John F. Kennedy

John F. Kennedy

door Lana Leach

John F. Kennedy was de jongst gekozen president van Amerika. Hij stuurde de eerste man naar de maan, startte het Peace Corps en speelde een leidende rol in de Cubacrisis. Op 22 november 1963 werd hij op 46-jarige leeftijd vermoord.

'Ask not what your country can do for you. Aks what you can do for your country.' Toen John Fitzgerald Kennedy op 20 januari 1961 zijn inaugurele rede hield, kregen de Amerikanen het gevoel dat ze een nieuw tijdperk ingingen. De 43-jarige mediagenieke president markeerde een generatiebreuk. De naoorloogse periode was afgesloten.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 249 reizen naar Amerika

President JFK

Kennedy kwam uit een politiek nest. Politieke ambitie werd bij de negen kinderen door vader Joe met de paplepel ingegoten.

JFK werd na zijn militaire dienst in 1946 gekozen voor het Huis van Afgevaardigden in Massachusetts. Vier jaar later maakte hij bekend in de race te stappen voor het presidentschap. Op 43 jarige leeftijd versloeg hij Richard Nixon.

Tijdens zijn regeerperiode speelden zaken als de Invasie in de Varkensbaai, de Cubacrisis, de bouw van de Berlijnse Muur, de race om de ruimte, de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en de eerste fase van de Vietnam Oorlog.

JFK's charmes, goede uiterlijk en vrouw Jackie maakten hem al die tijd erg geliefd bij veel Amerikanen.

Moord op Kennedy

De moord op John F. Kennedy schokte de wereld. De 35ste president van de Verenigde Staten werd neergeschoten toen hij in een open limousine over Dealey Plaza in Dalles reed voor een promotietour.

Verdachte Lee Harvey Oswald werd dezelfde avond opgepakt. Maar voordat hij terecht kon staan, schoot nachtclubeigenaar Jack Ruby hem op het politiebureau dood.

Veel Amerikanen geloofden niet dat de moord het werk was van een eenling. Genoeg mensen, instanties en partijen waren beter af zonder JFK en de vele gaten in het onderzoek vormen nog altijd voer voor samenzweringstheorieën.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors