Drooglegging

Drooglegging

door Lana Leach

Van 1920 tot 1933 gold in Amerika een verbod op de productie en verkoop van alcohol. De drooglegging moest alcoholisme uitbannen. Met de ingang van het amendement in de grondwet groeide de illegale handel in drank.

Sinds het einde van de negentiende eeuw ontstond er in de Verenigde Staten een roep op geheelonthouding. Door de verslechterde economische situatie kende het land steeds meer alcoholgerelateerde problemen. Speciale politieke partijen werden in het leven geroepen die streefden naar een totaal verbod.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 279 reizen naar Amerika

Alcoholverbod Amerika

Eind 1917 werd er voorstel gedaan om de productie, verkoop, transport en consumptie van drank in de grondwet te verbieden. Drie jaar later trad het 18de amendement in werking. Alleen Connecticut en Rhode Island namen de Prohibition niet aan.

Aanvankelijk was er groot enthousiasme over afnemende criminaliteit en toenemende welvaart. Maar de handel verplaatste zich steeds meer naar de illegaliteit.

Het decennium kwam bekend te staan als de Roaring Twenties, de roerige jaren twintig. De Amerikanen werden inventief: ze smokkelden drank van over de grens, stookten zelf alcohol en verkochten de drank vanuit speakeasies, verstopte etablissementen.

Opheffen drooglegging

Chicago werd het centrum van de Prohibition smokkelaars. Gangsters als Al Capone en Bugs Moran verdienden miljoenen aan de verkoop van drank. Diefstal en moorden waren aan de orde van de dag.

De drooglegging verloor vanaf de jaren 1925 steeds meer populariteit. Het werd gezien als een wet die alleen voor de lagere arbeidersklasse gold. Naleving was nauwelijks te handhaven en de kosten voor de politie liepen op. Ook speelde de oprukkende consumptiementaliteit een rol.

In 1932 werd de drooglegging gezien als zo'n mislukking dat de democraten Franklin D. Roosevelt steunden in een herroeping van het amendement op de grondwet.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors