Milwaukee ligt aan Lake Michigan en wordt doorkruist door de Milwaukee River. Het is de geboortestad van de mannen achter de Harley Davidson motoren en de thuishaven van een van de grootste muziekfestivals ter wereld. Net buiten de stad waan je je tijdens het Kermis Dutch Festival in Little Chute even in Nederland.

ZELF NAAR Wisconsin?

Bekijk alle 1 reizen naar Wisconsin

Harley Davidson Museum

Milwaukee is de thuisbasis van de bekende Harley-Davidson motoren. In 1903 bouwden de vrienden William Harley en Arthur Davidson, die beiden uit Milwaukee kwamen, samen hun eerste Harley-Davidson motor. In het Harley Davidson Museum zie je honderden motoren uit verschillende decennia.

In de Harley Davidson fabriek in Wauwatosa, op twintig minuten rijden van Milwaukee, worden de motoren nog steeds gebouwd. De tour van een uur neemt je mee in de technische wereld van motoren. Aan het eind neem je even plaats op het lage zadel van een vintage motor. Zo moeten stoere Hell's Angels zich voelen.

Bierbrouwen in Milwaukee

Wat doen echte stoere bikers naast motor rijden? Bier drinken natuurlijk. Duitse immigranten introceerden het bierbrouwen in Milwaukee in de negentiende eeuw. Bezoek de kleine brouwerij Sprecher Brewing Company in Milwaukee. Tijdens een rondleiding zie je hoe het bier hier gemaakt wordt.

Het bier uit Milwaukee staat bekend als waterig. In de brouwerij neem je zelf de proef op de som. In de bier-garten drink je onder luide muziek verschillende biertjes. De bittere smaak blijft nog lang in je mond hangen.

Kermis Dutch Festival

De Duitse immigranten brachten bier naar Wisconsin, Nederlandse immigranten namen oliebollen en pannenkoeken mee. In de negentiende eeuw vertrokken ook veel Nederlanders, voornamelijk boeren, naar de staat om de 'American Dream' te volgen en een beter bestaan op te bouwen.

Op ongeveer honderdvijftig kilometer van Milwaukee ligt Little Chute, net boven Lake Winnebago. Het dorpje viert elk jaar in september het Kermis Dutch Festival. Je waant je echt in het oude Nederland.

In grote tenten dansen kleine kinderen op klompen. Ze hebben geruite jurkjes met schorten aan en op hun hoofd dragen ze witte kanten kapjes. Hun oma's en opa's dansen ook mee op klompen en opa heeft voor de gelegenheid zijn rode zakdoek omgeknoopt.

Buiten staan sjoelbakken opgesteld waar iedereen een paar keer met de platte houten rondjes mag schuiven. Je ruikt de geur van pannenkoeken met stroop en oliebollen. Nederlandse en lokale bandjes zorgen voor de muziek. Van ver hoor je al de klanken van de accordeon. Je zou niet eens meer verbaasd zijn als je om de hoek een orgel ziet spelen.

Little Chute

Maar dit festival houdt de Nederlandse erfenis nog niet genoeg in ere, vinden de inwoners van Little Chute. De Little Chute Windmill organisatie heeft bijna tien jaar lang geld ingezameld voor de bouw van een authentieke Noord-Brabantse windmolen.

Een paar jaar geleden is de windmolen er gekomen. Bezoekers kopen er bloem en krijgen een rondleiding door de molen en het museum. Little Chute: zo ver weg van huis, maar eigenlijk toch zo dichtbij.

Milwaukee festivals

Bezoek naast het Kermis Dutch Festival in Little Chute tijdens je vakantie ook een van de festivals in Milwaukee zelf. Milwaukee staat bekend om haar feesten en festivals en noemt zichzelf graag 'The City of Festivals'.

Het festivalseizoen trapt af in juni met het Pridefest op het Henry W. Maier Festival Park. Hierna volgen Duitse, Ierse, Poolse en Italiaanse festivals. De Wisconsin State Fair is juist op en top Amerikaans. Hier eet je alles wat je maar kan bedenken uit de frituurpan en zie je varkens tegen elkaar racen.

Muziekliefhebbbers zetten een bezoek aan Milwaukee ook op hun verlanglijst. Het 11-daagse Summerfest is met achthonderd acts een van de grootste muziekfestivals ter wereld. Voor de 900.000 muziekfans die het festival bezoeken is dit hét hoogtepunt van de zomer in Milwaukee.

Wat is er te doen in Milwaukee?

  • Madison is de kleine hoofdstad van Wisconsin. Het is een echte studentenstad. Struin rond de straatjes van Madison en huur een fiets om de omgeving te verkennen.
  • Ontdek Wisconsin op de fiets. Vooral in Door County fiets je mooi. In het voorjaar staan hier de kersenbomen in bloei. Fiets langs vuurtorens en kijk rond in de kleine visserdorpjes langs het Lake Michigan.
  • Milwaukee staat bekend om haar feesten en festival. Er zijn Duitse, Ierse en Poolse festivals, maar ook een homofestival en het Summerfest.
  • Bezoek Little Chute, een paar uur rijden ten noorden van Milwaukee. In september vieren ze hier het Kermis Dutch Festival. Eet pannenkoeken, ga sjoelen en dans op je klompen op accordeonmuziek.
  • In Milwaukee is de beroemde Harley-Davidson motor ontstaan. Sluit aan bij een rondleiding door de fabriek waar de motoren nog steeds gemaakt worden.

Reizen Wisconsin

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors