17-daagse Winterreis zuidwest Amerika

17-daagse Winterreis zuidwest Amerika

door Sjoerd de Roos

Aangezien de meeste reisverhalen zich afspelen in de zomer hier het verslag van onze reis door Californië, Arizona, Utah en Nevada in de winter van 2000.

Omdat wij niet te lang op vakantie wilden en niet teveel wilden rijden hebben we, na lang puzzelen een route samengesteld waarbij we veel konden zien, maar niet alleen maar in de auto zouden zitten.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 260 reizen naar Amerika

Route

Dag 1 Op 8 februari 2000 stappen we samen in het vliegtuig naar San Francisco. Na een probleemloze vlucht over o.a. de besneeuwde vlaktes van Alaska en Canada landen we om ± 13.30 plaatselijke tijd in San Francisco. Na het ophalen van de huurauto gaan we op zoek naar een hotel. We hebben alleen de vlucht en huurauto geboekt. I.v.m. de prijzen gaan we niet in San Francisco zelf op zoek naar een hotel, maar de Golden Gate Bridge over om daar iets te zoeken. Dit lukt en we vinden een hotel ± 5 miles voorbij de Bridge.

Dag 2 Vandaag een dagje San Francisco. Het is een beetje miezerig weer. We besluiten o.a. de boot naar Alcatraz te nemen, het beroemde gevangeniseiland. San Francisco is zeker de moeite waard! Alleen is Fisherman's Wharf niet zo gezellig als het regent.

Dag 3 Met de auto langs de kust richting zuiden. Het giet van de lucht en we komen schuivers tegen die de op de weg gevallen rotsblokken weghalen. Wel een hele mooie route om te rijden. Alleen jammer van het slechte weer. Na een dag rijden vinden we een hotel langs de weg in San Simeon.

Dag 4 Vanochtend bezoeken we eerst Hearst Castle in San Simeon. Dit was het gigantische huis van de krantenmagnaat William Randolph Hearst. Daarna gaan we naar Ventura om het oude huis te bekijken van de zus en zwager van mijn reisgenoot die hier gewoond hebben. Vervolgens zoeken we een hotel in Santa Monica. We blijven hier 3 nachten. Santa Monica is een badplaats met erg druk verkeer. Ons hotel zit eigenlijk iets te ver van de Boulevard, hoewel daar 's winters niet zo heel veel te beleven is.

Dag 5 Vandaag naar de Universal Studios. Heel leuk en dus zeker een aanrader. Gelukkig was het een zonnige dag.

Dag 6 Het is de bedoeling om Beverly Hills en Hollywood te bekijken. Maar dat valt enigszins tegen. Ten eerste regent het de hele dag en Sunset Boulevard, toch een magische naam als je niet beter weet, is gewoon een verschrikkelijk drukke weg. En om nou in de stromende regen de winkels van Rodeo Drive te bekijken valt ook niet mee. De glamour van Beverly Hills is dus wel een beetje weg.

Dag 7 Het is een dagje rijden naar San Diego. Het weer wordt langzamerhand een stuk beter. En tegen de tijd dat we ons hotel in de Hotel Circle betrekken is het mooi weer.

Dag 8 Seaworld is het doel van vandaag. Het is schitterend weer en we verbranden zelfs. Seaworld is het Dolfinarium in het groot. Heel leuk.

Dag 9 Van San Diego naar Palm Springs. Een kort ritje. Het is nog steeds mooi weer. Dit is pas vakantie. Hoewel het 's avonds alweer regent krijg je in Palm Springs het echte vakantiegevoel. Jammer dat we morgen weer verder moeten.

Dag 10 Er staat een lange rit op het programma: van Palm Springs via Phoenix naar Flagstaff, Arizona. Over lange rechte wegen dwars door de woestijn. De verleiding om hier het gaspedaal in te drukken is erg groot. We rijden hele stukken 160 km per uur. Dat schiet wel op, maar als je dan plotseling een politiewagen in de berm ziet staan schrik je wel even. 's Middags om half 2 zitten we nog lekker in de zon bij Phoenix. Maar hoe verder we komen hoe witter het wordt langs de weg. Op een gegeven moment komen we zelfs sneeuwschuivers tegen! De kachel in de auto gaat steeds hoger. In Flagstaff vinden we onderdak in een Best Western Hotel langs de Route 66. Flagstaff is een leuk plaatsje met gezellige kroegen, maar het is er erg koud.

Dag 11 De mooiste rit van deze vakantie is de binnendoorweg van Flagstaff naar de Grand Canyon. Het besneeuwde landschap met de zon erop zorgt voor een echt kerstkaartengevoel. Iedereen die wel eens bij de Grand Canyon geweest is zal met me eens zijn dat je dit eens in je leven gezien moet hebben. Het is hier echt schitterend! Via Painted Desert komen we in Kayenta in het Navajo-reservaat. Hier overnachten we.

Dag 12 De langste dag. Eerst een stuk door Monument Valley, het decor van diverse cowbowfilms en sigarettenreclames. We gaan via de Glen Canyon Dam naar Zion Park. Ook erg mooi. De dag schiet inmiddels op en we zoeken en hotel. Maar dat valt tegen. Het is vandaag zaterdag en vanwege President's Day aanstaande maandag zitten de hotels vol. Na uren zoeken belanden we in Las Vegas. Las Vegas is zo'n beetje 1 groot hotel, maar ook hier geen kamer te krijgen. We moeten dus in de auto slapen! En dat is geen pretje zo midden in Las Vegas. We blijven zo lang mogelijk bij McDonald's zitten, tussen de zwervers. En denk nu niet in Las Vegas gaat het leven 24 uur per dag door, ga toch lekker de stad in. We hebben meer dan 900 km gereden, dan heb je niet zoveel pit meer.

Dag 13 Na een zeer slechte en korte nacht zitten we al om 7 uur bij Denny's te ontbijten. Omdat we zo vroeg zijn gaan we naar de Hoover Dam. Leuk om te zien. In Boulder City (tussen de Hoover Dam en Las Vegas vinden we een hotel. Echte bedden en een douche, wat een luxe! Voor de zekerheid boeken we telefonisch alvast een hotel in Las Vegas voor de komende 3 nachten.

Dag 14 + 15 Viva Las Vegas. Las Vegas is 1 groot gekkenhuis. Hier kan alles lijkt het wel. Het ene hotel is nog groter en mooier dan het andere. Net als de Grand Canyon moet je ook dit eens in je leven gezien hebben. En geloof het of niet: we hebben geen cent gegokt! Ja, we blijven Hollanders. Het weer is aangenaam.

Dag 16 Omdat we de huurauto weer in Californië moeten afleveren (dit bespaart fl. 300,- drop off kosten) rijden we vandaag naar Los Angeles. Een ontspannen rit. We vinden een hotel in Inglewood, niet ver van het vliegveld. Inglewood is een wijk waar voornamelijk zwarte mensen wonen, die je nastaren. Ze zijn hier kennelijk geen blanken gewend. Degenen die wel eens in het Best Western Hotel in Inglewood zijn geweest kennen ongetwijfeld het restaurant aan de overkant. Dit is echt zo'n "Praise the Lord" restaurant. Ik voel mij hier als niet-gelovige niet echt thuis, maar je moet toch eten. Uitgerekend hier weigert mijn creditcard en aangezien ons contant geld op is moet ik naar een geldautomaat om te pinnen.

Dag 17 De auto inleveren bij Alamo en het vliegtuig in richting Schiphol. Het zit er weer op.

Voorbereiding

Het pluspunt van deze reis in de winter maken is het feit dat de wegen, hotels en parken meestal vrij rustig zijn. Een nadeel is het wisselvallige weer, we hebben alles gehad: regen, zon, sneeuw en kou. Hoewel dat natuurlijk ook zijn charme heeft. Verder is het eten in Amerika altijd te groot, te veel en te vet, geen wonder dat er zoveel dikke mensen wonen. Slecht geregeld vind ik de bewegwijzering in de steden. Op de snelwegen is het perfect, maar zodra je daar afgaat is het lastig zoeken.

Bij de voorbereiding van deze reis hebben we gebruik gemaakt van:

* de reisgids van Jan Doets Americatours * de ervaringen van iemand die in Californië gewoond heeft

* de reisverhalen op amerika.nl

* de videoband Bassie en Adriaan in Amerika. Dat klinkt misschien gek, maar tussen het verhaaltje door worden hierop toch heel wat nuttige tips gegeven!

Onze tip: het rijden in Amerika valt erg mee, maar plan na 2 of 3 dagen rijden een "rustdag". Een bezoek aan bijv. Universal Studios is wel vermoeiend, maar toch meer ontspannen dan de hele dag in de auto zitten. Verder is het in Californië handig enige kennis van de Spaanse taal te hebben. Veel van het personeel in restaurants, hotels en winkels is Mexicaans en die kunnen niet allemaal goed Engels.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors