Eerste Amerikaanse digitale bibliotheek staat online

22 april 2013 door Nina Bergh

De eerste gratis openbare online bibliotheek van Amerika staat vanaf deze week online. De Digital Public Library of America (DPLA) biedt toegang tot ruim twee miljoen afbeeldingen en artikelen.

Met behulp van de tijdlijn of landkaart blader je door de enorme collectie van de digitale bibliotheek. Behalve losse documenten vind je op de site ook samengestelde tentoonstellingen rondom wisselende thema’s. De nieuwe bibliotheek komt enigszins overeen met het Europese initiatief Europeana.

Directeur van de DPLA heeft drie belangrijke doelen voor ogen met het grootse project. Allereerst moet de site het culturele erfgoed beschermen en gebruiksvriendelijk maken. Daarnaast wil hij een community creëren en meer mogelijkheden ontwikkelen voor het werken met de grote hoeveelheid informatie online.

Niet iedereen is tevreden met de site. Google merkt op dat zij een veel grotere en completere boeken collectie hebben. De Google database is echter (nog) niet te raadplegen vanwege een langslepende rechtszaak over eigendomsrechten.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors