Motorreizen

Motorreizen

door Frans Verhagen

De combinatie van Route 66 en motorrijden is onweerstaanbaar gebleken. Voor het toenemend aantal mensen dat in de VS een reis per motor wil maken, is de route tussen Chicago en Los Angeles de favoriete bestemming.

De reden moet zijn dat men het plezierig vindt om een soort rode draad voor een tocht te hebben, want enkele stukken uitgezonderd, zijn er wel mooiere routes te bedenken om - vooral per motor - te maken. En de mensen die in de hoogtijdagen van deze route ervan gebruik maakten, deden dat zelden per motor. Gelukkig komen in de catalogi van de motorreizen-aanbieders steeds meer andere routes voor die de geïnteresseerde Amerika-ganger kan afleggen. Die routes verschillen in de praktijk niet geweldig veel van de routes die iemand per auto zou afleggen en dat ligt natuurlijk ook voor de hand. De Rocky Mountains of de South West zijn net zo interessant per auto als per motor. Het onderdak op zo'n reis blijkt wel iets af te wijken. Het is natuurlijk handig als motels of hotels rekening houden met bemodderde of bestofte figuren die met luid pruttelende of zacht ronkende bakbeesten komen aanzetten. En als motorrijders elkaars gezelschap opzoeken, dan is het natuurlijk wel plezierig te weten welke campings populair zijn.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 258 reizen naar Amerika

Het grote verschil is dat de motorrijder een andere ervaring heeft. Zoals Robert Pirsig in Zen and the art of motorcycle maintenance beschreef, heeft de motorrijder geen glazen stolp over zich heen die het waarnemen van geuren en omgeving op een andere dan visuele manier belemmert. Hij vulde een heel boek met andere voordelen van deze manier van reizen, maar zoveel ruimte is niet nodig om te onderkennen dat op de heerlijke open Amerikaanse wegen in een wijds en oneindig landschap, de motor een plezierige manier van voortbewegen is.

U kunt voor zo'n motorreis ter plaatse een voertuig huren (alle merken: Harleys, Honda's, BMW's) of uw eigen motor laten overvliegen in een grote houten kist. Deze laatste optie is niet goedkoop en vergt planning, dus misschien kunt u beter denken over huren. De reizen die u bij Nederlandse touroperators kunt boeken, zijn te maken met een groep of alleen. In het eerste geval is het mogelijk om een camper of truck te regelen die de bagage en benodigdheden meeneemt en die achter de kolonne aanrijdt, soms zelfs met een reserve motor. In het laatste geval zult u het toch zelf moeten doen.

De praktijk van het motor huren wijkt in weinig af van het huren van een auto. Verhuurkantoren, verzekering, inleveren, te laat boetes, drop off kosten: uw reisagent heeft alle concrete informatie. Het is soms ook mogelijk om een kampeeruitrusting bij de motor te huren. Let wel even op dat u een optie kiest met ongelimiteerde mijlen, anders kunt u aan het eind van de rit nog een flinke rekening krijgen. Er zijn soms ook speciale regelingen als u met meerdere mensen een stuk van Route 66 afrijdt. Dan vervallen de drop off kosten en krijgt u meer mijlen per dag die u vrij kunt rijden. Tenslotte moet u natuurlijk wel zorgen de juiste kleding bij u te hebben voor een motorreis, en dient u er rekening mee te houden dat het op hoge passen en in de high desert knap koud kan zijn, ook midden in de zomer.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors