Tentoonstelling Magritte in MoMA

3 juli 2013 door Nina Bergh

Het werk van de surrealistische schilder René Magritte wordt dit najaar tentoongesteld in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Het is meer dat twintig jaar geleden dat zijn werk in Amerika werd geëxposeerd. De tentoonstelling reist na New York verder naar twee andere Amerikaanse steden.

Magritte: The Mystery of the Ordinary bevat tachtig werken uit de periode 1926-1938. De tekeningen en schilderijen zijn afkomstig uit zestig private en publieke verzamelingen. Ook het schilderij La trahison des images (1928-1929) met het bekende opschrift 'Ceci n'est pas une pipe' is onderdeel van de expositie. De tentoonstelling draait om de jaren waarin het surrealisme doorbrak in de kunstwerken van Magritte.

Het MoMA was in 1965 de eerste kunstinstelling die een overzichtstentoonstelling van Magritte organiseerde. Bij de opening was de Belgische kunstenaar zelf aanwezig. Hij overleed twee jaar later in Brussel.

Magritte: The Mystery of the Ordinary is te zien in het MoMA van 28 september tot 12 januari 2014. Daarna verhuist de tentoonstelling naar de Menil Collection in Housten, Texas. In de zomer van 2014 zijn de werken van Magritte te bewonderen in het Art Institute van Chicago, Illinois.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors