Interview: Maarten Kolsloot en Victor Vlam over hun boek 'Donald Trump is niet gek'

Interview: Maarten Kolsloot en Victor Vlam over hun boek 'Donald Trump is niet gek'

door Emma van Kampen

De Nederlandse Amerikakenners en schrijvers Maarten Kolsloot en Victor Vlam hebben door de jaren heen veel kennis van de Amerikaanse politiek opgedaan. Ze besloten hun kennis te bundelen en schreven samen het boek Donald Trump is niet gek. Hierin schetsen de auteurs een helder beeld van de Amerikaanse politiek. 

Met de volgende presidentsverkiezingen om de hoek, waren we benieuwd wat ze te vertellen hadden. Wij vroegen ze het hemd van het lijf. We bespreken het doen en laten van Trump, blikken vooruit op de verkiezingen en vragen ze óók nog naar hun tips voor een rondreis door Amerika.  

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 260 reizen naar Amerika

Hoe kijken jullie naar Donald Trump als president? Wat vinden jullie van zijn manier van besturen?
Victor: “Ik val van de ene verbazing in de andere met Trump. Als je alles wat er is gebeurd sinds zijn aantreden zou verwerken tot een script voor een soort House of Cards-achtige serie, dan zou je het gewoon niet geloofwaardig vinden.” 

“Er is veel op Trump aan te merken. Hij heeft bijvoorbeeld volgens de krant The Washington Post meer dan 13.000 leugens verteld sinds dag één van zijn presidentschap. Maar hij is een product van de extreme verdeeldheid in de Verenigde Staten. Republikeinen blijven hem verdedigen want hij is beter dan een Democraat. Dat is eigenlijk niet gezond.” 

Maarten: “Het is chaos in Washington. Maar juist bij chaos gedijt Trump prima. Chaos creëert hij ook vrij bewust. Mensen die niet naar hem luisteren ('loyaal' zijn is een kernbegrip bij Trump) mogen opkrassen. Wat overblijft is een bestuurscultuur waarin niemand nog precies weet wat kan en mag, de oude normen overboord zijn gegooid en Trump met zijn grillen de touwtjes stevig in handen heeft. Interessant voor ons als Amerikakenners, minder prettig voor de Amerikanen.” 

Barack Obama of Donald Trump?
Victor: “Barack Obama. In 2008 en 2012 heb ik voor hem campagne gevoerd. Hij had een gave die weinig politici hebben: met zijn prachtige speeches kreeg hij mensen op de been die gedesillusioneerd waren of anders nooit op een Democraat hadden gestemd. Tegelijkertijd denk ik wel dat hij fouten heeft gemaakt als president. Hij was misschien té rationeel, té koel en té links. Hij kreeg mensen in landelijk gelegen gebieden nooit echt mee.”

Maarten: “Obama kunnen wij Nederlanders ons makkelijker mee identificeren. Slim, rustiger dan Trump, meer in lijn met wat wij in Nederland en Europa politiek acceptabel vinden. Toch kies ik voor Trump. Met hem wordt nog meer duidelijk wat er mis is in Amerika, waar verbeteringen in het politieke systeem nodig zijn en hoe verdeeld de politiek is.”


Victor samen met the-one-and-only Donald Trump

Denken jullie dat Trump in 2021 nieuwe woonruimte moet zoeken? 
Victor: “Het is echt fifty-fifty. Trump maakt goede kans. Hij is net zo populair als op de dag waarop hij werd verkozen. Dat is best opmerkelijk als je bedenkt wat er allemaal is gebeurd.”

“Zo comfortabel is het Witte Huis overigens niet. Het ziet er op foto’s mooi uit, maar die schijn bedriegt enigszins. Het is toe aan een grootschalige opknapbeurt, de laatste was in de jaren veertig.” 

Maarten: “Dat viel mij ook op. Ik kreeg een aantal jaar geleden een rondleiding door het Witte Huis. En het onderhoud was in magere staat. Toch schat ik in dat Trump na de verkiezingen nog vier jaar in het huis waar hij in het weekend zo snel mogelijk weggaat moet blijven wonen.”

Wie zien jullie als grootste kanshebber om in Trumps voetsporen te treden?
Victor: “Er zijn nog bijna twintig Democraten in de race om het op te nemen tegen Trump. Ik denk op dit moment dat Pete Buttigieg de meeste kans maakt. Hij is de 37-jarige homoseksuele burgemeester van de stad South Bend in Indiana. Hij zou zomaar de eerste openlijk homoseksuele president van de Verenigde Staten kunnen worden.”

Maarten: “Met de 77-jarige Michael Bloomberg doet er nu nog een vroeg bejaarde mee aan de presidentsrace. Het gevoel dat mij zo onderhand bekruipt: willen de Democraten wel winnen in 2020? Met de komst van Bloomberg, die rijk genoeg is om maandenlang honderden miljoenen uit te geven aan de campagne, is het bijna zeker dat de voorverkiezingen heel lang zullen duren. Hoe langer, des te meer 'dirt' er door de Democraten onderling heen en weer geslingerd zal worden. Mogelijke uitkomst van dat moddergevecht: een beschadigde Democraat moet het in november 2020 opnemen tegen Trump.”

Als jullie zelf voor één dag president van Amerika zijn, wat zouden jullie dan veranderen?
Victor: “Hogere belastingen voor de allerrijksten. Amerika kent nog echt armoede, terwijl miljardairs een lager belastingtarief betalen dan gewone mensen. Dat kan gewoon niet.”

Maarten: “Mee eens. Maar toch zou ik betaalbare gezondheidszorg invoeren. Een einde aan het bizarre systeem waarin een basisbehoefte als zorg onbetaalbaar is. En een paar vuurwapens achter slot en grendel, zou ook wat schelen.”

Jullie zijn Amerikadeskundigen, maar is Amerika ook jullie favoriete vakantieland?
Victor: “Ik heb heel veel rondgereisd in de VS en in 47 van de vijftig staten geweest. Dus: ja! Het is een land gemaakt om in rond te reizen met een auto. Het geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Ik heb echter wel eens met een kapotte huurauto vast gestaan in Death Valley. Bergop met de airco aan op de hoogste stand was geen goed idee. Les geleerd, zullen we maar zeggen.”

Maarten: “Meer dan veertig staten heb ik bezocht. Washington D.C. is mijn favoriete stad en tevens mijn voormalige woonplaats. De stad beschikt over de perfecte mix tussen rust, historie, cultuur en vermaak. Maar het vaak vergeten midden van Amerika vind ik ook erg leuk. De steden St. Louis, Chicago en Kansas City zijn ook favorieten. 

En tot slot: Mark Rutte of Donald Trump?
Victor: “Mark Rutte, zonder enige twijfel. Aan de andere kant, wat er nu gebeurt in de VS is interessant om te aanschouwen. Ik maak me soms zorgen om de Amerikaanse democratie en de gevolgen daarvan voor ons in Nederland. Maar het zijn historische tijden, als je kijkt wat er allemaal al gebeurd is. Voor ons, als volgers van de Amerikaanse politiek, is dit fascinerend.”

Maarten: “Kijk een half uurtje naar de man met het oranje haar en je weet zeker dat Mark Rutte nog zo gek niet is.”

Wil jij nog meer te weten komen over de Amerikaanse politiek? Dat komt goed uit! Wij geven namelijk vier exemplaren van het boek Donald Trump is niet gek weg. Doe mee met deze prijsvraag om kans te maken!

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors