Carla Engelen California dreaming

California dreaming

door Carla Engelen

Een opwindend gevoel overvalt mij als ik enter indruk waarmee onze intercontinentale vlucht naar de USA bevestigd wordt. Het is een feit. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Yes, yes! USA, here we come!

Het is hartje zomer als de Boeing 737 van United Airlines ons, met een tussenstop in Chicago, naar Los Angelesvliegt. Daar start onze drie weken durende rondreis door de westelijke staten CaliforniëNevadaUtah enArizona.

Als echte stier sta ik liever met beide benen vast op de aarde, maar een reis door het luchtruim is onvermijdelijk als we binnen relatief korte tijd de andere kant van de Atlantische Oceaan willen bereiken.

Mijn tweelingdochters Kim en Susan van elf en ik zitten riant, maar manlief komt er bekaaid vanaf. Hij moet urenlang doorbrengen naast een vrij corpulente, zwetende medepassagier, die het nodig acht zijn sokken uit te trekken en blootsvoets te reizen.

Na de in totaal ongeveer vijftien uur durende reis zijn we blij eindelijk gestrekt te liggen in de royale gezinskamer van het Westin Hotel in L.A.

We besluiten de huurauto de volgende dag op te halen. Ervan uitgaande dat we een Dodge Intrepid krijgen, zijn we heel verbaasd dat we zelf een auto mogen kiezen. Jos heeft eerst een afzichtelijke goudkleurige pooierbak op het oog, maar godzijdank kan ik hem ervan overtuigen de splinternieuwe Toyota Rav4 te nemen.

De pook van de automaat zit nog in de folie. Ik moet zeggen, hij bevalt prima. Thuis rijden we Deutsche Gründlichkeit. Degelijk, maar zonder toeters of bellen. Deze Japanner is echter van alle gemakken voorzien en zoeft nauwelijks hoorbaar over het Californische wegdek, dat dringend aan een nieuwe asfaltlaag toe is.

Als we de SUV toch moeten inrijden, dan maar meteen naar Beverly Hills om een glimp op te kunnen vangen van alle pop- en filmidolen die hier wonen. Ik zit al klaar om mijn lijstje af te kunnen vinken, maar het sterrenspotten valt tegen. De torenhoge struikgewassen rondom de villa's van de rich and famous ontnemen nieuwsgierige gluurders elk zicht op gekoesterde privacy.

Ons valt op dat de stad / gemeente erg schoon is. Bijna à la Wisteria Lane van Desperate Housewives. Je ziet geen schreeuwerige reclameborden of smerige straten, maar mooie kingsize landhuizen en dito lanen.

Natuurlijk gaan we ook even shoppen in de P.C. Hooftstraat van Beverly Hills, namelijk Rodeodrive. Daar staan we voor een groot dilemma. Gaan we eerst bij Gucci kijken, of bij Dior? Misschien ook bij Louis Vuitton, Versace, Dolce & Gabbana of Armani? Na een moment van twijfel bezoeken we uiteindelijk een schattig souvenirwinkeltje, waar we een ansichtkaart kopen. Tenminste iets gekocht in 90210.

Vervolgens gaat de reis naar Hollywood. En daar zien we ze. De beroemde letters die statig tegen de bergwand staan te pronken en hoog boven Sunset Boulevard uittorenen.

Alleen op de eerste letter rust een smet. In 1932 pleegde de actrice Peg Entwistle zelfmoord door van de letter 'H' te springen. Ze had toen nog de keuze uit dertien letters, want destijds stond er 'Hollywoodland'.

Dit symbool voor het hart van de Amerikaanse filmwereld maakt indruk. Ook de heuvels zijn adembenemend mooi. Aan de voet ervan treffen we in plaats van glamour voornamelijk vergane glorie aan. Groezelige straten met hier en daar nog een theater, de bekende walk of fame, zwervers en fast food restaurants, die volop aangeprezen worden door overal verrijzende reclameborden.

Maar we nemen het voor lief, Hollywood blijft desondanks een mythische plek. Alleen al de gedachte dat we lopen in de voetsporen van talloze legendarische filmsterren, vind ik ongelooflijk.

Helaas moeten we de heilige filmgrond weer verlaten om onze tocht voort te zetten naar de volgende bestemming. Ik ben nog helemaal in de ban van Hollywood en ga volledig op in de schijnwereld van het witte doek.
In de verte hoor ik de regisseur roepen 'cut' en op een denkbeeldig beeldscherm verschijnt de tekst: 'to be continued in our next episode'.

Nu al voelt onze reis als een feel good movie.

Over Carla

Samen met man Jos en dochters Kim en Susan maakt Carla Engelen een rondreis door de USA. Ze beginnen aan de westkust en doorkruisen Californië, Nevada, Utah en Arizona. 4800 kilometer.

Specialisten Amerika

Meer Amerika.nl

Sponsors