Goudkoorts

Goudkoorts

door Lana Leach

De gold rush van 1849 verandert Amerika. De vondst van goud in de bergen van San Francisco zet California op de kaart. 300.000 mannen, vrouwen en kinderen vertrekken halsoverkop naar het 'gouden land' in de hoop snel rijk te worden.

Het was timmerman James Marshall die op de ochtend van 24 januari 1848 in het water van de American River een klomp goud aantrof. Hij haast zich naar het huis van zijn opdrachtgever John Sutter, waar een test met koningswater bevestigt dat het om het edelmetaal gaat.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 279 reizen naar Amerika

Goudkoorts van California

Het nieuws verspreidt zich snel. De inwoners van California trekken massaal naar de rivier. Het goud blijkt in grote hoeveelheden voorradig. Ader na de ader wordt blootgelegd. De eerste groep heeft het makkelijk: er zijn geen regels en de rijkdom ligt voor het oprapen.

Nog geen jaar later komt ook de Oostkust in beweging en zelfs Europa, Latijns-Amerika, Azië en Oceanië raken in de ban van de goudkoorts. In de volgende jaren stijgt het inwoneraantal van de van 90.000 naar bijna 400.000.

49-ers

De tweede golf, de 49-ers, hebben een zwaar bestaan. De goudvoorraad vermindert en samenwerking en gecompliceerdere technieken zijn nodig om het dieper gelegen goud te bereiken. De leefomstandigheden zijn barbaars: de gelukzoekers wonen in bouwvallige kampen, die uitgroeien tot steden als Sacramento en Stockton. Ook het werk is zwaar. De zes lange werkdagen worden op zondag afgesloten met vertier in goktenten, saloons en bordelen.

San Francisco

San Francisco groeit in die jaren uit tot een stad van wereldformaat. Maar ook hier zijn de omstandigheden erbarmelijk. De straten zijn ernstig vervuild, mensen delen met zijn twintigen een appartement en ook criminaliteit is een probleem.

De echte winnaars zijn uiteindelijk de handelaars. Echt rijk worden niet de goudzoekers, maar de 49-ers die drank, grafstenen, gereedschap en eieren verkopen.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors