Waar komt de Kerstman vandaan?

Waar komt de Kerstman vandaan?

door Emma van Kampen

Volgens het moderne verhaal woont de Kerstman op de Noordpool, ergens in Groenland of Scandinavië. Maar niets is minder waar. Santa Claus is namelijk afgeleid van onze welbekende goedheiligman: Sint Nicolaas, oftewel Sinterklaas. Net als Sinterklaas komt de Kerstman daarom niet uit het koude noorden, maar uit de zonnige stad Myra in het huidige Turkije. 

Sint Nicolaas stond bekend om zijn vriendelijkheid en vroomheid. Er wordt gezegd dat hij het platteland afging om de armen en zieken te helpen. Daarmee werd hij rond de vierde eeuw de populairste heilige van héél Europa. Toch werd Sint Nicolaas pas aan het einde van de achttiende eeuw bekend in Amerika, als Santa Claus. Een New Yorkse krant schreef toentertijd over groepen Nederlandse kolonisten die zich verzamelden om de overlijdensdag van Sinterklaas te eren: de Nederlanders zitten dus achter het ontstaan van de Kerstman. 

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 279 reizen naar Amerika

In het begin van de negentiende eeuw werd de Kerstman ingezet als commercieel ‘wapen’ om omzet in de kassa’s van winkels te toveren. Ook Amerikaanse schrijvers maakten de Kerstman het onderwerp in hun boeken, gedichten en liedjes en zijn daarmee de bedenkers van de huidige folklore rondom de Kerstman. Zij bedachten dat de Kerstman op de Noordpool woont, elfen in dienst heeft en een slee met rendieren hem voorttrekt. Ruim honderd jaar later werd Santa Claus zelfs het middelpunt van de Coca Cola-reclames, waaraan hij ook zijn huidige uiterlijk dankt. 

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors