Brug in San Francisco wordt lichtkunstwerk

14 maart 2013 door Nina Bergh

De Californische Bay Bridge staat sinds vorige week dinsdag volop in de schijnwerpers. De brug die de steden San Francisco en Oakland met elkaar verbindt is omgetoverd tot een spectaculair lichtkunstwerk. Duizenden LED-lampjes schitteren de komende twee jaar over het water en verlichten de contouren van het bouwwerk.

Het ontwerp voor de lichtshow is gemaakt door installatiekunstenaar Leo Villareal. In totaal liet hij maarliefst 25.000 LED-lichtjes bevestigen aan stalen kabels. De lichtjes zijn verdeeld over een afstand van drie kilometer en worden gevoed door zonne-energie.

De computergestuurde lichtshow, ‘The Bay Lights’, is iedere avond te bewonderen, vanaf schemering tot twee uur ’s nachts. De stad verwacht een grote stroom toeristen die voor miljoenen dollars aan inkomsten gaat zorgen. De verlichting is goed zichtbaar vanuit San Francisco en enkele plaatsen ten noorden van de stad.

Geld voor het project komt voor het overgrote deel uit privé donaties. Inmiddels hebben de initiatiefnemers ruim zes miljoen dollar verzameld. Het uiteindelijke doel is acht miljoen en doneren kan nog steeds. Kijk voor een live webstream en timelapse op Thebaylights.org.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors