Carla Engelen Starbucks

Starbucks

door Carla Engelen

Overal in de USA kun je terecht voor een zwarte motor. In vele variaties. De Starbucks Coffee Company biedt de inwendige mens instant alles wat hij nodig heeft. 's Avonds lopen we langs de boulevard van Palm Springs.

Wanneer we ineens een terras bij Amerika's bekendste drie sterren coffeeshop spotten. Tijdens ons verblijf in de USA hebben we nauwelijks een terrasje gepikt. Dat is wezenlijk anders dan bij ons. Er is hier geen terrascultuur.

De avond is heerlijk loom, overal hangen vernevelaars ter verkoeling. Ja, de temperatuur is vergelijkbaar met die van een lekker Starbucks-bakkie. Het valt me nog niet meteen op, maar na enkele minuten merk ik dat we omringd zijn door mannen. Nu is dat natuurlijk niet vreemd, maar deze mannen hebben iets met elkaar gemeen. Ze dragen namelijk zwarte leren kleding en snorren.

Mijn wederhelft voelt zich een beetje ongemakkelijk. Hij heeft toevallig ook een zwarte outfit aan en … ja, hij heeft ook een snor. Te midden van de gay-scene genieten we van onze bekers hot drinks, waarop met dikke zwarte viltstift de naam van de besteller, in dit geval manlief, vermeld staat.

Vanuit Palm Springs reizen we een dag later door naar San Diego. Omdat het nog te vroeg is om in te checken, besluiten we de bekende San Diego Zoo te bezoeken. Het bord dat een van de grootste dierentuinen van de USA en zelfs van de wereld aankondigt, hangt verscholen achter een struik. Het is een geluk dat we feilloos op ons navigatiesysteem kunnen vertrouwen. De al ongeveer 90 jaar oude en in het centrum van San Diego gelegen dierentuin is beslist de moeite waard. We maken zowel te voet als met de kabelbaan een tocht door en boven het park en krijgen zo een goede indruk van de bekende zoo.

De meeste verblijven zijn kooivrij en bevinden zich in de open lucht. De dieren hebben gelukkig alle ruimte. In een groot gebouw op het terrein ontwaren we een hele verzameling zowel giftige als ongevaarlijke reptielen. Van twee centimeter grote gifkikkers, waarvan ik tot nu toe alleen de menselijke variant kende, tot een enorme slang van enkele meters lang, die een omvang heeft van een doorsnee Amerikaans dijbeen.

Mijn eigen benen kan ik aan het einde van de dag maar met moeite voortslepen. Af en toe werp ik een jaloerse blik op de leeuwen die vanaf hun schaduwrijke plekje geeuwend naar ons lonken en naar de nijlpaarden die met hun logge lijven door het water waden.

Een middag slenteren langs 800 diersoorten en allerlei tropische plantensoorten, is vermoeiender dan een hele dag shoppen tijdens de uitverkoop. We zijn dan ook blij als we, op weg naar ons hotel, een Starbucks in het vizier krijgen. Hier kunnen we even de benen strekken en genieten van een lekkere cappu- of frappuccino.

Manlief loopt naar binnen om de bestelling door te geven, terwijl ik met de meiden alvast een plekje op het terras zoek. Even later komt Jos naar buiten met vijf in plaats van vier bekers. Hij beantwoordt mijn vragende blik met: 'Heb ik gratis gekregen! De bediende gaf me een extra beker en ik zei nog 'It's not mine'. Toen keek hij me lachend aan en antwoordde: 'Oh, yes, Joseph, it's yours! Hij knipoogde naar me!'

Mijn man lurkt aan zijn gratis frappuccino, wrijft met duim en wijsvinger onder zijn neus en zegt: 'Morgen gaat 'ie er definitief af!'

Over Carla

Samen met man Jos en dochters Kim en Susan maakt Carla Engelen een rondreis door de USA. Ze beginnen aan de westkust en doorkruisen Californië, Nevada, Utah en Arizona. 4800 kilometer.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors