Carla Engelen Een paar prachtige National Parks

Een paar prachtige National Parks

door Carla Engelen

We verruilen San Francisco voor de highway naar Fresno, wat 380 km verder ligt. Langs de route ligt Placerville, een oud goudzoekerstadje dat halverwege de 19e eeuw het middelpunt van de California Gold Rush was.

De idyllische rust op deze voormalige fields of gold is een eerste indicatie voor het ontbreken van elk spoor van het gewilde edelmetaal. Een korte rondleiding door het gangenstelsel van de antieke goudmijn bevestigt dat vermoeden. Het enige nu nog aanwezige goud bevindt zich om twee ringvingers. Totdat de dood ons scheidt…

Deze historische plaats blijkt in de afgelopen eeuwen verschillende namen te hebben gehad. Eén ervan is Hangtown, verwijzend naar het grote aantal publieke ophangingen dat hier ooit plaatsvond. Dit 'lik op stuk beleid' bood meerdere keuzemogelijkheden: de boom of het schavot. Van de optie taakstraffen was men destijds niet zo'n voorstander. Inderdaad, we bevinden ons hier in het voormalige Wilde Westen.

Na ons bezoek aan Placerville zetten we onze reis naar Fresno voort, van waaruit we de volgende dag richting Bakersfield verder reizen. Omdat een bezoek aan Yosemite National Park te ver van de route afwijkt, besluiten we via King's Canyon & Sequoia National Park naar onze volgende bestemming te gaan. Voor de verandering raadplegen we nu eens de routekaart in plaats van de TomTom die ons meestal de snelste route, namelijk via de high- of freeways, laat volgen. Ook mijn persoonlijke navigatiekwaliteiten komen dit keer weer uitermate goed van pas. Zoals gebruikelijk, leidt mijn aangeboren richtingsgevoel ons over wegen die waarschijnlijk nog niet op topografische kaarten zijn verwerkt. Ik betwijfel of er veel stervelingen weten van het bestaan van het stuk ongerepte natuur, dat ons uiteindelijk naar het National Park leidt.

Hier en daar zien we enkele little houses on the prairie, verscholen tussen de bomen en bijna zonder uitzondering voorzien van 'Stars & Stripes'. We zijn hier in de streek, of beter gezegd het land, van de Patriotten. Overal zien we jeeps en pick up trucks, voorzien van stickers met teksten als 'God bless America' en 'Proud to be an American'. Deze regio is geen smeltkroes der culturen. We zien hier überhaupt niet veel mensen, het is een dunbevolkt gebied. De natuur is echter in overvloed aanwezig en overweldigend mooi.

Als we arriveren bij King's Canyon & Sequoia National Park worden we rondgeleid door een echte ranger, Jackie Weiner, die ons een heleboel vertelt over de enorme en indrukwekkende Sequoia-bomen, die wel duizenden jaren oud kunnen worden en de grootst levende organismen op aarde zijn. Ze blijken alleen onder zeer bijzondere omstandigheden te kunnen groeien. Door middel van gecontroleerde branden wordt deze specifieke toestand gecreëerd. Manlief heeft buiten het zicht van de ranger een paar Sequoia-dennenappels in zijn (rug)zak laten glijden. Over enkele duizenden jaren heeft Nederland zijn eigen, weliswaar illegale, nationale Sequoia park!

Omdat we nog een lange reis naar het volgende hotel voor de boeg hebben, besluiten we voor een kundig reisadvies toch maar ons GPS-systeem in te schakelen. De geadviseerde en tevens enige route is zo kronkelig en vol haarspeldbochten dat onze magen zeer op de proef worden gesteld. Mijn meiden zijn, net als ik misselijk. Jos heeft geen maagpijn, maar spierpijn in zijn armen van het sturen. Mijn maag kan het licht verteerbare fruitontbijt helaas niet binnenhouden. Ik zal geen verdere details prijsgeven, maar ben blij en opgelucht als de hele fruitshake even later in de berm ligt. Gelukkig voel ik me daarna stukken beter en kunnen we onze route, via voornamelijk rechte wegen, vervolgen tot aan Bakersfield.

Even zie ik in gedachten voor me hoe we op de terugreis bij de douanecontrole op het vliegveld tussen de menigte uit worden gepikt en geboeid worden afgevoerd. Hopelijk voorziet het Amerikaanse strafrecht in alternatieve straffen voor Sequoia-vruchten smokkelaars.

Over Carla

Samen met man Jos en dochters Kim en Susan maakt Carla Engelen een rondreis door de USA. Ze beginnen aan de westkust en doorkruisen Californië, Nevada, Utah en Arizona. 4800 kilometer.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors