Amerika.nl Mannen beklimmen berg zonder hulpmateriaal

Mannen beklimmen berg zonder hulpmateriaal

3 februari 2015 door Maaike Lut

Kevin Jorgeson uit Santa Rosa en Tommy Caldwell uit Colorado hebben afgelopen woensdag de top van de El Capitan in het Yosemite National Park behaald zonder gebruik te maken van klimmateriaal. Zij zijn de eersten die op deze manier de één kilometer hoge granieten muur in het park hebben beklommen.

Jorgeson en Caldwell maakten alleen gebruik van hun handen, voeten, een veiligheidstouw en harnassen om zich te beschermen tegen een dodelijke val. Ook begonnen ze elke dag pas met klimmen bij schemering, omdat de rotsen in de middagen te warm zijn om vast te houden. ’s Nachts sliepen ze in een tentje die ze vast hingen aan een rots.

Het avontuur begon op 27 december en zou eigenlijk twee weken duren. Uiteindelijk hebben de mannen er negentien dagen over gedaan.

Droom

De droom om de El Capitan zonder hulpmateriaal te beklimmen ontstond zeven jaar geleden. De vrienden trainden al langer dan vijf jaar om deze prestatie te leveren.

Obama

Ook president Obama was onder de indruk en feliciteerde de twee vrienden via het Twitter account van het Witte Huis. In dit berichtje gaf hij aan dat de mannen lieten zien dat alles mogelijk is.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors