Hoe geef je fooi in Amerika?

Hoeveel fooi geef je in Amerika?

door Kimberly Hermans

In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper. 

In restaurants heb je vaak de optie om zelf het bedrag te bepalen, maar soms is dit er al bij opgeteld. Dan zie je op de bon dat er al vijftien procent ‘service charge’ of ‘gratuity’ bij zit. In sommige steden als New York City staat de fooi bijvoorbeeld al standaard op je rekening wanneer je met een grote groep (meer dan acht personen) bent komen eten. 

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 260 reizen naar Amerika

Als dit niet is inbegrepen, is het gebruikelijk om tussen de vijftien en 25 procent fooi te geven in een restaurant. In een net restaurant, waar je bij de ingang al welkom wordt geheten en een sommelier je de wijnkaart uitlegt, is het gebruikelijk om deze werknemers ook fooi te geven. Dan zit je vaak rond twintig/dertig procent fooi. 

Verder gelden er simpele regels omtrent fooi. Bij een bar geef je een dollar extra per drankje en als iemand je koffers naar de hotelkamer brengt, geef je diegene twee of drie dollar in de hand. Het is erg handig om je één-dollarbiljetten te bewaren voor dit soort gevallen. Het geven van munten als fooi kan gezien worden als onbeschoft, zoals bij een net restaurant. 

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors