Nederlandse sloep in WTC ruïnes

12 augustus 2014 door Eoin Winfield

Het mysterieuze schip dat archeologen in 2010 uit de ruïnes van het World Trade Center hebben opgegraven is waarschijnlijk een achttiende-eeuws Nederlands vaartuig. Dit hebben wetenschappers geconcludeerd aan de hand van de houtstructuur van de overblijfselen.

In het Maryland Archaeological Conservation Laboratory en in het Columbia University’s Lamont-Doherty Earth Observatory is het vaartuig van tweeëntwintig meter grondig onderzocht. Het hout blijkt afkomstig uit een bos van Amerikaanse witte eikenbomen dat rond 1773 is omgehakt. Hieruit is door Nederlanders een boot gebouwd om in twintig tot dertig jaar de Hudson mee af te varen.

In 1818 is het schip bedolven onder klei in een zuurstofvrije omgeving die verval heeft vertraagd. Pas na de terroristische aanval op 11 september 2001 zijn de historische resten weer teruggevonden.

Archeologische vondsten

Behalve het schip hebben archeologen ook honderden achttiende-eeuwse artefacten blootgelegd, zoals keramische voorwerpen, glazen en schoenen. Zonder het schip was het hen waarschijnlijk niet gelukt om deze objecten te dateren.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors