State parks

State parks

door Frans Verhagen

De grote nationale parken van Amerika zijn bekend, beroemd en soms berucht vanwege precies die grote populariteit. Luchtvervuiling in Yosemite, files in Yellowstone, commercie overal: de parken dreigen aan hun succes ten onder te gaan.

De mooiste stukjes van Amerika, zonder vijf miljoen toeristen.

Als u ongedwongen en in alle eenzaamheid van de Amerikaanse natuur wilt genieten, zijn de state parks een goed alternatief. Iedere staat heeft een aantal plekken die zo mooi zijn dat ze bescherming verdienen (al was het alleen maar omdat staten toch iets moeten hebben om zich te onderscheiden) en daarom ook hebben gekregen. Vaak zijn ze ook voorzien van mogelijkheden om te fietsen, vissen, paardrijden, skiën, zwemmen en allerhande andere activiteiten. Er zijn er meer dan vierduizend in de Verenigde Staten, en de meeste toeristen negeren ze - tot hun eigen nadeel.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 260 reizen naar Amerika

Hieronder volgt een selectie van state parks:

Alabama - DeSoto State Park, Fort Payne

Een 230 meter diep ravijn, Little River Canyon, en een 18 kilometer lange scenic drive langs de ravijnrand van Lookout Mountain in noordoost-Alabama.

Alaska - Chugach, Anchorage

Met zijn witte bergtoppen en blauwe luchten, en zijn oppervlakte van een slordige 200.000 hectare, is Chugach State Park een van de grootste van Amerika. Hoewel het vlak bij Anchorage ligt, staat u onmiskenbaar in de noordelijke wildernis: beren, wolven, berggeiten, en winterwitte Dall-schapen. 's Zomers zitten de heldere beekjes vol met forel en zalm, 's winters kunt u in een prachtig, wild sneeuwlandschap skiën. Altijd kunt u er wandelen, op zoek naar bessen, paddestoelen of wilde bloemen. Men zegt dat Chugach op zijn mooist is in de zomernachten als het noorderlicht op de besneeuwde bergen reflecteert.

Arizona - Tonto Natural Bridge State Park, Pine and Payson

Dit park heeft als attractie een 120 meter lange, travertijnen brug over de Pine Creek in midden-Arizona. Een historische ranch, vlak erbij, fungeert als hotel.

Arkansas - Petit Jean State Park, Morrilton

Vanuit dit park kijkt u uit over de Arkansas River Valley. U bevindt zich in de Ozark en Ouachita Mountains in midden-Arkansas.

Californië - Humboldt Redwoods, Eureka

De redwood is het grootste levende wezen ter wereld. De grote dikke rode bomen zijn vaak meer dan duizend jaar oud en soms honderd meter hoog. Nadat de houthakkers in Californië hadden huisgehouden, zijn de redwoods alleen nog in een smalle, lange strook langs de kust van de Stille Oceaan te vinden (ook in John Muir Woods, bij San Francisco). Dit park, op ongeveer zeventig kilometer van Eureka, heeft het grootste, onaangetaste stuk redwood-bos op aarde. Paden met een gezamenlijke lengte van meer dan 150 kilometer leiden u via zonnige vlaktes steeds dieper de donkere, dichtbegroeide oerbossen in - wandelend, fietsend of paardrijdend.

Colorado - Ridgway State Park, Ridgway

Stuwmeer met boskust in Uncompahgre Valley in zuidwest-Colorado. Uitzicht op de San Juan Mountains. 's Winters elanden in de bossen.

Connecticut - Housatonic Meadows State Park, Sharon

Een rotsachtige, beboste vallei aan de Housatonic River, in de Litchfield Hills in noordwest-Connecticut.

Delaware - Cape Henlopen State Park, Lewes

Een zes kilometer lang duingebied aan de Atlantische Oceaan, met vogelreservaten en zoutwateraquaria.

Florida - John Pennekamp Coral Reef, Key Largo

Dit onderwater-oerwoud van felle kleuren en grillige vormen is geen dag hetzelfde. Het heeft alles wat een koraalrif bieden kan: scholen visjes in alle kleuren van de regenboog, koraalplanten die verleidelijk wiegen op de waterstromingen. Een paradijs voor de duiker of snorkelaar, die met reef trip ter plaatse kan komen. Wie het droog wil houden, kan ook een boot met glazen bodem verkiezen. In het bezoekerscentrum zijn aquaria te bewonderen.

Georgia - Unicoi State Park, Helen

Dit park ligt ongeveer 150 kilometer ten noordoosten van Atlanta, aan de rand van Chattahoochee National Forest. Behalve van natuur is hier ook te genieten van handwerk en muziek van de Appalachians.

Hawaii - Na Pali Coast, Kauai

Na Pali betekent 'de klif' - een spectaculair stuk van de noordwestelijke Kauai-kust. Tussen de hoge, steile rotswanden die het binnenland afschermen van de Stille Oceaan, liggen groene dalen, doorsneden met riviertjes en watervallen. Er zijn geen wegen, geen ander geluid dan de onophoudelijke golfslag.

De mooiste route in het park is het 16 kilometer lange Kalalau Trail. Het pad voert u omhoog en omlaag langs de richels van Na Pali, langs kleine, ingesloten stranden en valleien, vol planten en bloemen.

Idaho - Harriman State Park, Ashton

Gelegen aan de Snake River in oost-Idaho, in een wildreservaat. Habitat van trompetzwanen. De historische Railroad Ranch organiseert rondleidingen.

Illinois - Pere Marquette State Park, Grafton

Gelegen op de steile rivieroevers van de Illinois River, vlak bij de Mississippi.

Indiana - Spring Mill State Park, Mitchell

Dit park bestaat uit een gereconstrueerd negentiende-eeuws pioniersstadje, gelegen in een rotsachtige omgeving. In de buurt zijn ook rondleidingen door de grotten te maken, en verder kunt u het Gus Grissom Memorial (de astronaut die verbrandde in de aanloop van het Appollo-programma).

Iowa - Backbone State Park, Dundee

Het park ligt aan een meer, op de ruige, leistenen rotswanden langs de Maquoketa River in noordoost-Iowa.

Kansas - Lake Scott State Park, Scott City

Een oase van natuurlijk-waterbronnen, diepe, beboste ravijnen, verweerde rotswanden en een plas van veertig hectare op de prairie van west-Kansas. In het park liggen ook de ruïnes van een dorp van de Taos Indianen en het Steele Homestead Museum.

Kentucky - Cumberland Falls State Resort Park, Corbin

Deze waterval in zuidoost-Kentucky wordt ook wel de 'Niagara van het Zuiden' genoemd. Alle soorten van watersport zijn hier te bedrijven.

Louisiana - Bayou Segnette State Park, Westwego

Deze brakwater-moerassen met cipresbossen in zuidoost-Louisiana, vlak bij Lake Cataouatche, liggen op twintig minuten van New Orleans. Ideaal om een vleugje van het bayou-leven te proeven. Overnachtingen zijn mogelijk in cipreshuisjes op palen.

Maine - Lily Bay State Park, Greenville

Gelegen aan Moosehead Lake in midden-Maine. Habitat van elanden, herten en zalm. Beperkt toegankelijk in de periode oktober-april.

Maryland - Assateague, Ocean City

Hoewel Assateague Island maar twaalf kilometer ten zuiden van Ocean City (een drukke badplaats) ligt, is het een van de meest ongerepte stukken van de Atlantische kust. Gebouwen, winkels of andere kenmerken van de bewoonde wereld ontbreken hier gelukkig; alleen de witte zandvlakte, de golvende duinen en het geluid van de branding bepalen de sfeer. Door de duinen zwerven nog wilde pony's, die jaarlijks bijeen worden gedreven voor de beroemde pony-veiling op het nabij gelegen Chincoteague Island. In de zoute meren achter de duinen overwinteren duizenden eenden, ganzen en andere watervogels.

Massachusetts - Mount Greylock State Reservation, Williamstown

Dit park in noordwest-Massachusetts omvat de vier hoogste bergtoppen in de staat, waaronder Mount Greylock, en de unieke kom-vormige vallei waarlangs een deel van de Appalachian Trail loopt.

Michigan - Mackinac Island, Mackinaw City

Het kleine, serene Mackinac Island ligt midden in Lake Huron en is dus alleen per boot te bereiken. De tijd heeft er stilgestaan, het leven is er nog eenvoudig en ongecompliceerd. Paard-en-wagen, taveernes en Mackinac fudge (een lokale lekkernij) voeren je terug in de tijd. Auto's zijn er niet toegestaan. Wandel- en fietspaden lopen kriskras over het eiland, door velden met wilde bloemen.

Uit de tijd van de bonthandel ligt er nog een achttiende-eeuws Engels fort op Mackinac. In het fort spelen gekostumeerde gidsen het leven van een soldaat in dienst van het British Empire na. Later kwamen de rijken naar dit eiland. Ze bouwden er grote landhuizen en een Grand Hotel met klassieke zuilen, vanwaar je uitkijkt over Lake Huron.

Minnesota - Itasca State Park, Lake Itasca

Een recreatiepark met Indiaanse grafheuvels en meer dan honderd meren aan de bovenloop van de Mississippi, die - de meeste mensen vergeten dat - in Minnesota ontspringt.

Mississippi - Tishomingo State Park, Tishomingo

Gelegen in de heuvels van noordoost-Mississippi, vlak bij Natchez Trace Parkway. Zuidelijk zompig landschap, 's zomers een muskietenparadijs.

Missouri - Prairie State Park, Liberal

Natuurlijke prairie met grassen, wilde planten en bloemen in zuidwest-Missouri, bevolkt door bizons, herten, prairiehoenderen en coyotes.

Montana - Flathead Lake State Park, Flathead Lake

Omringt Wild Horse Island aan de oevers van het in de ijstijd gevormde Flathead Lake. Het eiland is overdag per boot bereikbaar vanuit Big Arm-unit. Habitat van bighorn-schapen, wilde paarden, Amerikaanse zee- en visarend.

Nebraska - Fort Robinson State Park, Crawford

Indrukwekkende hoge vlaktes en prairies in noordwest-Nebraska met bizons, longhorn-vee en bighorn-schapen. Verder musea, een gerestaureerd fort en zomertheater.

Nevada - Valley of Fire, Lake Mead

De onverbiddelijke zon zet deze vallei van rode steen in vuur en vlam, vooral tegen het vallen van de avond. Wat er in dit park te zien is, op een uur rijden van Las Vegas, dateert nog uit de tijd van de dinosaurussen. Zo vindt u er versteend hout en petrogliefen, raadselachtige tekeningen achtergelaten door de eerste bewoners, zo'n tweeduizend jaar geleden. In de lente is de vallei een andere wereld; dan ontluikt in het dorre landschap plotseling een ware bloesempracht.

New Hampshire - Franconia Notch State Park, Franconia en Lincoln

Park met ravijn- en rotsformaties, gelegen in het White Mountain National Forest. Omvat een deel van de Appalachian Trail. Vlakbij vindt u ook het New England Ski Museum.

New Jersey - Island Beach State Park, Seaside Park

Een strand aan de Atlantische Oceaan met duinen, getijdestromingen, zoutwatermoerassen en beboste kust.

New Mexico - Living Desert Zoo and Gardens State Park, Carlsbad

Flora- en faunamuseum, zowel overdekt als in de openlucht, in de Chihuahuan Desert van zuidoost-New Mexico. Het park bevat ook een volière en kassen met meer dan tweehonderd soorten cactussen en vetplanten.

New York - Adirondack Park, Utica

Dit gigantische park in upstate New York heeft niet alleen eindeloze bossen, bergmeren en rivieren vol forellen, maar ook een lange, illustere geschiedenis. Georgia O'Keeffe deed hier inspiratie op voor haar schilderijen en de rich and famous zochten ontspanning en vermaak in hun Adirondack Great Camps. Rond de meren liggen talloze schilderachtige dorpjes, omringd door een uitgebreide wildernis met drieduizend kilometer hiking trails, meer dan tweeduizend meren en meertjes, en achttienhonderd kilometer rivier. Een state park met de allure van een national park.

North Carolina - Hanging Rock State Parks, Danbury

Panoramische uitzichten over Piedmont en de verre Blue Ridge Mountains, in het noordwesten van North Carolina. Meer dan driehonderd soorten bergflora.

North Dakota - Little Missouri State Park, Killdeer

Een uitzonderlijk woeste streek aan de Little Missouri River, met ravijnen, kliffen, prairie en een grote variëteit aan dier- en plantleven. Veel is alleen te voet of te paard te zien. In totaal ligt er meer dan honderd kilometer aan ruiterpaden.

Ohio - Maumbee Bay State Park, Oregon

Een recreatiepark in drassig land bij Lake Erie, ongeveer twintig kilometer van Toledo. De goede waarnemer kan in de moerassen onder andere Amerikaanse zeearenden, haviken en sneeuwuilen vinden.

Oklahoma - Little River State Park

Ten zuidoosten van Oklahoma City. Aan stuwmeer, alle vormen van watersport. Prima uitvalsbasis voor Oklahoma City. Goede camping.

Oregon - Fort Stevens State Park, Hammond

Het fort met het bijbehorende terrein wordt aan de ene kant begrensd door de Stille Oceaan, aan de andere kant door de Columbia River.

Pennsylvania - Cook Forest State Park, Cooksburg

In dit park aan de Clarion River, vlak bij Allegheny National Forest in het noordwesten van Pennsylvania, is onder andere de grootste 'virgin pine' en Canadese den van het Oosten te zien.

Rhode Island - Fort Adams State Park, Newport

Aan de monding van Narragansett Bay is een achttiende-eeuws fort te vinden, een van de grootste aan de Amerikaanse kust. Het fort zelf is gesloten, maar de haven is wel te bezichtigen. Er wordt veel gezeild.

South Carolina - Hunting Island State Park, St. Helena Island

Subtropisch barrière-eiland met een woud van palmbomen en pijnbomen, strand, 'alligators' en een negentiende-eeuwse vuurtoren.

South Dakota - Custer

In het zuidwesten van South Dakota is het nog steeds de bizon die de prairie domineert, tegen een achtergrond van de Black Hills. Bijna 30.000 hectare met behalve die bizons ook herten, elanden, bighorn-schapen, berggeiten en ezels, en een paar mensen, bevolken de grote, open vlaktes. Bij de 'Needles', een muur van granieten pieken, wordt veel berggeklommen, en via Mountain Road kunt u een vergezicht krijgen op het nabijgelegen Mount, het momument met de uitgehakte presidentshoofden.

Tennessee - Fall Creek Falls State Resort Park, Pikeville

Op de top van Cumberland Plateau in het oosten van Tennessee, doorsneden met diepe kloven en ravijnen met watervallen.

Texas - Brazos Bend, Houston

Dit park aan de Brazos River, ongeveer 75 kilometer ten zuidwesten van Houston, is heel divers: baaien, meren, bos en zelfs prairies. Het is een toevluchtsoord voor mens en dier. Meer dan 270 soorten vogels zijn hier te vinden, vaak ter overwintering. Ook gordeldieren, wilde zwijnen, coyotes, herten en zelfs lynxen bevolken het park. De zes meren zijn omringd door wandel- en fietspaden.

Utah - Dead Horse Point State Park, Moab

Deze natuurlijke rots-enclave in zuidoost Utah biedt vanaf 600 meter hoogte uitzicht op de Colorado River. Hiervandaan kunt u ook Canyonlands National Park en besneeuwde bergtoppen zien.

Vermont - Burton Island State Park, St. Albans Bay

Een van de elf state parks aan Lake Champlain. Alleen toegankelijk met de veerboot van Kamp Kill Kare State Park of met een eigen boot.

Virginia - False Cape State Park, Virginia Beach

Een onontwikkelde barrière-landtong aan de Atlantische Oceaan; habitat van 'loggerhead' zeeschilpadden en trekkende watervogels. Het park is alleen toegankelijk via een voettocht van twaalf kilometer of met een boot.

Washington - Moran State Park, Orcas Island

Op een van de San Juan Islands in de baai van noordwest-Washington. Uitzicht op besneeuwde Olympic Mountains, de Cascade Range en British Columbia. Het park omvat onder meer vijf zoetwatermeren. Alleen te bereiken met de veerboot van Anacortes, eigen boot of met het vliegtuig.

West Virginia - Canaan Valley Resort State Park, Davis

In de Appalachian Mountains, grenzend aan Monongahela National Forest. 's Winters wordt hier druk geskied en gelanglaufd.

Wisconsin - Devil's Lake State Park, Baraboo

Door gletsjers gevormd meer, gevoed door waterbronnen. Geflankeerd door stranden en hoge kliffen van kwartziet. Ook restanten van Indiaans ceremonieel terrein, met Indiaanse afbeeldingen van dieren.

Wyoming - Sinks Canyon State Park, Lander

In de Wind River Range van midden-Wyoming. De rivier verdwijnt in een leistenen grot en komt stroomafwaarts uit in een groot meer. Habitat van bighorn-schapen en elanden.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors