Anne Frankboom gaat naar Amerika

25 maart 2013 door Nina Bergh

Elf stekjes van de omgewaaide Anne Frankboom uit Amsterdam worden komend jaar geplant in Amerika. De boompjes komen te staan op betekenisvolle plaatsen die speciaal door het Anne Frank Center in New York zijn uitgezocht.

De stekjes van de beroemde kastanjeboom zijn al sinds 2009 in Amerika. Daar hebben ze drie jaar in quarantaine doorgebracht. Inmiddels zijn hun toekomstige locaties bepaald. Één van de boompjes komt te staan in Liberty Park op de plek van het voormalige Ground Zero. Andere stekjes gaan naar Holocaustmusea in Washington en Michigan.

Ook komt er een boompje bij de Central High School in Little Rock te staan. Little Rock was in 1957 het centrum van een grote rassenrel waarbij negen zwarte scholieren de toegang tot de school werd geweigerd. Het Anne Frank Center wil met dit initiatief de herinnering aan Anne Frank levend houden en tolerantie promoten.

Vanuit een raampje in het Achterhuis keek Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog uit op de kastanjeboom en schreef erover in haar dagboek. Voor haar was de boom een teken van hoop. Ondanks diverse hulpmiddelen waaide de boom om op 23 augustus 2010.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors