Extreem actief orkaanseizoen op komst

27 mei 2013 door Nina Bergh

Amerika bereidt zich voor op een extreem actief orkaanseizoen. Volgens de Amerikaanse overheid is het orkaanseizoen nu al actiever dan normaal. In de komende maanden worden er nog zo’n 13 tot 20 tropische Atlantische stormen verwacht.

De klimaatdienst van de Amerikaanse overheid meldde de verontrustende vooruitzichten dit weekend. Ongeveer de helft van alle tropische stormen zal de status bereiken van een orkaan. Daarvan kunnen drie tot zes orkanen uitgroeien tot extreme varianten in de derde categorie, waarin een storm windsnelheden tot 117 kilometer per uur bereikt.

Het extreme orkaanseizoen heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste reden is de hoge temperatuur boven het Atlantische en Caribische gebied. Het stormseizoen start op 1 juni en bereikt doorgaans haar hoogtepunt tussen eind augustus en half oktober.

Vorige week ruïneerde een tornado de voorstad van Oklahoma-City. Volgens de Amerikaanse autoriteiten werden ruim 13.000 woningen verwoest. De aangerichte schade wordt geschat op twee miljard dollar.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors