Charles Dickens

Charles Dickens

door Frank Verhagen

Charles Dickens bezocht Amerika in 1842. Hij beschreef zijn ervaringen in American Notes for General Circulation. "Amerikanen zijn, naar hun aard, openhartig, dapper, hartelijk, gastvrij, en warm."

"Opleiding en beschaving lijken hun warmte en enthousiasme alleen maar te vergroten; en het is de prominente aanwezigheid van deze kwaliteiten, die een welopgeleide Amerikaan maakt tot de meest innemende en genereuze vriend."

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 279 reizen naar Amerika

Kwaliteiten van het volk

"Nooit werd ik zo gewonnen als bij deze klasse; nooit heb ik mijn volle vertrouwen en achting zo onmiddellijk en met graagte gegeven, als aan hen; nooit zal ik meer in een half jaar zoveel vrienden kunnen maken voor wie ik een respect heb dat op een half leven zou kunnen berusten."

"Deze kwaliteiten zijn, geloof ik impliciet, eigen aan het hele volk. Maar ze zijn op ongelukkige wijze ondermijnd en verdord in hun groei onder de massa's; en er zijn invloeden gaande die dat nog versterken, en weinig uitzicht geven op de belofte van hun gezond herstel; het is een waarheid die gezegd moet worden."

Nationaal karakter

"Het is een essentieel deel van ieder nationaal karakter om zich te laten voorstaan op zijn fouten en tekens van deugdzaamheid of wijsheid af te leiden uit het overdrijven daarvan. Een grote vlek in de volksgeest van Amerika, en de prolific parent van een oneindig aantal kwalijke broedsels, is het Algemene Wantrouwen. Toch steekt de Amerikaanse burger zich een pluim op de hoed voor deze eigenschap, zelfs als hij voldoende afstand kan nemen om te zien wat voor ellende er van komt; en, hij zal het vaak aanhalen, niettegenstaande zijn eigen vatbaarheid voor rede, als een voorbeeld van grote scherpzinnigheid en schranderheid van het volk, van hun superieure sluwheid en onafhankelijkheid."

"Een andere prominente kwaliteit is de liefde voor de 'slimme deal': een uitdrukking die staat voor heel wat zwendel en oplichterij; voor veel verduistering zowel uit de publieke als de privekas; en die heel wat schurken in staat stelt met de besten mee te doen, terwijl hij eigenlijk de strop zou verdienen...."

Liefde voor handel

"De liefde voor handel wordt vaak als reden aangevoerd voor de oncomfortabele gewoonte, die zo vaak voorkomt op het platteland, van getrouwde stellen die in hotels wonen, geen eigen huis hebben, dat ze elkaar nauwelijks zien, behalve aan een vluchtig maal in een openbare gelegenheid."

"Deze drie karaktereigenschappen zijn duidelijk zichtbaar voor de bezoeker. Maar wat groeit aan slechtheid in Amerika heeft gecompliceerder wortels; en het raakt zijn vezels, diep in de losbandige pers. ... zolang de kranten in Amerika in of bij hun huidige staat blijven, zal de morele verbetering van het land een hopeloze zaak blijven."

"Het zou goed zijn voor de Amerikaanse bevolking als geheel, als ze het Werkelijke wat minder liefhadden en het Ideale wat meer. ... 'We zijn een nieuw land', wat zo vaak wordt aangevoerd als excuus voor absoluut niet te rechtvaardigen defecten,"

Temperament

"Ze zijn zeker geen volk met veel humor, en hun temperament gaf me altijd een saaie en droefgeestige indruk. Niemand was sluwer dan de Yankees .. maar al rondreizend werd ik tamelijk gedeprimeerd van de altijd aanwezige ernst en melancholieke aard van hun zakendoen: het was zelfs zo algemeen en gelijksoortig dat ik in elke nieuwe stad waar ik kwam dezelfde mensen leek te ontmoeten die ik in de laatste stad had achtergelaten."

"Ik geloof dat veel van de ziektes die hier heersen, kunnen worden voorkomen. .. Grotere persoonlijke hygiëne zou hier goede diensten bewijzen; de gewoonte om drie maal daags grote hoeveelheden dierlijk voedsel naar binnen te werken en na ieder maal zich naar sedentary bezigheden te haasten, moet worden veranderd; de zwakke sexe moet verstandiger gekleed gaan, en gezonder oefening doen; en dat laatste geldt ook voor de mannen. Bovenal zou in alle openbare instellingen en in iedere stad of dorp, het ventilatiesysteem, de waterafvoer en de vuilverwijdering totaal worden herzien."

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors