Bed & Breakfasts

Bed & Breakfasts

door Frans Verhagen

Sinds een jaar of twintig zijn de Bed & Breakfasts (B&Bs) ook in de Verenigde Staten aangeslagen. De populariteit is te danken aan het feit dat ze een meer persoonlijk alternatief bieden voor het standaard hotel/motel.

Een Bed & Breakfast is een meestal in woonhuis gevestigd pensionnetje, met een huislijke sfeer waar onder meer bijhoort dat de gasten gezamenlijk ontbijten. Desgewenst kunnen ze ook gebruik maken van de zitkamer en andere faciliteiten. De eigenaars van de B&Bs runnen meestal het huishouden en zijn vaker wel dan niet ook de gesprekspartners in conversatie. Soms is hun B&B een full time zaak, vaak doen ze het alleen in het toeristenseizoen.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 279 reizen naar Amerika

Gevarieerd aanbod

Steeds meer B&Bs zijn georganiseerd in groepen of associaties die soms ook bepaalde minimumvoorwaarden stellen. Toch is de variatie binnen de B&Bs erg groot, wat weer geleid heeft tot een bloeiende industrie in gidsen die hen vergelijken, meestal per regio gegroepeerd. Iedere Amerikaanse boekhandel heeft er wel een plankje van.

B&Bs zijn op alle soorten plaatsen te vinden, midden in het centrum of in de suburb, aan de rand van de stad of op het platteland. Zelf verbleven wij onder meer in een fantastische B&B in Vancouver, op loopafstand van het centrum, in een middle of the road B&B op Vancouver Island, een uiterst plezierige B&B in de buurt van Harrisburg in Pennsylvania, waar we alle hulp kregen bij het huren van fietsen om in Amish Country rond te reizen, en afgelopen zomer bij McCall House in Ashland, Oregon waar we het Shakespeare Festival bijwoonden.

De laatste gelegenheid is redelijk typisch te noemen. Het gaat om een oude stijl Victoriaans huis dat al jaren als B&B in bedrijf is. Het heeft zes kamers van verschillende groottes en voorzieningen. Bij aankomst in de middag bleek de gastvrouw aan de thee te zitten met een paar gasten die de avond tevoren een Shakespeare play hadden gezien en vast het stadje verkend hadden. Ze konden me meteen op weg helpen. Ik kreeg een huissleutel mee om 's nachts naar binnen te kunnen en kon verder doen wat ik wilde.

Conversatie

Het ontbijt de volgende ochtend was memorabel, niet alleen vanwege de hoge kwaliteit van het voedsel, maar vooral omdat iedereen wat over de Shakespeare voorstellingen had te melden - en heel verschillende opinies waren dat - maar ook omdat we al pratend ontdekten dat zowat het hele politieke spectrum, van uiterst rechts tot uiterst links (dat waren wij Europeanen dan, voor Amerikaanse begrippen), aan tafel hadden zitten.

Het leidde tot interessante discussies en verhelderende inzichten. En tussen de bedrijven door een paar tips om ons in de rest van Oregon te vermaken. Duidelijk is dat B&Bs niet geschikt zijn voor mensen die geen zin hebben in gezelschap. Je wordt geacht conversatie te voeren aan de ontbijttafel. In kleine B&Bs is dat de eigenaar, in grotere andere gasten.

Prijzen

B&Bs zijn er in alle prijsklassen, maar het gemiddelde ligt ergens tussen de $55 en $100 per nacht voor twee personen. Soms moet u de badkamer delen, soms heeft de kamer zijn eigen faciliteiten. De inrichting kan varieren van uiterst smaakvol in stijl tot overdreven English Country Style. Aan de oostkust zijn de huizen waarin B&Bs zich bevinden vaak ouder en met meer antiek ingericht, maar u kunt er eigenlijk geen peil op trekken. Een goede gids kan geen kwaad - en nog beter is een aanbeveling van iemand die u kent, want de gidsen munten niet uit door kritische houding (soms schrijven de eigenaren de stukjes zelf).

Er zijn ook guest houses, een categorie die wij vaak kiezen vanwege de extra privacy. Soms is zelfs een heel huis te huur. Kijk bijvoorbeeld eens bij de comficottages in Flagstaff (laat u niet misleiden door de oubollige naam). Klik hier. Wij huurde 521 Beal en hoewel 200 dollar per nacht (lager bij meer nachten) behoorlijk aan de prijs is, waren we met twee volwassenen, twee kinderen en twee grootouders heel tevreden met drie slaapkamers, twee badkamers, een zit- en een eetkamer, plus een tuin, heel tevreden. We bleven een week om het als uitvalsbasis te gebruiken.

U kunt ook een reservation service bellen, de prijsklasse en soort van B&B opgeven die u wenst en daar op af gaan. Gebruikers zijn over het algemeen tevreden. Neem bijvoorbeeld de Bed & Breakfast: The National Netwerk, voor een brochure schrijft u naar PO Box 4616, Springfield, Massachusetts 01101-4616. Een wereldwijde service is B&B Reservation Servce Worldwide die voor $3 een brochure sturen (schrijf naar PO Box 606, Croton on Hudson, New York 10520). Vaak hebben reserveringsdiensten ook de B&Bs gechecked, en vrijwel altijd kennen ze kleine B&Bs die niet in de gidsen staan.

Een paar gidsen:

*Bed & Breakfast Guide door Barbara Ostler, 7th edition mede uitgegeven door de National Bed & Breakfast Association.
*The Annual Directory of American Bed & Breakfastsdoor Julia M. Pitkin.
*Inspected, Rated & Approved Bed & Breakfasts/Country Inns door de American B&B Association (heeft maar 450 adressen).
*Een gratis exemplaar van The Californias: Bed & Breakfast Inn Directory is verkrijgbaar bij California Office of Tourism, Dept. B&B, 801 K Street Suite 1600, Sacramento CA 95814. (916)327-3391

Tegenwoordig is er een heel arsenaal aan Bed and Breakfast websites. Iedere regio heeft zijn verzameling. Het is een ideaal medium, omdat je zo de kamers kunt bekijken en een idee krijgt waar je heen gaat.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors