Geboorteplaats van Amerika

Geboorteplaats van Amerika

door Frans Verhagen

De ultieme Philadelphia man is Benjamin Franklin. Meer nog dan oprichter William Penn, die in 1701 vertrok om nooit meer terug te keren, drukte de drukker die in 1723 zonder een cent op zak aankwam, zijn stempel op de stad.

Franklin organiseerde al snel kranten en almanacs die in alle koloniën werden gelezen. In 1757 ging Franklin namens de kolonie naar Londen om te klagen en te werken als onofficiële ambassadeur van zijn staat. Bij terugkeer in 1775 werd hij lid gemaakt van het Second Continental Congress, waarin lieden zaten als John Hancock, George Washington, Patrick Henry, John en Samuel Adams. Eind 1773 vond de Boston Teaparty plaats en sloeg de revolutionaire vlam in de pan.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 258 reizen naar Amerika

Declaration of Independence

In september 1774 kwam het First Continental Congress bijeen in Carpenter's Hall in Philadelphia, toen de belangrijkste stad van de Nieuwe Wereld. Op 14 oktober 1774 namen zij de Declaration of Rights aan, waarin werd uiteengezet welke rechten van de kolonies waren geschonden.

De botsingen bij Lexington en Concord hadden toen al plaatsgevonden en het land verkeerde in oorlog. Hoewel het Pennsylvania Assembly nog niet voor een afscheiding was, ging het Continental Congress wel die kant op. In juni 1775 kreeg Thomas Jefferson, een jonge gedelegeerde uit Virginia, de opdracht om een Declaration of Independence te schrijven. Op 4 juli 1776 nam het Congress 'The unanimous Declaration of the Thirteen United States of America' aan.

In september 1776, na de Amerikaanse nederlaag in de Battle of Brandywine, bezetten de Engelsen de stad en hielden dat vol tijdens de hele Onafhankelijkheidsoorlog, tot 18 juni 1778. Negen dagen later kwam het Amerikaanse Congress weer terug uit New York waar het al die tijd zijn tenten had opgeslagen.

Constitutional Convention

De Constitutional Convention, waarop de grondwet werd opgesteld, kwam bijeen van mei tot september 1787. De bijeenkomst was geheim, hoewel iedereen wist dat de hoogste Amerikanen in de stad waren. Het was een hoogtepunt in de geschiedenis van de stad. In de jaren negentig van de achttiende werd de stad geteisterd door epidemieën van gele koorts die zeker vijfduizend mensen het leven kostten. De rijkste bewoners bouwden daarop hun nieuwe dure huizen in de gezonder geachte suburbs.

De Federal Period (1783-1815) zag een geleidelijke teruggang in de rol van Philadelphia. In 1799 werd de rol als hoofdstad van de staat overgenomen door het centraler gelegen (en kleinere) Harrisburg en in 1800 vertrok de federale regering naar de nieuwe hoofdstad, Washington D.C.. Bij de volkstelling van 1810 passeerde New York Philadelphia als grootste stad.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors