De stad Detroit is failliet

19 juli 2013 door Nina Bergh

De Amerikaanse stad Detroit is failliet. Op de gemeente rust een schuldenlast van ongeveer 18,5 miljard dollar. In een periode van dertig tot negentig dagen zal worden besloten of Detroit in aanmerking komt voor faillissement bescherming vanuit de overheid. Het gaat om het grootste gemeentelijke faillissement in de Amerikaanse geschiedenis.

De industriestad in de staat Michigan gaat al een jaren gebukt onder mismanagement, een sterk teruglopend inwoneraantal en de teloorgang van de Amerikaanse auto-industrie. In de jaren vijftig woonden er in Detroit ruim 1,8 miljoen mensen, nu telt de stad nog slechts 700.000 inwoners.

Begin dit jaar werd een speciale interim-manager aangesteld om de schuldenlast terug te dringen. Dit gebeurde zonder succes. De schuldeisers weigerden met de voorgestelde maatregelen akkoord te gaan.

Sinds januari 2010 hebben zeven Amerikaanse gemeenten zichzelf failliet verklaard. Dit waren vooral kleinere gemeenten, waaronder Harrisburg in Pennsylvania en Boise County in Idaho.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors