Waarom hoort Alaska niet bij Canada?

Waarom hoort Alaska niet bij Canada?

door Maurice Kosterink

Alaska hoort niet bij Canada, omdat de oud-kolonisator van Canada, Groot-Brittannië, Alaska helemaal niet wilde hebben. In 1857 hoorde Alaska nog bij Rusland en Canada bij Groot-Brittannië. De Russen vroegen aan de Britse regering om Alaska van hen te kopen, maar Groot-Brittannië had zijn handen al vol met Canada. Door de ruige wildernis was Canada erg moeilijk te besturen en kon er onmogelijk nog meer ruig en dunbevolkt land bij. En dus sloeg Groot-Brittannië het Russische aanbod af. 

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 258 reizen naar Amerika

In tegenstelling tot Groot-Brittannië, wilden de Verenigde Staten Alaska wél kopen van Rusland. De Amerikanen geloofden dat het bezit van Alaska hun handel met Azië zou verbeteren. Dus de Russen en de Amerikanen besloten in onderhandeling te gaan over Alaska. Op 30 maart 1867 bereikten de twee landen een overeenkomst. Enkele maanden later, op 18 oktober 1867, was de officiële overdracht van Alaska: de Amerikanen kochten de staat voor 7,2 miljoen dollar. Dat was omgerekend 4,75 euro per vierkante kilometer. Dat klinkt vrij goedkoop, dus grond in Alaska is blijkbaar niet heel duur. 

Tot op de dag van vandaag vieren de Alaskanen jaarlijks de dag waarop Amerika Alaska overkocht. Deze feestdag noemen ze Alaska Day. Scholen sluiten eerder en veel bedrijven zijn dicht op deze dag. Er vindt een optocht plaats waarin je de Alaskanen ziet schitteren en de ceremonie van 1867 spelen getalenteerden na. Zo lijkt Alaska toch wel een hele gezellige boel. Jammer voor Canada!

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors