Gary

Gary

door Marjolein den Dekker

De geboorteplaats van Michael Jackson en ooit een succesvolle arbeidersstad. Gary telt ruim honderdduizend inwoners en ligt aan Lake Michigan. Tegenwoordig is er niet zoveel meer over van de stad waar de King of Pop vandaan komt.

Gary is misschien niet groot, maar is wel de geboorteplaats van misschien wel de beroemdste inwoner ooit van de Verenigde Staten. De stad ligt in Indiana, de zogenoemd Mid-West. Er wonen ruim zes miljoen mensen in de staat.

ZELF NAAR Indiana?

Bekijk alle 1 reizen naar Indiana

Land van de Indianen

Zoals de naam al verklapt, is de staat Indiana het oorspronkelijke 'Land van de indianen'. Op de prairies van de Midwest leefden stammen indianen een nomadisch bestaan. Te paard jaagden zij met pijl en boog op bizons. Europese kolonisten verjoegen de stammen naar reservaten om de landbouw te gaan bedrijven op de vruchtbare prairies.

Deze prairies zijn ver weg in Gary, een middelgrote stad in het uiterste noordwesten van de staat Indiana. Gary ligt aan Lake Michigan, een van de vijf Great Lakes. De andere vier meren liggen in Canada en zijn net als het Michigan van groot belang voor de industrie. Veel delfstoffen en steenkool worden in de omgeving van de meren gewonnen.

Stad van staal

Zo ook in Gary. De stad werd ooit opgericht door staalbedrijf US Steel en zelfs vernoemd naar directeur Elbert H. Gary. De arbeidersstad floreerde lange tijd en telde verschillende bioscopen en theaters. Maar sinds de teloorgang van de hoogovens is er ook van Gary niet veel meer over.

In het ooit zo fameuze theater Mr. Lucky Lounge aan 1100 Grant Street, trad Michael Jackson in de jaren zestig op met The Jackson 5. Het bestaat nog steeds, maar is klaar voor de sloop. Slechts twee casino's herinneren aan het ooit zo bruisende verleden.

Eerste zwarte burgemeester

In Gary wonen veel zwarte Amerikanen en het was de eerste stad met een zwarte burgemeester. De huidige burgemeester moet gedacht hebben hier iets mee te doen. 2300 Jackson Street , waar het geboortehuis van Michael Jackson staat, is onderdeel van een toeristische route door Gary.

Van heinde en verre komen Amerikaanse en buitenlandse toeristen om dit te bewonderen. De King of Pop zong slechts twee liedjes over zijn geboorteplaats Gary. Volgens de geruchten háátte Jackson Indiana en was hij blij dat hij er weg kon.

Michael Jackson Centrum

En toegegeven, Gary is niet de meest sprankelende stad in de Verenigde Staten. Maar met de stranden van Lake Michigan, het nabijgelegen Chicago en goede trein- en vliegverbindingen is het zeker een bezoekje waar wanneer je de staat Indiana bezoekt.

Nu Jackson het loodje heeft gelegd, betekent dit een nieuwe kans voor Gary. Een Michael Jackson Center is het plan. De grote man hierachter is vader Joe Jackson. Een Michael Jackson museum, een Michael Jackson winkel, een Michael Jackson podium, een Michael Jackson hotel moeten Gary na het overlijden van Michael een nieuw leven in blazen. Tot op heden is hier alleen nog weinig van te merken.

Wat is er te doen in Gary?

  • Vergeet niet, wanneer je onderweg bent naar Gary, heel hard de muziek van Michael Jackson op te zetten. Al zijn nummers zijn perfect voor de roadtrip!
  • Bezoek alles dat met Michael Jackson te maken heeft. Gedurende de route zie je van alles en nog wat, waaronder zijn geboortehuis.
  • Niet ver van Gary liggen de stranden aan het Lake Michigan. Rust hier even uit van hetgeen je in de stad allemaal hebt gezien.
  • Gary is een leuke stad om te bezoeken wanneer je bijvoorbeeld langere tijd in Chicago bent.

Reizen Indiana

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors