Trein en bus

Trein en bus

door Frans Verhagen

Amerika is het land van de auto, maar wie de zaak goed plant en plezier schept in het rustig reizen met een mooi uitzicht, moet het reizen per trein of bus als alternatief bepaald niet uitvlakken.

Trein: Amtrak

In de noordoost-corridor, bijvoorbeeld tussen Washington en New York, en New York en Boston is de trein verreweg de beste manier om te reizen. Wie bijvoorbeeld het vliegtuig neemt van Washington naar New York is evenveel of meer tijd kwijt, en waarschijnlijk ook meer geld. Bovendien zijn de stations van Amtrak, de Amerikaanse spoorwegen, meestal midden in de stad en vaak mooi gerestaureerd. In New York bijvoorbeeld komt u aan op Penn Station.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 260 reizen naar Amerika

Een bijzondere attractie zijn de zogenaamde Superliners die door het midden en westen van de VS rijden. Dit zijn dubbeldektreinen die in de lounges op de bovenste etage grote panoramaruiten hebben waardoor je prachtig van je af kunt kijken.

Bovendien is de trein op lange afstanden een aanrader vanwege de routes. Dit zijn vaak de oude routes die in de vorige eeuw het land opengooiden. Met de komst van het vliegtuig en de auto zijn veel kleinere routes over de kop gegaan en wie het kaartje bekijkt met spoorwegroutes, ziet dat ze lang niet overal komen. Maar vaak wel op heel mooie plekken, omdat de spoorwegen die juist aandeden om zoveel mogelijk toeristen te kunnen afzetten. Glacier National Park in Montana is bijvoorbeeld uitstekend bereikbaar. In Canada geldt hetzelfde. Daar runnen de Canadese Spoorwegen een groot aantal hotels, als onderstreping van hun interesse om toeristen naar specifieke bestemmingen te brengen. Banff en Jasper liggen dan ook keurig aan de transcontinentale route.

Voor buitenlanders zijn er weer aantrekkelijke deals met railpassen. U dient die wel buiten de VS aan te schaffen.

Bus: Greyhound

De Greyhound is een goede en vooral goedkope manier om in Amerika te reizen. Vrijwel iedere plaats van enige betekenis is aangesloten op het netwerk. Sinds de komst van de goedkope lijnvluchten is het netwerk minder uitgebreid dan het vroeger was. U dient een reis naar minder voor de hand liggende plekken goed te plannen.Bij de grote steden is het geen probleem, daar rijden vaak meerdere bussen per dag.

Op de grote doorgaande routes zijn dag en nacht ritten beschikbaar. U kunt slapen in de verstelbare stoelen bus, die rond etenstijd stopt bij een wegrestaurant. Voor echte budget reizigers is het ook een goede manier om te besparen op overnachtingskosten, al wordt het vrouwen die alleen reizen afgeraden. Bovendien is het niet bevorderlijk voor de energie de volgende dag. U kunt de reis in elke willekeurige plaats onderbreken. Het voordeel van per bus reizen is bovendien dat u gewone Amerikanen tegen komt.Ook voor hen is het de goedkoopste manier om te reizen. Voor mensen die buiten de VS en Canada een buspas kopen, gelden speciale prijzen, waarmee u onbeperkt kunt rondreizen.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors