Krijgen bewoners van Alaska écht gratis geld van de overheid?

Krijgen bewoners van Alaska écht gratis geld van de overheid?

door Emma van Kampen

Ja. Inwoners van de Amerikaanse staat Alaska ontvangen ieder kalenderjaar dividend, of winstuitkering. De autoriteiten in Alaska willen de inwoners door middel van deze uitkering laten meeprofiteren van het geld dat de staat verdient aan de gewonnen grondstoffen. In Alaska komt vooral veel olie en aardgas voor, waaraan de staat een groot deel van zijn rijkdom dankt. 

Het Permanent Fund Dividend is het programma dat jaarlijks dividend uitkeert aan de inwoners van Alaska. Iedere inwoner kan in aanmerking komen voor de uitkering. Zelfs baby’s en kinderen. Om dividend ook daadwerkelijk op je bankrekening gestort te krijgen, moet je wél aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal één heel jaar in de staat gewoond hebben en op het moment van je aanvraag voor onbepaalde tijd in de staat blijven wonen. Verder mag je geen crimineel verleden hebben. Als je ooit bent veroordeeld voor een misdrijf kan je de dividend op je buik schrijven. 

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 272 reizen naar Amerika

De hoogte van het jaarlijkse bedrag is gebaseerd op het gemiddelde rendement van het fonds.  In 2008 was de hoogste uitkering tot nu toe: die bedroeg maar liefst 3.269 Canadese dollar. Dit jaar (2019) kunnen de inwoners 1.606 dollar op hun rekening verwachten. Als je al deze bedragen iedere keer opzij zet, loopt het bedrag met de jaren flink op. Zo zou iedereen die op dit moment 21 jaar oud is en het jaarlijkse dividend niet heeft uitgegeven, nu bijna 33.000 dollar op zijn spaarrekening moeten hebben!

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors